Apple Music och Spotify är de två stora drakarna inom musikströmning. Deezer, Tidal och andra aktörer är betydligt mindre. Googles Youtube är egentligen den enda konkurrenten, men är mer inriktad mot gratismarknaden. Om du är prenumerant på en av tjänsterna och är sugen på att byta, kanske du har avstått eftersom det känns för bökigt med alla spellistor, gillade låtar och annat du har samlat på dig. Det behöver det inte vara!

Att byta musiktjänst är väldigt enkelt. Har du Iphone kan du använda den förträffliga appen Songshift som nästan gör hela jobbet. Vi ska visa några knep så att du i stort sett får med allt från den ena tjänsten till den andra.

Songshift är gratis, men har en köp-i-appen-funktion som låser upp en del avancerade funktioner, som överföring av flera spellistor åt gången eller snabbare matchning. I den här guiden utgår vi från gratisversionen, som räcker om du bara har lite tålamod.

Logga in

Logga in

När du har hämtat appen börjar du med att logga in på de två tjänsterna du vill flytta spellistor mellan. inloggningen sker genom att ansluta till Spotify/Apple Music och ge Songshift tillgång till din musik (appen själv lagrar därmed inga loginuppgifter). När du är klar med flytten kan du logga ut antingen i appen eller genom att ta bort åtkomsten för Songshift i tjänstens kontoinställningar.

Det spelar ingen roll i vilken ordning du loggar in, du väljer åt vilket håll du vill flytta spellistor för varje spellista och kan skicka åt båda hållen om du så vill. Du måste ha en aktiv prenumeration på Apple Music för att kunna flytta över din musik, men med Spotify räcker det med gratiskonto.

Välj spellista

Skapa en överföring

När du har lagt till tjänsterna i Songshift trycker du på plustecknet i mitten av appen. Välj tjänsten du vill flytta en spellista från och gå vidare. I nästa steg väljer du spellistan. Har du inte köpt Pro-versionen kan du bara flytta en spellista i taget, annars kan du välja alla du vill flytta på en gång.

När du går vidare föreslår appen automatiskt ett mål, i alla fall om du bara har två tjänster anslutna. Ska du till exempel flytta från Spotify till Apple Music och har valt en spellista i Spotify kommer Songshift föreslå att skapa en ny spellista med samma namn i Apple Music.

Matchar låtar

Gå vidare så börjar Songshift matcha låtarna. Det gör den låt för låt och det kan ta en stund. När vi testar tar det några minuter för en spellista med runt 160 låtar, räkna med att det tar flera timmar om du har spellistor med tusentals låtar.

När Songshift är klar kan du gå vidare till nästa steg, där appen visar vilka låtar den har lyckats matcha och vilka den har misslyckats med. Här har du chansen att manuellt matcha dessa låtar. Du kan också hoppa över steget om det inte är så noga eller skrolla genom listan och matcha enbart låtarna du verkligen bryr dig om. Om du inte har matchat alla låtar frågar appen om du verkligen vill gå vidare.

Matcha missade låtar
Du kan själv hjälpa Songshift på traven när den inte lyckas matcha låtar automatiskt.

Vänta en stund igen medan appen skapar din nya spellista och vips har du den i den nya tjänsten. Sedan kan du köra vidare med nästa spellista.

Tips och knep

Songshift kan bara flytta spellistor, men klarar inte att matcha automatiska spellistor som Spotifys Discover Weekly. Men du kan ”lura” appen genom att skapa en ny egen spellista och kopiera låtarna dit. Det fungerar även med Spotifys Gillade låtar och Senast spelade.

Ska du flytta från Apple Music till Spotify och har en Mac kan du även använda smarta spellistor, vilket gör det busenkelt att flytta till exempel alla dina gillade låtar eller alla låtar du har lyssnat på de senaste dagarna/veckorna. Börja med att skapa en ny smart spellista i Musik på Mac, vänta en stund och den kommer att synas som ett alternativ när du väljer Apple Music som källa i Songshift.

Ett sista knep gäller riktigt stora spellistor. Ibland kan Songshift ha problem med dessa och hänger sig innan den är klar med matchingarna. Om det händer flera gånger kan du testa att skapa flera nya spellistor och kopiera delar av låtarna till var och en av dessa. Med en kortare lista kan det bli lättare för appen att bli klar. Och du slipper vänta länge på huruvida appen lyckats eller inte.

Apple iPhone 12 64GB Pris vid test: 8350 kr.

Bästa pris just nu: 8890 kr