Mr Macintosh rapporterar om ett problem med installationsprogrammet för Mac OS 11 Big Sur 11.2 (och möjligen 11.1). Om du försöker uppdatera datorn från Catalina, Mojave eller High Sierra till Big Sur 11.2 och har mindre än 35,5 GB ledigt utrymme, men mer än 13 GB, kan du drabbas av en bugg som gör att systemet försöker uppdatera men misslyckas och fastnar. I värsta fall kan du tvingas formatera om och återställa från backup.

Problemet är att installationsprogrammet inte korrekt kontrollerar att det finns lagom mycket ledigt utrymme innan det sätter igång uppdateringen.

Har du Filevault aktiverat kan du dessutom inte starta till Återställning eftersom du måste fylla i ett adminlösenord och det fungerar inte som det ska när hårddisken är helt full.

Lösningen som Mr Macintosh har hittat för drabbade användare är att använda Target Disk Mode och ansluta den låsta Macen till en annan Mac för att rensa bort lite filer och frigöra utrymme. Om Filevault är aktiverat måste den andra Macen köra Mac OS 10.13 High Sierra eller 10.14 Mojave – det fungerar inte med Catalina eller Big Sur.

Om du redan har Big Sur 11.0.1 eller 11.1 är du säker. Om uppdateringen misslyckas rullas systemet automatiskt tillbaka.