Ett potentiellt allvarligt problem med Apples nya Macar med M1-processor har upptäckts, rapporterar Appleinsider. Användare har rapporterat om ovanligt högt slitage på den inbyggda lagringen.

Hector Martin har som exempel delat information från sin Macbook på Twitter. Den har varit på 432 timmar men har redan skrivit 150 TB till disken. En modern ssd kan ha en livslängd på allt mellan 1 000 och 5 000 TB skrivet. Apple anger inte livslängden på sina ssd:er, men med uppåt 600 TB om året kan en M1-Mac bli oanvändbar efter bara några år om beteendet inte korrigeras.

Enligt resultatet från verktyget smartctl har Hector Martins ssd ett slitage på tre procent. Om han har haft den sedan lanseringen i november innebär det en procent i månaden, eller en livslängd på drygt åtta år.

Appleinsider påpekar att det är möjligt att verktyget inte får korrekt data från de nya maskinerna. Rapporterna visar till exempel väldigt låga värden på antal påslagna timmar.

Du kan själv visa information om din ssd och se hur mycket data som har skrivits till den, med hjälp av terminalverktyget smartctl. Med Homebrew installerar du och kör det med följande två kommandon:

brew install smartmontools
sudo smartctl --all /dev/disk0

(Om du har fler än en lagringsenhet kan du behöva köra diskutil list för att hitta rätt disk).

Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13" Pris vid test: 11795 kr.

Bästa pris just nu: 11490 kr