Den andra beta-versionen av den kommande IOS-uppdateringen 14.5 har precis släppts och med det har vi fått bättre insyn i vilka nyheter som kommer till Iphone och Ipad, förmodligen redan under mars månad.

IOS 14.5 kommer med en rad mer eller mindre viktiga nyheter. För Iphone 12-användare verkar det som att buggen som tillfälligt kan ge skärmen en grön eller grå ton åtgärdats. Inte mindre än 217 nya emojis läggs till, liksom stöd för handkontroller från senaste generationen Playstation respektive Xbox.

Upplåsning med Face ID blir bättre med munskydd, i alla fall för den som också har en Apple Watch på armen, som då kan fungera som autentisering och på den vägen låsa upp Iphone istället för med Face ID.

På vissa Ipad-modeller stängs mikrofonen automatiskt av så snart Smart Cover fälls igen, något som självklart ger Apple extra bonuspoäng vad gäller integritet.

Men framför allt är det en nyhet som sticker ut, något som vi utan att överdriva har väntat på i ett decennium.

Med IOS 14.5 kommer användare själva att kunna välja vilken musik- eller ljudtjänst Siri ska styra. För den som har velat göra mer än att bara spela eller pausa musik med Siri, exempelvis be röstassistenten spela upp musik från en särskild artist, har det hittills bara fungerat i Apple Music.

Det ska det nu bli ändring på. Funktionen befinner sig alltså fortfarande i beta-stadiet. I nuläget fungerar det som så att när du ber Siri spela en låt, får du också säga vilken app som ska användas för uppspelningen. Förhoppningsvis sparas valet så vi slipper säga detta varje gång.

Det är såklart orimligt att det tagit så lång tid. Siri presenterades redan 2011, men det skulle alltså ta tio år innan vi kan göra mer än att bara spela och pausa Spotify med rösten. För att nyttja alla funktioner i din Iphone behöver du inte längre prenumerera på alla Apples tjänster.

Redan i tidigare IOS-versioner kom möjligheten att välja sitt eget förhandsval för mejl-appar liksom webbläsaren.

Det är omöjligt att inte se denna utveckling i ljuset av den senaste tidens kritik mot Apple om att företaget utnyttjar sin starka ställning på marknaden, inte minst med Epics stämning mot företaget som exempel.

Kommer dessa funktioner nu för att mildra eventuell kritik mot Apple ställning eller råkar det bara handla om en tidsmässig slump?

I en tid då orden App Store och monopol allt oftare nämns i samma andetag kan det nog vara klokt, även för en jätte som Apple, att stryka sina användare medhårs.

Och det gör man med IOS 14.5, en uppdatering som är extra bra för alla oss som inte helt tänkt uppgå i Apples ekosystem.

Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation) Pris vid test: 4133 kr.

Bästa pris just nu: 4495 kr