Icloud-nyckelringen är Apples svar på lösenordshanterare. Funktionen synkroniserar dina sparade lösenord och betalkort mellan enheterna som har Icloud-nyckelring aktiverat. Den gör det med totalsträckskryptering, vilket innebär att innehållet vare sig kan ses av Apple eller annan utomstående. Funktionen har funnits sedan 2013, men var då rätt rudimentär och inget vi rekommenderade som ersättning för en riktig lösenordshanterare. Med åren har den dock blivit mer komplett och för de flesta användare är den numera ett fullgott alterantiv.

I den här guiden går vi igenom frågor och svar om hur Icloud-nyckelringen fungerar, vad den kan lagra och hur du löser problem med den.

Vad innehåller Icloud-nyckelringen?

Till skillnad från 1Password, Lastpass och andra fristående lösenordshanterare är Icloud-nyckelringen mer begränsad till vilka slags uppgifter den lagrar. Nyckelringen lagrar följande:

 • Loginuppgifter för webbplatser du sparat och kan använda i Safari.
 • Kortnummer och giltighetstid för betalkort du sparat i Safari.
 • Loginuppgifter och auktorisations-tokens för appar som Mail.
 • Wifi-lösenord.

Dessutom kan apputvecklare lagra känsliga uppgifter som krypteringsnycklar och annat i nyckelringen, så att dessa också kan synkas mellan dina olika enheter där du använder funktionen. Det här gör att utvecklarna slipper utveckla egna system för att synka känslig data mellan flera enheter och det gör det enklare för dig som användare.

I programmet Nyckelhanterare på Mac kan du sedan länge skapa något som kallas säkra anteckningar. Detta fungerar också i Icloud-nyckelringen och synkroniseras till dina andra Macar, men det finns i dag inget sätt att läsa anteckningarna på IOS-enheter. Därför är det inte ett bra alternativ för sådant du vill komma åt på alla enheter.

Du kan inte själv skapa egna kategorier och Icloud-nyckelringen kan inte heller lagra programlicenser, körkort, pass, bankkonton och annat som går att lagra i många lösenordshanterare.
Spara lösen

Så använder du Icloud-nyckelringen

Du aktiverar Icloud-nyckelringen i Icloud-inställningarna, i Systeminställningar -> Apple-ID -> Icloud på Mac och Inställningar -> Apple-ID, Icloud, medier och köp -> Icloud på Iphone och Ipad.

Det här aktiverar automatisk synkning av allt som sparas i nyckelringen på enheterna. För att börja använda den för att spara och fylla i loginuppgifter på nätet måste du aktivera autofyll.
 • På Iphone och Ipad: Öppna Inställningar -> Lösenord och aktivera Autofyll lösenord. Om du har fler än en lösenordshanterare är det istället en undermeny där du väljer vilka du vill använda.
 • På Mac: Öppna Safaris inställningar och välj fliken Autofyll. Kryssa i Användarnamn och lösenord.
Autofyll

När du sedan besöker en sida och fyller i användarnamn och lösen frågar Safari om du vill spara uppgifterna. Du kan antingen spara, inte spara eller aldrig spara på den webbplatsen.

När du markerar ett inloggningsfält föreslår Safari automatiskt ett sparat lösenord, men du väljer själv om du vill fylla i det – det fungerar alltså inte som förr i tiden då uppgifterna fylldes i helt automatiskt. Om du har flera konton gissar systemet vilket du vill använda. På Iphone och Ipad trycker du på nyckelikonen för att se andra sparade lösenord, på Mac väljer du Andra lösenord.
Generera säkra lösenord

Så skapar du nya säkra lösenord med Icloud-nyckelringen

Att generera ett nytt lösenord med Icloud-nyckelringen är busenkelt. När du markerar fältet för nytt lösenord på en skapa konto-sida genererar Safari automatiskt ett förslag och visar det tydligt med en dialog med förvalda knappen Använd starkt lösenord. På IOS finns också alternativet Välj ett eget lösenord. På Mac heter det istället Använd inte.

