Ipad Pro 12,9 är nu inne på sjätte generationen. Den första generationen drevs av Apples A9X-chipp, den senaste har förärats Apples M2-chipp, vilket gör Ipad Pro till en hiskeligt snabb surfplatta som kan göra det mesta. 

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Hårdvaran är kort och gott top notch. Ipad Pro är ursnabb och XDR-skärmen är ruskigt ljusstark och ståtar med färgomfång med dci p3. M2-chippet kan skyffla pixlar och polygoner i parti och minut utan att ens bli varm. Men är verkligen allt frid och fröjd med nya Ipad Pro?

Positivt

  • Skärmen
  • M2, den är snabb!
  • Byggkvaliteten
  • Kamerorna

Negativt

  • Kamera-appen saknar stöd för Prores
  • Kameraplacering
  • Dollarkursen/priset

När vi packar upp Ipad Pro ser vi det första tecknet på att det är en pro-modell och inte vilken vanlig Ipad som helst: usb c-sladden har ett hölje av vävd nylon. Ingen billig plastsladd här inte – se och lär Logitech! Lägger du den bredvid förra generationens Ipad Pro kommer du att märka… ingenting. De ser precis likadana ut.
MacWorld rekommenderar

Men det är ingenting negativt och hur många olika sätt går det att designa en surfplatta på?

Ljusstark skärm

Skärmen, 2 732 x 2 048 med 264 pixel per tum, är fantastisk. Den är ljusstark, stöder P3 färgomfång, har mini-led (fast Apple kallar det för XDR), ljusstyrka upp till 1 600 nits, dynamisk frekvensuppdatering, smart hdr4, hdr10 och yta med ett antireflexmaterial.

Touchresponsen är också på topp och den dynamiska frekvensuppdatering gör att allt flyter som rinnande vatten.

M2 och kameror

M2 har en 8-kärnig cpu med fyra prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor, 10-kärnig gpu och en Neural Engine med 16 kärnor. Den senare kan genomföra upp till 15,8 biljoner beräkningar per sekund – över 40 procent mer än M1. M2 har också en videoavkodare som utlovar snabbare resultat.

Ipod Pro 2022

Kamerorna, en vid- och en ultravidvinkel på 12 respektive 10 megapixel, med ƒ/1,8 respektive ƒ/2,4 med 2x optisk zoom, gör ett stabilt jobb. Tack vare M2-chippet kan du nu plåta eller filma (4k) i Prores-format. Dock inte i den inbyggda kamera-appen! Vill du använda Prores får du exempelvis ladda ned Filmic Pro, som kostar – håll i er – 40 kronor… i veckan!

Och visst går det att filma med Ipad Pro. Visserligen är den stor som tusan, men resultatet blir riktigt bra. Likaså bilder, men återigen, det här är ingenting du tar med dig ut när du ska fotografera höstens ankomst. Fast det är ju en smaksak.

På framsidan sitter Truedepth-kameran, en 12-megapixel ultravidvinkel med ƒ/2.4-bländare. En av nyheter på Ipad 10 var att den var placerad på långsidan, vilket är den lämpligaste platsen att ha kameran på, då Ipad ofta används liggande när du arbetar.

Ipad Pro 2022

Så är icke fallet med Ipad Pro. Här sitter den fortfarande på kortsidan, vilket gör att det ser ut som om du tittar på någon annan när du har ett videosamtal. Varför, varför varför sitter den fortfarande på kortsidan, Apple?!

Oh well, vi har ju haft kameran placerad där i åratal, men ändå.

Uppkopplad och ljud

Ipad 10 fick wifi6 medan Pro-modellen får wifi6e. Den har givetvis 5g, stöd för e-sim, och bluetooth 5.3. Inkrementella uppdateringar jämfört med föregående års modell.

Ipad Pro har fyra stycken högtalare som låter alldeles utmärkt. Det är till och med flås i basen. De har även stöd för atmos.

Tack vare M2 kan du även ansluta externa skärmar upp till 6k. Vill du leka med lidar-skannern går det alldeles utmärkt. Och det är exempelvis när den processar data vi märker att det går snabbare. Mycket snabbare. Det är en hel del krut i den här maskinen.

Ipad Pro 2022
Lidar-funktionen är riktigt cool!

En kul mjukvarufunktion som finns nu är att Apple Pencil fått stöd för en funktion där du kan hovra med pennan ovanför skärmen och på så vis få olika typer av förhandsvisningar eller bara se exakt var du kommer att anteckna på skärmen.

Priset avskräcker

Ipad Pro har aldrig varit billig och med rådande dollarkurs och antågande lågkonjunktur är priset rent ut sagt avskräckande. Modellen vi testade, som har en terabyte lagringsminne kostar 26 995 kronor. Detta kanske inte är så mycket om du är en professionell videoredigerare eller liknande med stationär dator som vill kunna arbeta på resande fot. Den finns även med två terabyte lagringsminne för 32 995 kronor. Men visst är den dyr.

Ipad Pro 2022

Är du en ”vanlig” användare, som bara gillar det stora formatet och den underbara skärmen, kan du köpa den billigaste modellen, med 128 gigabyte lagringsminne, för 16 495 kronor.

Sitter du med förra generations Ipad Pro kan du dock lugnt hoppa över den här och vänta ett år till innan du byter upp.

Sammanfattninbg

Nya Ipad Pro är en sjukt bra surfplatta/arbetsstation. M2 gör att den flyger fram, skärmen är fantastisk, ljudet likaså, kamerorna är utmärkta och bygget går det inte att hitta något fel på. Jo, förresten, placeringen av kameran är en liten plump i protokollet. Visst kan vi diskutera priset i oändlighet, men det här är hårdvara av högsta klass och betyget blir därför högt.

Specifikationer

Produktnamn: Ipad Pro
Tillverkare: Apple
Testad: Oktober 2022
Systemkrets: M2
Lagring: 128, 256, 512 GB, 1 TB och 2 TB
Skärm: 12,9 tum XDR, 2 732 x 2 048 bildpunkter, 264 dpi
Kameror (bak): 12 + 10 megapixel
Anslutningar: Usb c
Kommunikation: 5g, wifi 6e & bluetooth 5,3
Operativsystem: IOS
Övrigt: Face ID, nano- och e-sim
Batteri: Upp till 10 timmars wifi-surf eller videouppspelning
Storlek: 28,06 x 21,5 x 0,64 cm
Vikt: 682 (wifi) gram, 685 gram (gsm)
Pris: från 16 495 kronor hos Apple

Prestanda
Antutu Benchmark: 143 4371
Geekbench 5 Multicore: 8 429
Geekbench 5 en kärna: 1 855
Geekbench 5 Compute: 33 686
Wild Life Unlimited: Ej tillgängligt, Ipad Pro är för kraftfull
Läshastighet, lagring: 835 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 669 MB/s

Betyg 4,5 av 5