I betaversionerna av IOS 14.5 som varit ute bland utvecklare och andra betatestare ingår det något som i pressen har kallats att du kan ställa in vilken musikapp som ska vara ”standard”.

Det hör inte till vanligheterna att Apple uttalar sig till pressen om kommande funktioner, men företaget har gett ett förtydligande om saken till Techcrunch.

Apple säger att det inte handlar om någon inställning användare kan gå in och göra manuellt i Inställningar, utan att Siri utökas med funktioner för att lära sig vilka appar du brukar använda för olika slags innehåll – inte bara musik utan även ljudböcker och podcaster.

När du ber Siri exempelvis spela en låt kommer den fråga vilken app du vill använda, och lagrar svaret till nästa gång. Om du senare flera gånger ber Siri spela musik med en annan app kommer den fråga igen vilken app du föredrar.

Utvecklare kommer också kunna lägga till kod i sina appar som talar om för Siri vilket slags innehåll de erbjuder och annat, som kan göra Siri-förfrågningar mer träffsäkra.

En del sajter har jämfört musikappar med webbläsare och mejlappar, för vilka det numera finns en standardinställning. Men det är en haltande jämförelse eftersom det finns standardiserade länkar som öppnas i dessa appar (https:// för webben och mailto:// för mejl), men inte någon motsvarighet för musik. Däremot kan det tyckas märkligt att Apple lade till en inställning för att välja vilken musiktjänst Siri ska använda som standard på Homepod, men inte ger samma möjlighet i Siris inställningar på IOS.

Apple iPhone 12 Pro 128GB Pris vid test: 12338 kr.

Bästa pris just nu: 11799 kr