Sedan IOS 10 släpptes 2016 har Apples mobilsystem haft en funktion kallad Förstorare, som du kan aktivera i Hjälpmedel och som använder kameran för för att zooma in på omgivningen utan att du behöver öppna kameraappen. I IOS 14 har den utökats med nya funktioner och uppgraderats till en fristående app.

Aktivera

Appen är normalt dold, men det finns två sätt att komma åt den:

  1. Öppna Inställningar -> Kontrollcenter och tryck på plustecknet intill Förstorare i den undre listan. Flytta den till en position du tycker den passar på (testa placeringen genom att visa Kontrollcenter).
  2. Öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Förstorare och aktivera den. Den finns sedan som en app på hemskärmen, och du kan komma åt den via hjälpmedelsgenvägar (som du kan ställa in på till exempel trippelklick på sidoknappen eller tre knackningar på telefonens baksida).
Förstorare

Avsikten med appen är att använda Iphones kamera, inklusive blixten, för att göra det lättare att se. Du kommer åt flera kamerafunktioner i ett gränssnitt som är anpassat för att titta, inte ta bilder. Appen har ett zoomreglage som kombinerar optisk och digital zoom upp till 10 gångers förstoring. De andra funktionerna kan göra bilden tydligare:
  • Ställ in ljusstyrka, kontrast och färgfilter som Gråskala och Invertera färger för att enklare se detaljer. Du kan till exempel dra upp kontrasten till max för att läsa den pyttelilla texten på undersidan av en del elektronikprylar.
  • Aktivera ficklampan för att lysa upp framför kameran. Bra i mörka utrymmen och mycket enklare än att öppna Kamera, byta till videoläget och aktivera blixten.
  • Tryck på avtryckarknappen i mitten för att frysa bilden så att du kan studera innehållet i godan ro. Aktivera flerbildsläge genom att trycka på knappen nere till höger med en rektangel på en rektangel, så kan du ta flera bilder och granska samtliga. Dessa foton hålls bara i minnet så länge appen är öppen och sparas inte till Bilder.

Om du har en Iphone 12 Pro, Iphone 12 Pro Max eller senaste Ipad Pro har appen ytterligare en smart funktion som tillkom i uppdatering till IOS 14.2 och Ipad OS 14.2. Appen kan numera använda lidar-sensorn i dessa enheter för att känna igen och mäta avståndet till människor. Så här aktiverar du den:
  1. Öppna Förstorare och tryck på kugghjulet nere till vänster.
  2. Tryck på plusknappen intill Personupptäckt.
  3. Tryck på Personupptäckt för att ändra funktionens inställningar, till exempel enhet på avståndet och vilken feedback du vill få (om du inte har nedsatt syn kanske du inte behöver uppläsning).
  4. Tryck Klar.
Personupptäckt

För att aktivera funktionen trycker du på knappen med två figurer med prickar emellan. Peka kameran mot en person så visas avståndet. Med ljudfeedback aktiverat hör du en signal som visar att en person är nära, med haptikfeedback vibrerar enheten på motsvarande sätt och med talfeedback läser enheten upp avståndet. En separat inställning för Tonhöjdsavstånd gör att ljudfeedback ändrar tonhöjd när en person är närmre än det avståndet, så att du kan höra skillnad på om någon inte håller säkert avstånd för social distansering.

Översatt och bearbetad av Anders Lundberg.

Apple iPhone 12 64GB Pris vid test: 8180 kr.

Bästa pris just nu: 8095 kr