Efter några års flitig användning av Imessage kan meddelanden ta upp en skrämmande stor del av din Iphones lagringsutrymme. Flera gigabyte data och år av konversationer är ingenting ovanligt för en aktiv användare. Handen på hjärtat, hur ofta brukar du läsa meddelanden som är äldre än nån vecka?

IOS har en inställning som automatiskt tar bort meddelanden och bilagor efter en månad eller ett år, men många drar sig för att använda den då det känns riskabelt. Tänk om du trots allt ändå behöver ett gammalt meddelande? Flera års konversation med en kär familjemedlem är vår tids version av brevväxling, som kan vara ovärdererligt om det är någon som har gått bort.

Som tur är behöver du inte välja mellan att göra dig av med äldre meddelanden för evigt eller att för alltid låta dem ta upp gigabyte av utrymme på din Iphone. Genom att arkivera gamla konversationer till datorn kan du frigöra utrymme utan att förlora något.

Kräver tredjepartsprogram

Tyvärr finns inget vettigt sätt att arkivera konversationer med något inbyggt verktyg i IOS eller Mac OS. Du kan markera och kopiera i Meddelanden på Mac, klistra in i till exempel Pages eller Word och spara, men det är krångligt och blir inte bra. Eftersom meddelanden är totalsträckskrypterade kan du inte heller begära ut ett arkiv från Apple (och tur är väl det, annars hade myndigheter också kunnat göra det).

Det finns flera program som kan komma åt meddelandena. Tekniken de använder är att läsa in konversationerna från en backup du gjort till datorn, eftersom det inte går att komma åt dem direkt från Iphone. Vi tycker att det bästa programmet är Imazing från schweiziska Digidna, men du kan också prova Iphone Backup Extractor och Anytrans.

Hämta bilder

Hämta bilderna

Om du utöver själva meddelandena vill arkivera alla bilagor måste du se till att dessa är hämtade till telefonen och ingår i backupen. Det gör du så här:

  1. Öppna en konversation du vill arkivera på själva telefonen.
  2. Tryck på kontakten uppe i mitten och sedan på Info.
  3. Skrolla längst ned förbi bilder och länkar. Här kan du se om det finns några bilder (och videor) på Icloud som har tagits bort från enheten. Tryck på Hämta.

Beroende på hur mycket det är kan det ta en lång stund. När den är klar kan du gå vidare.

Säkerhetskopiera

Nästa steg är att säkerhetskopiera telefonen så att de nyss hämtade bilderna hamnar i backupen. Du kan antingen göra det i Finder eller direkt i Imazing. Detta kan också ta tid, särskilt om du inte har gjort det på länge.

Exportera med Imazing

Öppna meddelandehistoriken och arkivera

Markera Iphone i Imazings huvudfönster och klicka på Messages. Programmet läser in meddelandena från backupen (vilket återigen kan ta en stund). Sedan dyker en lista över konversationer med olika kontakter upp. Välj den du vill arkivera och klicka på Export to PDF längst ned. Klicka vidare och välj en plats där pdf:en ska sparas.

Programmet renderar sedan en enda lång pdf för hela konversationen, med bilderna där de var från början. Det här kan också ta en stund om du har många år av meddelanden och den resulterande filen kan bli stor. Kontrollera att allt verkar vara med och upprepa proceduren för andra konversationer du vill bevara.

Med tanke på hur känsligt innehållet kan vara i meddelanden rekommenderar vi att du lagrar dessa arkiv extra säkert. Du kan till exempel skapa en krypterad skivavbildning med Skivverktyg. Välj eller generera ett starkt lösenord och spara det säkert, till exempel i lösenordshanterare (utan lösenordet kan inte ens alla världens samlade datorer låsa upp skivavbildningen).

Exporterad pdf
En konversation med historik från 2012, här renderad till en 386 sidor lång pdf.

Arkivera en gång om året

Om du vill använda den här tekniken för att frigöra utrymme i mobilen kan du enkelt rensa när du är klar genom att byta från Permanent till 30 dagar eller 1 år i Inställningar -> Meddelanden -> Behåll meddelanden.

Om du väljer ett år kan du skapa en återkommande kalenderaktivitet för att arkivera viktiga konversationerna en gång om året, till exempel i mellandagarna, så att du får en pdf för varje kalenderår.

Alternativt kan du välja 30 dagar för att ta bort alla äldre meddelanden, och sedan byta tillbaka till Permanent. På så vis börjar du om på mer eller mindre ny kula, men kan själv bestämma när du återigen vill arkivera och rensa.

Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13" Pris vid test: 11799 kr.

Bästa pris just nu: 11790 kr