Uppdatering (2023-03-28):

Kraftfullt M2-chipp

Enligt ett nyhetsbrev från Bloombergs Apple-expert Mark Gurman kommer årets modeller av Ipad Pro att utrustas med M2, ett nytt chipp som ska vara betydligt mer kraftfullt än M1.

Det nya chippet baseras på 4-nanometersteknik och även om antalet processorkärnor är detsamma (8) kommer det maximala antalet grafikprocessorkärnor öka från 8 till 10.

En annan nyhet blir stöd för Magsafe, det vill säga Apples magnetiska laddningslösning.

De nya modellerna av Ipad Pro kommer att lanseras under hösten, närmare bestämt mellan september och november.


Uppdatering (2023-03-14):

Mini-led dröjer för 11-tummaren

Under 2021 lanserade Apple tre prylar som använder sig av bakbelysningen mini-led, närmare bestämt Ipad Pro på 12,9 tum, Macbook Pro på 14 tum och Macbook Pro på 16 tum.

Tanken är att fler produkter ska utrustas med mini-led under 2022, men enligt analytikern Ross Young dröjer det tyvärr ett tag till innan tekniken kommer till 11-tumsmodellen av Ipad Pro.

Det har tidigare rapporterats om att Apples samarbetspartners Epistar och Ams Osram har svårt att tillverka tillräckligt många exemplar, något som skulle kunna förklara dröjsmålet.

Med andra ord får vi nöja oss med andra nyheter, till exempel snabbare processor och förbättrade kameror.


Uppdatering (2022-03-04):

Oled-skärm dröjer till 2024

Sedan ett tag tillbaka ryktas det att Ipad Pro så småningom kommer utrustas med oled-skärm, det vill säga samma sorts skärm som används i nyare modeller av Iphone.

Enligt en ny rapport från sydkoreanska The Elec dröjer det emellertid till 2024 innan övergången sker, något som innebär att Apple tänker hålla fast vid mini-led ett tag till.

Planen är att oled-skärmarna ska tillverkas av Samsung och eventuellt blir det tal om en ny variant som just nu testas för fullt.

När bytet till oled-skärmar väl sker kan vi dessutom räkna med att det blir en större räckvidd på uppdateringsfrekvensen, närmare bestämt mellan 10 och 120 hertz. Som jämförelse är det 24-120 hertz som gäller i de nuvarande modellerna.


Uppdatering (2022-01-15):

Uppgifter: Ipad Pro kan bli utan baksida i glas

Tidigare uppgifter har pekat mot att nästa Ipad Pro skulle få en baksida i glas. Apple ska dock har varit fundersamma kring om detta verkligen är en bra idé, då det skulle göra enheten betydligt mer ömtålig. Glaset skulle bland annat göra det möjligt att ladda enheten trådlöst med exempelvis en Magsafe-laddare.

Nu pekar nya uppgifter från 9 to 5 Mac mot att Apple har tänkt om. Nästa Ipad Pro kan fortsatt få en baksida i aluminium, men i gengäld en större Apple-logga som tillverkas i glas. Genom denna skulle laddningen kunna ske trådlöst.

Apple ska ha sådan protoyper i sina testlabb, med en Apple-logga ungefär lika stor som på senaste Macbook Pro.