Öppna Inställningar -> Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme på din Iphone (eller Ipad-lagringsutrymme på en Ipad). Vänta tills systemet har läst in allt (det kan ta ett par minuter). Nu kan du du se hur mycket utrymme du har ledig och hur mycket som tas upp av olika kategorier. Appar, Bilder och Medier är uppenbart vad de innehåller och om du till exempel har installerat en massa spel lär den förstnämnda kategorin ta upp en stor del av lagringsutrymmet. System är också självklart – IOS systemfiler måste ju ligga någonstans de också. Men vad sjutton är Annat, och varför kan det ta upp så mycket utrymme?

För de flesta användare tar Annat-kategorin upp flera gigabyte, men för många är det snarare 10–15 gigabyte och har du bara 64 gigabyteminne  i telefonen eller plattan hade det nog suttit väldigt fint att frigöra en del av det.

Lagring

Vad Annat består av

Även om det kan verka uppenbart att Annat-kategorin innehåller sånt som inte hör hemma i någon av de andra kategorierna är det inte uppenbart vad det faktiskt är eller varför det kan ta upp så många gigabyte.

Annat består huvudsakligen av icke nödvändiga filer och filer som kanske behövs, men som enkelt kan hämtas igen. Tillfälliga filer, cachad media, loggar, uppdateringar, hämtade Siri-röster, offline-diktering och andra funktionstillägg som måste laddas ner. En del data som hör till Icloud verkar också samlas här, förmodligen eftersom Apple klassar den som icke-nödvändig eller tillfällig då den alltid kan hämtas från molnet igen.

Meddelanden med bilagor (bilder och videor) kan ta upp en stor det av Annat-utrymmet. Om du sparar meddelanden för evigt kan det efter flera år bli en rejäl samling. Meddelanden i Icloud ska se till att IOS kan avlasta denna data från enheten och bara behålla kopior i molnet.

En av de största utrymmestjuvarna är strömmad video och musik som cachas lokalt för att spelas upp snabbare och smidigare.

Spotify

Om du använder Spotify kan du själv jämföra hur mycket utrymme appen ser ut att ta upp i listan i Inställningar -> Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme och hur mycket den har cachat enligt appens egna inställningar: Hem -> [kugghjulet] -> Lagring. I vårt exempel säger Inställningar att Spotify använder 107 MB för lagrad data (själva appen är 126,3 MB), medan Spotify säger att den har 708,8 MB cachad data. Så skulle det förmodligen se ut även för andra streamingappar om de visade sin lokala lagring som Spotify.

På dator

Titta på dator

Om du ansluter enheten till en Mac eller pc och tittar i Finder respektive Itunes kan du också se hur det använda utrymmet är fördelat – men med annan kategorisering. På dator delas utrymmet in i Ljud, Bilder, Appar, Dokument och data samt Övrigt. Oftast tar den sistnämnda upp betydligt mindre utrymme än Annat på själva enheten. Om Övrigt tar upp flera gigabyte rör det sig oftast om en systemuppdatering som har hämtats men inte installerats än. Men om du har installerat alla uppdateringar kan det tyda på att något är fel och IOS har misslyckats med att rensa ut onödiga filer.

Kan frigöras automatiskt

Eftersom så stor del av Annat består av cachelagring av olika slag, inklusive Icloud-lagring, kan IOS normalt på egen hand börja rensa här för att frigöra utrymme när det behövs. Om du försöker installera en ny version av IOS som tar upp flera gigabyte kan systemet tömma cacher och du kan skymta en minskad Annat-kategori medan den håller på.

Hur bra systemet är på att städa själv verkar variera mycket. En del användare har sällan problem med att inte kunna uppdatera på grund av utrymmesbrist, trots att de inte har mycket ledigt utrymme, medan andra kan tvingas uppdatera via dator för att inte tvingas radera något.

Så frigör du utrymme från Övrigt

Apple har inte gjort det särskilt lätt för de som vill veta exakt vad som tar upp utrymmet. Det finns inte heller verktyg, vare sig i IOS eller datorn, för att manuellt rensa till exempel enskilda appars cachelagring. Några få appar har egna inställningar för det, men de är i klar minoritet.

Vi har sett rapporter om användare som lyckats frigöra utrymme manuellt genom att försöka hämta en film i 4k på många gigabyte. Systemet har då börjat radera tillfälliga filer tills den inte kan frigöra mer. Men det verkar inte vara en universallösning och det hjälper så klart inte om du fortfarande har många gigabyte ledigt utrymme men ändå vill krympa Annat-kategorin.

Rensa Safaris webbplatsdata och historik

Några beprövade knep som kan minska storleken på Annat:

  • Töm Safaris historik och webbplatsdata. Du hittar den funktionen i Inställningar -> Safari. Om du synkar Safari-data med Icloud tar detta bort den från alla dina enheter, tänk efter om det verkligen är värt det. Kan rensa uppåt en gigabyte eller ännu mer.
  • Ändra hur länge meddelanden lagras från Permanent till 1 år eller 30 dagar i Inställningar -> Meddelanden. Äldre meddelanden och deras bilagor raderas och slösar inte utrymme mer.
  • Ta bort och lägg till e-postkonton. Gamla mejl och deras bilagor kan ligga cachade på enheten och genom att radera kontot och lägga till det igen kan du rensa ut dessa.
  • Rensa cachen i appar som har sådana inställningar, till exempel Spotify och Chrome.
  • Avinstallera och installera om appar du misstänker stjäl utrymme men som saknar egna inställningar (Netflix till exempel).

Brutalmetoden

Om inget annat funkar och du verkligen behöver frigöra utrymme från Annat-kategorin kan du testa att installera om IOS. Gör en färsk krypterad backup till dator först, även om du har Icloud-säkerhetskopior aktiverat. Det går mycket snabbare att återställa från datorn än från molnet. Den måste vara krypterad, annars följer inte Hälsa, lösenord och annan känslig data med. Sedan kan du helt enkelt gå till Inställningar -> Allmänt -> Nollställ och välja Radera allt innehåll och inställningar. När den är klar väljer du Återskapa säkerhetskopia i Finder/Itunes.