Ett nytt lagförslag i den folkfattiga delstaten North Dakotas senat kan göra det olagligt för Apple, Google och andra appdistributionsplattformar att utöva monopol inom sitt eget ekosystem, rapporterar The Verge.

Lagförslaget skulle därmed tvinga Apple att antingen sluta sälja Iphone i delstaten eller börja tillåta kunder att installera mjukvara från andra källor än App Store.

Dessutom ska lagen förbjuda appbutiker att kräva att utvecklare använder deras köp-i-appen-system eller hämnas på utvecklare som har valt att använda en annan butik eller ett annat betalsystem.

Apples integritetschef Erik Neuenschwander har vittnat mot lagförslaget och säger att det ”riskerar att förstöra vad Iphone är i dag” och ”underminerar integriteten, säkerheten och prestandan som är inbyggd i Iphone”.

Basecamp-grundaren David Heinemeier Hansson har vittnat till lagens fördel och skriver själv på Twitter att det är ”det första konkreta förslaget som ger mig hopp om att teknikmonopolen kanske inte kommer styra världen för alltid”.