Det går många spännande rykten om 2021 års Macar. Apples plan verkar vara att förse exempelvis Macbook Pro med alla nyttigheter vi tidigare klagat på att den saknat – fler portar, Magsafe och kanske nu även en sd-kortläsare, som den saknat sedan nuvarande generationen lanserades 2016.

Mer förvånande är de uppgifter från Bloomberg som dykt upp på senare tid, nämligen att Apple redan ska ha lagt grunden för både 5G och Face ID i Mac OS 11.

Läs också! 2021 kan bli året Macen får allt vi frågat efter

Apple har länge tvekat om huruvida Mac ska ha ett mobildatachipp eller inte. För många år sedan läckte bilder ut på en äldre Macbook Pro med en skjutbar antenn för 3g-uppkoppling som komplement till wifi och ethernet. Den prototypen förvandlades dock aldrig till en färdig produkt.

Kanske tvekar Apple fortfarande om mobildatans vara eller icke vara. Hittills har den som velat surfa bortanför wifi fått koppla upp sig mot sin telefon istället.

Bloombergs uppgifter hävdar också att Apple har byggt klart det underliggande stödet för Face ID i Mac OS, men att det ändå inte kommer till årets kommande generation Macar. Det är förvånande uppgifter, eftersom det känns som en naturlig utveckling att lägga till Face ID i Mac.

Ännu har inte Apples M1-Macar fått Face ID, och ska vi tro Bloombergs uppgifter kommer alltså årets stora Mac-lanseringar inte heller innebära Face ID på Mac.

Kanske är förklaringen mycket enkel. Face ID får inte plats.

Den projektor som skjuter ut osynliga prickar för att avläsa djupet i ansiktet behöver mer plats på just djupet. Den som tittar närmare på sin Iphone med ansiktsigenkänning ser att den är tjockare än skärmlocket på en Macbook. Det är just där Face ID troligen inte får plats.

Men det finns en dator där detta inte alls behöver vara något problem, Imac. Visserligen ryktas denna modell få mindre skärmkanter i år, men på djupet lär den inte blir tunnare än vad en Iphone är idag, särskilt inte eftersom det också ska få plats en hel dator där bakom.

Det vore inte helt olikt Apple att vänta med att införa Face ID tills alla modeller har möjlighet till det. Kanske vill Apple slippa behöva förklara varför en Imac kan ha ansiktsigenkänning medan en Macbook Pro som kostar lika mycket får nöja sig med Touch ID.

Bloomberg hävdar att årets upplaga Macar skulle få Face ID, men att företaget har skjutit detta på framtiden utan att gå in i detalj om varför.

Förhoppningsvis tar Apple tar sitt förnuft tillfånga och undviker att ”straffa” Imac bara för att Macbook Pro inte har plats för Face ID. Kan Iphone ha Face ID kan Imac absolut ha det också.

2021 lär bli ett stort år för Imac med en helt ny design för första gången på 17 år. Då vore det märkligt att se den utan Face ID som inloggningsmetod.

Apple iMac (2020) - 3,1GHz HC 8GB 256GB 27" Pris vid test: 21785 kr.

Bästa pris just nu: 21780 kr