Att komma igång med Carplay när du väl har en bil vars underhållningssystem stödjer funktionen är enkelt. Men Carplay har många funktioner, det är inte lika lätt att veta vad som erbjuds och hur du maximerar nyttan av enskilda funktioner. I den här guiden visar vi hur du ansluter, använder och ställer in Carplay, oavsett om du har en bil med funktionen inbyggd eller har skaffat den med en ny bilstereo.

Mer om Apple Carplay

Många bilar som har sålts de senaste åren har Carplay inbyggt, men du kan också skaffa det i efterhand med en ny Stereo från Kenwood, Pioneer, Sony eller någon annan tillverkare.

Hemskärmen

Anslut

Börja med att ansluta till stereon eller bilen. Ansluter du via kabel är det bara att koppla in en vanlig lightning-till-usb-sladd för att Carplay ska starta. På en del bilar/stereor kan det finnas fler än en usb-kontakt och då kan den du ska använda vara märkt med en mobilikon eller Carplay-logga.

För moderna system som stödjer trådlös anslutning öppnar du Inställningar -> Allmänt -> Carplay på telefonen. Du måste sedan aktivera parkoppling i bilen/stereon. På bilar med inbyggt Carplay-stöd gör du det oftast genom att hålla knappen för röststyrning på ratten intryckt en stund. För tredjepartsprodukter du har installerat i efterhand får du kika hur du parkopplar i manualen. På Pioneer-modeller öppnar du till exempel Inställningar -> [mobilikonen] -> [förstoringsglaset].

Innan IOS 13 kunde du inte använda telefonen för annat samtidigt som den var ansluten till Carplay, men numera går det utmärkt för en passagerare att till exempel spela spel eller använda webbläsare samtidigt som ni lyssnar på musik eller navigerar med Carplay.

Vad du kan göra med Carplay

Alla appar i IOS kan inte användas med Carplay, varken inbyggda eller från tredjepartsutvecklare. Apple tillåter ett begränsat urval kategorier:

  • Musik, podcaster och ljudböcker.
  • Kartor/vägbeskrivningar.
  • Meddelanden och röstsamtal.
  • Biltillverkares egna appar med specifika funktioner för bilen.
  • Nytt i IOS 14: Parkering och elbilsladdning.
  • Nytt i IOS 14: Hämtmatsbeställning.

De inbyggda apparna inkluderar även Kalender (och News i engelskspråkiga länder) men andra utvecklare kan inte lägga till Carplay i andra kalenderappar. Carplay-stöd kräver särskild behörig för utvecklare, så antalet appar är väldigt begränsat.

Tanken är att funktionerna ska göra nytta i bilen och vara säkra att använda medan du kör, till exempel genom att styra funktionerna via Siri utan att lyfta blicken från vägen.

Inställningar

Ställ in Carplay

Det finns två ställen att göra inställningar i Carplay. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Carplay -> [din bil/stereo] på Iphone. Här hittar du inställningar för vilka appar som ska visas på hemskärmen och i vilken ordning, samt huruvida Carplay får köra igång automatiskt när du ansluter, även om telefonen är låst. De här inställningarna kan du göra även när du inte sitter i bilen.

Inställningar

I själva Carplay-gränssnittet finns också en ikon för Inställningar. Här hittar du inställningarna för vilken bakgrundsbild du vill använda, om du vill använda ljust läge på dagen eller alltid ha mörkt läge, albumbilder samt Siri-förslag på hemskärmen. Du kan också aktivera Stör ej medar jag kör-funktionen så att du inte får några notiser eller inkommande samtal längs vägen.

Styr med Siri

Siri är det bästa sättet att styra Carplay, eftersom du slipper ta händerna från ratten och ögonen från vägen. Du aktiverar Siri antingen genom att säga Hej Siri eller med en knapp. Moderna bilar med inbyggt Carplay har oftast en knapp på ratten du kan hålla intryckt för att starta röstkommandon. Carplay-stereo från andra tillverkare har ibland en hårdvaruknapp, ibland en knapp på pekskärmen. Oavsett vilket finns en risk att du distraheras när du ska trycka på den – lär dig var den sitter så du inte behöver ta ögonen från vägen.

På en del stereomodeller från exempelvis Sony kan du själv ställa in vad bilens inbyggda rattkontroller ska göra. Har du en knapp du normalt inte använder kan du då programmera den att aktivera Siri. Det här fungerar bara om du har installerat stereon med en adapter för rattkontroller.

Siri kan användas för att styra musik och annan ljuduppspelning, kartor och andra installerade appar om de har programmerats för det. Du kan också diktera meddelanden och skicka dessa. Med IOS 14 kan du även skicka inspelade meddelanden och dela din beräknade ankomsttid. Dina kontakter får automatiskt uppdateringar om den beräknade ankomsttiden ändras, om du till exempel fastnar i trafikstockning eller vid en broöppning (eller stannar för att uträtta dina behov).

Musik

Styr med pekskärmen

Använd aldrig pekskärmen medan du kör! Det är precis lika farligt som att messa med mobilen. Undantaget är om du via muskelminne kan trycka på knappar utan att titta, eller möjligen kastar ett getöga för att trycka på den stora röda knappen för att avsluta samtal/vägbeskrivning. Precis som alla andra reglage i bilen gäller det att du lär dig använda dem utan att titta, annars ska du stanna på en säker plats först.

Carplay-gränssnittet är indelat i två delar: ett infofält som antingen är placerat vertikalt till vänster om skärmen är bred eller horisontellt längst nen om du har en skärm med porträttformat, och ett huvudområde som visar hemskärmen eller den aktiva appen. I infofältet finns en klocka, genvägar till viktiga appar som Kartor och en hemknapp för att lämna den aktiva appen.

Du styr Carplay ungefär som en Iphone eller Ipad, med ett stort undantag: Det finns inget stöd för multitouch, så du kan inte zooma i kartor genom att nypa eller spreta med fingrarna eller utföra andra gester som kräver fler än ett finger. Zooma gör du med plus/minus-knappar istället. Utvecklare kan själva välja hur de vill anpassa sina appar till ett gränssnitt som bara använder ett finger i taget.

Styr med rattkontroller

I bilar som har rattkontroller för att till exempel hoppa till nästa låt eller svara i telefon kan du använda dessa med Carplay också. Det gäller även tredjepartsstereor om du har adapter för dessa reglage. Ibland kan du även skrolla i en lista genom att vrida på en ratt och moderna bilar kan ha fler fysiska knappar som styr Carplay. Läs din manual och prova dig fram.

Kartor

Välj en annan app för kartor

Om du föredrar vägbeskrivningar från Google Maps, Waze, Tomtom eller någon annan app istället för Apples Kartor kan du lägga till den appen i Carplay. Flytta den till den första sidan på hemskärmen och placera Kartor på skärm två så du inte råkar välja den.

För att styra en annan app än Kartor med Siri måste du namnge den i dina instruktioner. Du kan alltså säga ”Hej Siri, ge mig vägbeskrivning hem med Google Maps”. Om du inte anger en app väljer Carplay automatiskt Kartor.

Apple iPhone 12 64GB Pris vid test: 8345 kr.

Bästa pris just nu: 8890 kr