Apples försvar för att bara tillåta användare att skaffa ny mjukvara till Iphone och Ipad från App Store fokuserar på säkerhet och trygghet. När Epic går till angrepp mot App Store-monopolet säger Apple att det är tack vare App Store som IOS-användare är säkra och att de behöver en trygg plats att skaffa nya appar utan att riskera skadlig kod, bedrägerier och annat.

I veckan har utvecklaren Kosta Eleftheriou på Twitter visat hur slappt Apple agerar mot företag som tjänar miljoner på App Store-bedrägerier. Han har hittat många appar som alla har ett enkelt upplägg:

  1. Ta fram en knappt fungerande app som på papperet gör något många efterfrågar, med ett gränssnitt som gör sitt bästa för att lura användare att tacka jag till en prenumeration (med en kort gratisperiod).
  2. Köp ett stort antal 5-stjärniga recensioner som skjuter appen i topp bland sökresultaten på App Store.
  3. Vänta på att pengarna rullar in.

I inlägg efter inlägg har den till synes outtröttlige Kosta Eleftheriou avslöjat app efter app som är uppenbara bedrägerier av det här slaget. Apple har tagit bort flera av dem, men har samtidigt inte gjort något åt utvecklaren. En av de första apparna han påtalade var Keywatch från utvecklaren Readiq, som enligt uppskattningar drog in runt 2,5 miljoner kronor bara under januari. Apple tog bort den, men lät en annan app från utvecklaren med precis samma uppenbara bedrägeri, kallad GPS Speedometer, ligga kvar i butiken.

Det är häpnadsväckande att Apple kan vara så vekt. Vad jag inte begriper är varför Apples chefer inte inser att det underminerar hela försvaret av App Store-monopolet. Om hundratals eller tusentals bedrägeriappar kan frodas i butiken och allt utvecklarna får som straff är en och annan app avstängd, efter stor medial uppmärksamhet, då är Apples snack om att App Store är en trygg plats för användarna bara meningslöst snick-snack.

Apples beteende visar tydligt vad det verkliga problemet med App Store är och varför Epic, David Heinemeier Hansson och Spotify har rätt i delar av sin kritik (även om de egentligen själva mest är ute efter att slippa betala Apple). Utan någon konkurrens finns ingen riktig press på Apple att förbättra butiken. Det enda trycket på Apple är minskad kundnöjdhet och mer eller mindre pinsamma avslöjanden om bedrägliga eller skadliga appar i butiken. Det räcker uppenbarligen inte.
Om Apple tvingades öppna IOS så att det gick att skapa alternativa appbutiker skulle det öppna för butiker som gör ett bättre jobb än Apple på att bara släppa in appar av hög kvalitet och stänga ute bedrägliga appar, appar som inte fungerar och appar som tar betalt för funktioner som redan finns i bättre appar som dessutom är gratis. Jag vet vad invändningen är, och ja: Självklart skulle det också öppna för butiker som är mycket värre än App Store.

Men Apple har redan självt visat att det går att skapa en plattform med den sortens öppenhet utan att majoriteten av användarna drabbas av hemskheter. Den heter Mac och har funnits i nästan 40 år. I dag är den större, och säkrare, än någonsin. Om Apple lade till Mac OS Gatekeeper-funktion i IOS finns det ingen rimlig orsak att tro att det skulle gå mycket sämre än på Mac. Efter 12 år med bara App Store skulle de flesta förmodligen välja att fortsätta hålla sig till Apples butik, men en hel del skulle öppna så att de kan installera appar från annat håll, och precis som på Mac kan dessa vara signerade med utvecklarkonton och testade av Apples antivirusskanner.

IOS andra säkerhetsfunktioner som appsandlådor och minimal kommunikation mellan appar skulle inte försvinna bara för att en app inte kommer från App Store. Till skillnad från på Mac kan Apple välja att inte göra det möjligt att köra precis vad som helst.

Apple anklagar Spotify och Epic för att vilja ha kakan och äta den, och bara vill tjäna mer pengar, men Apples ledning är lika goda kålsupare. Apple utmålar en öppen IOS-plattform som ett domedagsscenario där en miljard användare plötsligt kommer utsättas för alla möjliga hot, men i själva verket är det stora hotet minskad lönsamhet för Apple.

Om utvecklare kan sälja sina appar i en annan butik måste Apple se till att App Store är så bra att alla utvecklare vill finnas där, och att de flesta användare frivilligt väljer att handla på App Store. Inte för att de inte har något val, utan för att det är det bästa alternativet. För att åstadkomma det måste Apple börja anstränga sig på riktigt för att rensa bort alla skräpappar, med minskade intäkter som följd.

Kosta Eleftheriou har flera förslag på hur Apple kan börja städa upp och öka förtroendet för App Store, till exempel genom att bli bättre på att hitta falska recensioner och ta i med hårdhandskarna mot utvecklare som köper recensioner. Men i slutändan vore det bästa om IOS blev som Mac och Apple tvingades kämpa om appshopparna. Det är trots allt där konkurrensen är som störst, inom hårdvara, som Apple är bäst.

Apple iPhone 12 Pro 128GB Pris vid test: 12465 kr.

Bästa pris just nu: 11449 kr