Apples monopol på appdistribution på Iphone och Ipad är något av en het potatis. Konkurrensmyndigheter runt om i världen har börjat syna Apple. Flera företag med Epic Games och Spotify i spetsen har dessutom gett sig på Iphone-tillverkaren i olika rättsprocesser.

Enkelt uttryckt handlar det om huruvida Apples IOS-plattform blivit så pass stor att det inte längre går att konkurrera genom att säga till kunder att välja en annan plattform. Om tredjepartsutvecklare måste släppa sina appar på App Store för att ha en chans att nå en bred publik, råder det inte längre konkurrens, menar kritikerna.

Olika lösningar på detta har föreslagits, bland annat att tvinga Apple att öppna IOS så att kunder som vill kan installera appar från andra butiker eller att skapa ett system för utvecklare att överklaga refuserade appar till en neutral myndighet av något slag.

Hur det än blir med den saken går det faktiskt redan i dag att installera appar som inte kommer från App Store. Det finns flera sätt, vissa är välkända medan andra är mer obekanta. I den här artikeln går vi igenom alternativen och visar vad du ska tänka på innan du ger dig ut i vildmarkerna utanför Apples trygga hägn.

Testflight

Bli betatestare med Testflight

Ditt första och enklaste alternativ är att hålla dig till Apple-tjänster. Företaget köpte för några år sedan upp tjänsten Testflight och har fortsatt att utveckla den. Det är en betatesttjänst som gör det enkelt för utvecklare att dela med sig av testversioner av sina appar till hugade användare. Tanken är att det ska bli lättare att få buggrapporter och göra apparna bättre och stabilare innan skarp lansering, men en del utvecklare har börjat använda Testflight som ett slags alternativ till App Store.

Det kan handla om appar som redan har refuserats flera gånger av Apple, men där utvecklaren tycker att appen är användbar nog att åtminstone några användare borde få del av den, eller appar som utvecklaren vet aldrig kommer godkännas, men som de ändå väljer att släppa den här vägen. Mest är Testflight ett utrymme att testa nya idéer med en lagom stor publik för att utvecklarna ska kunna se om det finns intresse.

Testflight har en begränsning på 10 000 användare per app. Det innebär att de populäraste betatesterna är svåra att komma med i. En del utvecklare har sina Testflight-betor öppna för ansökningar, så länge de ligger under maxgränsen för deltagare, andra håller sig till inbjudningar.

Airport

Hjälp att hitta intressanta betatester

Du kan så klart följa intressanta utvecklare på Twitter eller söka via Google, men det finns bättre sätt att upptäcka intressanta nya appar att vara med och testa.

På sajten Departures listas ett hundratal pågående betatester. Listan administreras av utvecklaren Thomas Weigt som dels letar upp och lägger till appar på egen hand, dels lägger upp tips från allmänheten. Apparna kommer från allt från nya, okända utvecklare till stora företag som Microsoft (du kan till exempel testa betaversioner av Office).

Airport är en annan mer exklusiv sajt som samlar intressanta beta-appar i en egen app du måste bli inbjuden till (eftersom den också distribueras via Testflight). Du kan be om en inbjudan på sajten.

En mer öppen community hittar du på Reddits /r/Testflight-forum. Många utvecklare delar sina nya appar som betatester där och har du tur kan du stöta på riktiga guldklimpar. Utvecklarna är dessutom ofta aktiva och svarar på frågor om apparna. Om du verkligen är intresserad av att vara med och testa och till och med påverka utvecklingen av nya appar är det här en bra plats att hänga på.

Öppen källkod

Öppen källkod

Av alla sätt att skaffa appar utanför App Store och Testflight är det mest legitimt att göra dem själv. Nu menar vi inte att du ska lära dig att koda och designa en egen app, utan att du hämtar en färdig app med öppen källkod och kompilerar den själv med Xcode och kör på din egen Iphone. Apple kan inte göra något för att stoppa det, eftersom utvecklare måste kunna testa sig fram medan de skapar nya appar.

Github kryllar av olika IOS-projekt du kan testa, men det kan vara svårt att veta var du ska börja. Som tur är har andra redan tänkt detsamma, så det finns flera listor över projekt. Titta till exempel på Github-användaren dkhamsings lista här eller den här listan på engelska Wikipedia.

En av de största kategorierna här är emulatorer, något Apple inte tillåter på App Store annat än i begränsade specialfall där alla spel och andra program måste vara förinstallerade. Här finns till exempel PSP-emulatorn PPSSPP och multiemulatorerna Provenance, Retroarch och Delta.

Förutom att installera Xcode är det en del jox för att kunna kompilera och köra appar. Det har blivit mycket lättare än det var de första åren, men du måste skapa ett utvecklarkonto (du behöver dock inte gå med i Apple Developer Program) och logga in med det i Xcode. Många projekt kräver dessutom att du kör en del kommandon innan de kan kompileras. Instruktioner brukar finnas, men de är inte alltid så lätta att följa för den som inte är utvecklare själv.

Altstore

Altstore

Utvecklaren Riley Testut tog på egen hand fram och släppte det här projektet 2019. Altstore använder inga hack, du behöver inte jailbreaka din Iphone eller lita på en skum profil du måste installera i telefonen. Du installerar ett program på Mac (eller en betaversion för Windows) som agerar server och fixar själva appinstallationerna, inklusive själva Altstore-appen, där du hittar andra appar.

För att installera apparna använder Altstore samma metod som Xcode, vilket innebär att du måste logga in med ett Apple ID. Det behöver inte vara ditt vanliga för Icloud/App Store – tvärtom, det är tryggare att skapa ett nytt ID enbart för detta. Du måste även installera en Mail-plugin, som hjälper till att få nödvändig info ur Apple ID-kontot.

Tanken var att andra utvecklare skulle kunna lista sina appar i Altstore, men så har inte skett. Därför är de enda apparna som finns där i dag Riley Testuts egna, emulatorn Delta plus ett par andra appar. Men du kan också använda Altstore för att installera valfria appar du har hittat i .ipa-format. Det fungerar genom att Altstore byter kryptografisk signatur från den ursprungliga till en skapad med ditt Apple ID.

Jailbreak och Cydia

En gång i tiden var det väldigt vanligt att jailbreaka, det vill säga låsa upp IOS för att göra det möjligt att köra annan kod och installera appar från andra källor. Det förekommer än i dag men är inte alls lika vanligt. Så sent som för ett par veckor sedan släpptes en ny version av verktyget Uncover som kan låsa upp IOS version 11.0–14.3. Det går sällan att jailbreaka den senaste IOS-versionen, då Apple alltid snabbt täpper de säkerhetsbrister som möjliggör hacken.

De flesta jailbreakverktyg installerar Cydia, den första appbutiken för IOS (den sjösattes faktiskt innan Apple lanserade App Store). Förr fanns det även betalappar här men utvecklaren Jay ”Saurik” Freeman tog bort den möjligheten, nu finns bara gratis appar och systemtillägg.

Se upp för piratsajter

Utöver de här alternativen finns det en rad andra sajter som erbjuder IOS-appar via ”sideloading” som det kallas när du kringgår App Store. Många av dessa är till för piratkopiering och det normala är att de installerar appar genom att först installera en profil. Det här ger utvecklaren av sajten i princip komplett kontroll över din Iphone, det innebär en stor säkerhetsrisk och är något vi starkt avråder från.

Om du nödvändigtvis vill ge dig på att installera en app från en .ipa-fil kan du använda Altstore istället för någon av dessa, så slipper du installera en profil och använder ditt eget Apple ID för att signera appen istället för att lita på någon skum sajt.