Ipad är inte riktigt den datorersättare för arbete, som Apple försöker få oss att tro. Men de som inte alls ser någon nytta med den som arbetsredskap bör inte heller tas på fullaste allvar. När du kan alla knepen och vet vad Ipad faktiskt är bra på, kan det kännas rent magiskt att använda den. Arbete kan rent av bli roligt. Ipad är ingen Macbook, men du gör den en otjänst om du behandlar den som en stor Iphone.

Här samlar vi några av de knep Apple har dolt under den välbekanta IOS-ytan i Ipad OS.

Split View

Använd Split View för smartare multitasking

Split View-multitasking är en av Ipads största fördelar gentemot Iphone. Närhelst du vill jobba i två appar samtidigt, till exempel Safari för referenser och Pages för att skriva, kan du ha nytta av funktionen. Öppna den första appen som vanligt. Svep sedan uppåt från skärmens nederkant för att visa Dock. Tryck och håll på den andra appen du vill använda (den måste alltså redan vara i Dock) och dra den åt höger eller vänster sida av skärmen, hela vägen ut så att skärmen delas i två. Du kan sedan justera hur stor del av skärmen varje app ska ta upp genom att dra i mittlinjen.

Om du släpper den i närheten av kanten, medan den visas som en avlång ruta, hamnar du i Slide Over-läget istället. Då flyter den andra appen ovanför och döljer en del av huvudappen. Du kan flytta fönstret mellan höger och vänster halva av skärmen för att se vad som ligger under.

För att återgå till bara en app från Split View drar du mittlinjen hela vägen till skärmkanten. I Slide Over-läget sveper du iväg det flytande fönstret mot kanten.

Anslut en mus eller styrplatta

Du kan sedan länge använda två fingrar på tangentbordet som ett slags ersättning för styrplatta, men sedan Ipad OS 13.4 har Ipad till slut fått riktigt stöd för pekdon. Du kan ansluta en mus eller styrplatta via bluetooth, som andra bluetooth-tillbehör, och det fungerar direkt. Till och med högerklick fungerar, genom att visa eventuella kontextmenyer (som den lilla svarta som visas vid textredigering och innehåller kommandon som kopiera och klistra in).

Läs mer: Så använder du mus eller styrplatta på Ipad

Dock

Placera de viktiga apparna i Dock

På Ipad kan du placera appar i Dock och du kan alltid visa den utan att dölja den öppna appen genom att svepa uppåt från botten av skärmen. Det skiljer sig stort från Iphone som är begränsad till fyra ikoner och bara visas på hemskärmen. Utnyttja det genom att placera alla appar du använder ofta i Dock. Förutom att komma åt dem snabbare när du ska öppna dem, är det som vi nämner ovan det enda sättet att öppna dem i Split View. Förutom enstaka appar kan du även lägga till mappar i Dock, teoretiskt kan du ha alla dina appar där såvida du inte har hundratals.

Delat tangentbord

Klyv tangentbordet för att skriva enklare på stående fot

Om du står upp och håller Ipad i båda händerna blir det jobbigt att skriva på det virtuella tangentbordet, eftersom det är betydligt större än på Iphone och kräver längre tummar än vad de flesta av oss har. På modellerna med skärm på 10,2 tum eller mindre kan du dela upp tangentbordet i två halvor för att skriva med tummarna med bägge händerna. Tryck och håll på knappen som döljer tangentbordet (längst ner till höger) och välj Dela.

Flytande tangentbord

På senaste Ipad Air och Ipad Pro fungerar inte detta, istället finns alternativet Flytande, som växlar till ett tangentbord i Iphone-storlek. Det kan du använda med ena tummen medan du håller paddan i två händer. Du byter tillbaka till fullstort tangentbord genom dra isär det med två fingrar (du kan även aktivera funktionen genom att knipa ihop med två fingrar).

