Uppdatering (2022-01-15):

Uppgifter: Ipad Pro kan bli utan baksida i glas

Tidigare uppgifter har pekat mot att nästa Ipad Pro skulle få en baksida i glas. Apple ska dock har varit fundersamma kring om detta verkligen är en bra idé, då det skulle göra enheten betydligt mer ömtålig. Glaset skulle bland annat göra det möjligt att ladda enheten trådlöst med exempelvis en Magsafe-laddare.

Nu pekar nya uppgifter från 9 to 5 Mac mot att Apple har tänkt om. Nästa Ipad Pro kan fortsatt få en baksida i aluminium, men i gengäld en större Apple-logga som tillverkas i glas. Genom denna skulle laddningen kunna ske trådlöst.

Apple ska ha sådan protoyper i sina testlabb, med en Apple-logga ungefär lika stor som på senaste Macbook Pro.

En ny Ipad Pro väntas visas upp, troligen med M2-chipp, under 2022.


Uppdatering (2021-10-06):

Oled-skärm dröjer till 2023

Sedan ett tag tillbaka ryktas det att Ipad Pro så småningom kommer utrustas med oled-skärm, det vill säga samma sorts skärm som används i nyare modeller av Iphone.

Enligt en ny rapport från sydkoreanska The Elec dröjer det emellertid till 2023 eller 2024 innan övergången sker, något som innebär att Apple lär hålla fast vid mini-led i nästa års modeller.

När bytet till oled-skärmar väl sker kan vi räkna med att det blir en större räckvidd på uppdateringsfrekvensen, närmare bestämt mellan 10 och 120 hertz. Som jämförelse är det 24-120 hertz som gäller i de nuvarande modellerna.


Uppdatering (2021-07-09):

Uppgifter: Mini-led på väg även till 11-tummaren

När Apple presenterade en ny Ipad Pro tidigare i år var en mini-led-skärm en av de största nyheterna, vid sidan om att M1-chippet hittat också till Ipad. Men bara 12,9-tummaren fick mini-led-tekniken. Det lär dock inte dröja länge innan tekniken hittar också till den mindre 11-tummaren.

Redan 2022 kan 11-tummaren få samma teknik som 12,9-tummaren, enligt uppgifter från Ming-Chi Kuo, som Macrumors rapporterar om. Möjligen kan det ske på samma gång som Ipad Pro ryktas få en ny baksida i glas.

Även Macbook Air väntas få en mini-led-skärm nästa år.


Uppdatering (2021-07-02):

Uppgifter: Nästa Ipad Pro får ny 3 nm-processor

Från och med andra halvan av 2022 ska Apple börja använda sig av en ny tillverkningsprocess från sin huvudsakliga chippleverantör TSMC, enligt uppgifter från japanska Nikkei. Det ska röra sig om en mindre 3 nm-process som ska ta plats i 2022 års Ipad (förmodligen Pro-modellen), enligt publikationen.

En förminskad tillverkningsprocess betyder att avstånden mellan transistorer på ett chipp, mätt i nanometer, minskar. Enligt TSMC kan en 3 nm-process öka chippets beräkningsprestanda med 10-15 procent jämfört med 5 nm som i dagens A-chipp. Energiförbrukningen kan samtidigt minska med 25 till 30 procent.

Hur Apple prioriterar prestanda kontra energieffektivitet är en balans som Apples ingenjörer bestämmer på ritbordet, men med en mindre process kan vi alltså vänta oss processorer som är antingen snabbare, snålare eller, mest troligt, en balans av de båda.


Tidigare:

Nyligen lanserades nya modeller av Ipad Pro, men redan nu har det börjat ryktas om vad som kan bli aktuellt i nästa års uppgradering av Apples pekplattor.

Enligt en ny rapport från Bloomberg kommer en av de stora nyheterna bli stöd för trådlös laddning av samma sort som finns i Iphone 12. För att det hela ska fungera så bra som möjligt sägs baksidan bli av glas i stället för aluminium.

I övrigt kan vi troligtvis vänta oss de sedvanliga uppdateringarna i form av snabbare processor, förbättrade kameror och så vidare.