Om Safari inte förstår att det är ett fält för ett nytt lösenord och inte föreslår något kan du göra så här:
 • På IOS: Markera lösenordsfältet och tryck på nyckelikonen ovanför tangentbordet. Välj Föreslå nytt lösenord.
 • På Mac: Klicka i lösenordsfältet och sedan på den pyttelilla nyckelikonen till höger i fältet. Välj Föreslå nytt lösenord.
Rekommendationer

Nyckelringen varnar dig för svaga och hackade lösenord

En nyhet i IOS 14 och Ipad OS 14 är att Icloud-nyckelringen kan varna dig när du bör byta ut osäkra lösenord. Öppna Inställningar -> Lösenord. Under inställningen för att autofylla lösenord ser du Säkerhetsrekommendationer. Det kan antingen stå ”inga problem hittades” (bra) eller en siffra på hur många problem som har hittats (sämre). Tryck så visas en lista över de problematiska lösenorden samt vad problemet är. Det finns olika slags varningar:

 • Svaga lösenord (lättgissade, använda av många eller med vanliga teckensekvenser som 12345).
 • Återanvända lösenord (du har samma lösenord sparat för olika sajter).
 • Lösenord som har läckt efter ett hackerattack.

Den tredje kategorin är så klart mest allvarlig och om du dessutom har använt det lösenordet på flera sajter ska du skynda dig att byta mot nya säkra (och unika) lösenord på samtliga. Inställningar visar en länk till lösenordsbyte på sajten, som du kan följa för att snabba upp processen.

Aldrig sparat

Hur tar jag bort en webbplats från ”spara aldrig lösenord”-listan?

Om du ångrar att du valde att aldrig spara lösenord för en viss webbplats och har Mac är det enkelt fixat. Öppna Safaris inställningar och välj fliken Lösenord. Sajterna visas med texten ”aldrig sparat” istället för ett dold lösenord. Markera den sajt du vill ta bort från listan och klicka på Ta bort.

På IOS finns märkligt nog inget sätt att komma åt den här listan. Vad du kan göra för att kringgå det är att manuellt spara loginuppgifter till sajten i fråga. Fyll i namn och lösen som vanligt i loginfälten, men klicka inte på logga in. Tryck istället på ordet Lösenord (med en nyckelsymbol) ovanför tangentbordet. Det visar alternativen Andra lösenord och Spara det här lösenordet. Välj det senare så sparas det och sajten tas bort från ”spara aldrig”-listan.

Hur säker är Icloud-nyckelringen?

Eftersom den har funnits så länge, sedan OS X 10.9 Mavericks, har Apple ett par gånger gjort ändringar i säkerhetsmodellen för Icloud-nyckelringen. Om du läser Apples supportsidor om funktionen är det lätt att bli förvirrad eftersom företaget nämner olika saker på olika ställen.

Oavsett systemversion använder Icloud-nyckelringen totalsträckskryptering, det vill säga kryptering där nycklarna bara finns på dina egna enheter. Det innebär att du inte kan logga in på icloud.com och se sparade lösenord. Dessa kan enbart ses på enheter där du är inloggad med ditt Icloud-konto samt aktiverat Icloud-nyckelringen. Det innebär även att Apple inte kan ge myndigheter eller någon annan tillgång till innehållet i nyckelringen.

Icloud-nyckelringen använder 256-bitars AES-krypto som tillsammans med den enhets-bundna formen av totalsträckskryptering innebär en mycket hög nivå av säkerhet. Du behöver alltså inte välja en annan lösenordshanterare av säkerhetsskäl.

Kan jag använda både Icloud-nyckelringen och en lösenordshanterare?

Ja det kan du, och faktum är att det kan vara en bra idé att aktivera Icloud-nyckelringen, även om du inte använder den, för att spara och fylla i loginuppgifter på webben. Eftersom Icloud-nyckelringen synkar data som appar lagrat i nyckelringen har du nytta av funktionen ändå. På IOS kan du välja vilken eller vilka appar som ska kunna autofylla lösenord, i Inställningar -> Lösenord -> Autofyll lösenord.


Hur nollställer jag Icloud-nyckelringen?

Om du inte längre vill använda den och inte heller vill att Icloud-nyckelringen ska innehålla några sparade lösenord, är det bästa att göra så här:

Öppna programmet Nyckelhanterare på en Mac där du använder Icloud-nyckelringen.
Markera Icloud-nyckelringen i listan till vänster.
Se till att Alla objekt är markerat och markera sedan allt (cmd-a).
Ctrl/höger-klicka och välj Radera … objekt.
Kontrollera att inga sparade lösenord är kvar genom att öppna Inställningar -> Lösenord på Iphone eller Ipad, där du också använder Icloud-nyckelringen. Listan ska nu vara tom.
Därefter kan du stänga av funktionen på alla enheter där du är inloggad på Icloud.