Under torsdagen höll EU dataskyddskonferens, och en av talarna var Apples vd Tim Cook som passade på att ge Facebook en illa dold känga.

– Faktum är att ett sammankopplat ekosystem av företag och dataförmedlare, försäljare av falsk information och de som sår split, av spårare och skurkar som bara är ute efter att tjäna en hacka, är mer närvarande i våra liv än någonsin, inledde Tim Cook.

Läs också: Apples nya spårningsregler ska börja gälla ”tidigt i vår”

Han fortsatte med att hylla GDPR och efterfråga fler dataskyddslagar runt om i världen och internationella avtal som fastställer människors rätt till privatliv.

Därefter talade han varmt om vad Apple har gjort för att stärka integritetsskydden i sina produkter och tjänster, innan han kom in på kritiken mot Facebook. Han nämnde inte företaget vid namn, men det var uppenbart vad han avsåg.

Tim Cook fortsatte med att säga att reklam frodades i årtionden innan det baserades på ansamling av personuppgifter, och att alldeles för många fortfarande frågar sig vad de kan komma undan med och inte vilka konsekvenser deras handlande leder till.

– Vad är konsekvenserna av att prioritera konspirationsteorier och uppvigling bara på grund av att de har störst engagemang? … av att inte bara tolerera utan belöna innehåll som underminerar allmänhetens förtroende för livräddande vaccin? … av att se tusentals gå med i extremistgrupper och sedan bevara en algoritm som rekommenderar fler?

Du kan se hela talet i efterhand på Youtube.