Snabbanteckningar med Apple Pencil

Om du har en Pencil kan du blixtsnabbt öppna en ny tom anteckning och börja skriva. Om Ipad är låst räcken det att trycka med pennspetsen på skärmen. Det är den snabbaste genvägen på en låst Iphone eller Ipad – snabbare än genvägarna till ficklampa och kamera.

Skanna

Skanna med Anteckningar

På tal om appen Anteckningar: Visste du att den har en inbyggd funktion för att skanna dokument? Om du inte behöver avancerade funktioner som exemplevis apparna Scanner Pro och Scannerly erbjuder räcker den inbyggda långt.

Öppna Anteckningar och skapa en ny anteckning. Du kan antingen trycka på kameraikonen uppe till höger och välja Skanna dokument eller på Mer-knappen (tre punkter) och välja Skanningsbild. Du kan skanna flera sidor i rad så samlas de i en flersidig pdf. Anteckningar är inte lika bra på att snygga till bilderna och jämna ut ljuset som de bästa tredjepartsapparna, men den kan i alla fall räta upp dokumenten.

Missa inte Filer

Någon Finder finns fortfarande inte, men appen Filer har med åren blivit mer användbar och du kan numera göra betydligt mer filhantering på Ipad än för några år sedan. Om du använder flera molntjänster som Dropbox och Onedrive kan du ansluta dessa till Filer för att göra det enklare att flytta dokument och filer mellan de olika tjänsterna, utan att behöva sätta dig vid en Mac.

Med en mus eller styrplatta blir det ännu enklare och du kan använda högerklick för att komma åt kontextmenyn där du kopierar, flyttar, taggar, visar info och gör annat med en fil eller mapp.

Spotlight

Hitta allt med Spotlight

Du behöver aldrig komma ihåg var du har lagt något på Ipad. Precis som på Mac finns sökmotorn Spotlight som indexerar allt innehåll och gör det enkelt att hitta resultat i dokumentnamn och i innehållet. För att öppna Spotlight visar du hemskärmen och sveper nedåt någonstans (men inte från övre skärmkanten, som visar Notiscenter (eller Kontrollcenter längst till höger). Sökresultaten hittar dokument, appar, mejl, webbresultat och annat.

I Inställningar -> Siri och sökning kan du ställa in vilka appar Spotlight ska visa resultat från. Skrolla ned till listan över appar och välj en app. Avaktivera Visa app i Sök för att dölja resultat. Du kan här även stänga av Siri-förslag.

Senaste dokument

Senast öppna dokument

En del appar har en funktion som visar de senast öppna dokumenten genom att trycka aningen längre på appens ikon. De flesta appar öppnar en meny med genvägar till vanliga funktioner (som Video eller Panorama på Kamera-appen), medan till exempel Ia Writer visar de senaste dokumenten. Om du vill se den andra menyn måste du trycka på Visa mer.

Kopiera mellan enheterna

Icloud har en funktion kallad universella urklipp som gör det busenkelt att flytta text och annat mellan dina olika enheter. Det fungerar lika bra mellan Ipad och Iphone eller Mac som mellan Iphone eller Ipad och Mac. Så fort du kopierar något på en av dina enheter synkas det till övriga enheter, så länge alla är inloggade på ditt Icloud-konto, är på samma wifi-nätverk och har bluetooth påslaget. Handoff måste vara aktiverat: På Mac i Systeminställningar -> Allmänt och på Iphone/Ipad i Inställningar -> Allmänt -> Airplay och Handoff.

Förutom text kan du använda detta för att till exempel flytta ett foto eller skärmdump från en enhet till en annan. I Dela-menyn för Bilder finns alternativet Kopiera bild, på det här sättet kan du till exempel ta en skärmdump, kopiera den, klistra in på en annan enhet och sedan radera den så att den aldrig hamnar i bildbiblioteket.

Översatt och anpassad av Anders Lundberg.

Apple iPad Pro 11" 128GB (2nd Generation) Pris vid test: 8866 kr.

Bästa pris just nu: 9263 kr