Uppdatering (2022-09-20):

Logitech avslöjar nya Ipad Pro

Logitech Crayon är en digital penna som lanserades på Apples särskilda utbildningsevent 2018 och är den enda alternativa pennan till Apples egna Pencil som drar nytta av samma pennfunktioner i Ipad OS.

Produktbeskrivningen för pennan uppdaterades nyligen, rapporterar 9 to 5 Mac, och under listan över Ipad-modeller som stöds syntes ett tag två nya och ännu inte lanserade modeller: Ipad Pro 12,9 tum (sjätte generationen) och Ipad Pro 11 tum (fjärde generationen). Sidan har nu ändrats tillbaka.

Logitech Crayon
Foto: Logitech

Modellbeteckningar för de nya modellerna har inte angetts, och det är så klart möjligt att Logitech bara har chansat på att det kommer nya modeller. Men med tanke på att olika Ipad-modeller har stöd för olika versioner av Pencil, och företagets samarbete med Apple vid utvecklandet av Crayon, är det troligare att Logitech verkligen refererar till de nya modeller det ryktas ska lanseras i oktober.


Uppdatering (2022-08-27):

5 nanometer även i år

Apple-analytikern Ming-Chi Kuo har nu vidare styrkt sina tidigare uppgifter om att de kommande Ipad Pro-modeller (samt Macbook Pro) som ryktas ska tillverkas under senare delen av 2022 även fortsatt kommer bestyckas med processorer på 5 nm-teknologi. Det rapporterar 9 to 5 Mac.

Den kommande 3 nm-processen är dock nästan irriterande nära en möjlig produktionsstart, uppger Kuo. De skulle kunna vara redo i januari 2023, men i så fall missar Apple den viktiga julhandeln.

Därför tycks det troligare att Apple lanserar en ny Ipad Pro-generation under hösten, men med en uppdaterad processor på samma 5 nm-process som tidigare.


Uppdatering (2022-08-15):

Lanseras i oktober

Väntar du på nya modeller av Ipad Pro behöver du inte vänta länge till, åtminstone om vi får lov att tro de senaste ryktena.

Enligt den koreanska teknikläckaren yeux1122, som har ett hyfsat facit när det gäller just Ipad-rykten, kommer årets modeller av Ipad Pro att lanseras på ett Apple-event i oktober.

Mycket talar för att vi får se tionde generationens Ipad på samma event och eventuellt kommer Apple även att presentera nya Mac-modeller i samma veva.

Vill du veta vilka nyheter det kan bli tal om för årets modeller av Ipad Pro är det bara att bläddra nedåt.


Uppdatering (2022-08-08):

Ny 4-pinnarskontakt

Enligt den japanska tekniksajten Macotakara kommer årets modeller av Ipad Pro att utrustas med en ny 4-pinnarskontakt som ska placeras på de båda kortsidorna.

Troligtvis kommer kontakterna att användas för nya tillbehör, men det tycks som om den nuvarande 3-pinnarskontakten Smart Connector ska finnas kvar som komplement.

Sedan tidigare ryktas det om att M1-chippet ska bytas ut mot den mer kraftfulla efterföljaren M2, något som låter minst sagt logiskt.

En annan tänkbar nyhet är stöd för Magsafe, det vill säga Apples magnetiska laddningslösning.

De nya modellerna av Ipad Pro kommer att lanseras någon gång under hösten, närmare bestämt mellan september och november.


Uppdatering (2022-06-12)

Ny Ipad Pro förväntas fortfarande släppas under 2022

Bloombergs Apple-reporter Mark Gurman skriver i senaste upplagan av sitt nyhetsbrev Power On att en ny IPad Pro fortfarande förväntas släppas i september eller oktober i år.

Enligt Mark Gurman kan användare förvänta sig nya M2-chipp, trådlös laddning och uppgraderingar av kamerasystemet i nästa Ipad Pro. Däremot verkar det som 11-tumsmodellen inte kommer utrustas med mini-led.

Tidigare i veckan uppmärksammade 9 to 5 Mac att Apple-analytikern Ross Young skrev att en 14,1-tums Ipad Pro med promotion och mini-led ska släppas under början av 2023. Men detta tycks alltså vara utöver Ipad Pro-modellerna för 2022.


Uppdatering (2022-03-14):

Mini-led dröjer för 11-tummaren

Under 2021 lanserade Apple tre prylar som använder sig av bakbelysningen mini-led, närmare bestämt Ipad Pro på 12,9 tum, Macbook Pro på 14 tum och Macbook Pro på 16 tum.

Tanken är att fler produkter ska utrustas med mini-led under 2022, men enligt analytikern Ross Young dröjer det tyvärr ett tag till innan tekniken kommer till 11-tumsmodellen av Ipad Pro.

Det har tidigare rapporterats om att Apples samarbetspartners Epistar och Ams Osram har svårt att tillverka tillräckligt många exemplar, något som skulle kunna förklara dröjsmålet.

Med andra ord får vi nöja oss med andra nyheter, till exempel snabbare processor och förbättrade kameror.


Uppdatering (2022-01-15):

Uppgifter: Ipad Pro kan bli utan baksida i glas

Tidigare uppgifter har pekat mot att nästa Ipad Pro skulle få en baksida i glas. Apple ska dock har varit fundersamma kring om detta verkligen är en bra idé, då det skulle göra enheten betydligt mer ömtålig. Glaset skulle bland annat göra det möjligt att ladda enheten trådlöst med exempelvis en Magsafe-laddare.

Nu pekar nya uppgifter från 9 to 5 Mac mot att Apple har tänkt om. Nästa Ipad Pro kan fortsatt få en baksida i aluminium, men i gengäld en större Apple-logga som tillverkas i glas. Genom denna skulle laddningen kunna ske trådlöst.

Apple ska ha sådan protoyper i sina testlabb, med en Apple-logga ungefär lika stor som på senaste Macbook Pro.