Ryktena om nästa modell av Apple Watch – som lär heta Series 7, efter dagens Series 6 – har varit relativt få, men nu på senare tid har en del intressanta uppgifter börja dyka upp.

Uppdatering (2021-06-14):

Apple Watch 7 får ny skärm

Enligt en ny rapport från Bloombergs Apple-expert Mark Gurman kommer årets modell av Apple Watch att förses med en skärm som går nästan ända ut till kanten.

Dessutom används en ny sorts lamineringsteknik som minskar avståndet mellan skärmen och skyddsglaset.

I övrigt erbjuds en mer kraftfull processor, samt förbättrat stöd för trådlös uppkoppling och ultra-wideband.

Enligt Gurman lär det även dröja innan vi får möjlighet att använda Apple Watch för att mäta kroppstemperaturen eller blodsockret, med andra ord lär de funktionerna inte vara aktuella för årets modell.

Vill du veta mer om vilka nyheter som vankas är det bara att bläddra nedåt.


Ny design – för första gången

Apple Watch visades upp för första gången hösten 2014 och släpptes sedan för försäljning på den svenska marknaden sommaren 2015. Sedan dess har designen i grunden varit densamma, med undantag för nya färger samt större skärmstorlekar med Series 4 år 2018.

I år kan Apple Watch för första gången få en rejäl designuppdatering. Den erkända läckaren Ming-Chi Kuo hävdade redan förra året att en större omdaning av klockan är på gång.

Även Jon Prosser stämmer in i ryktena och har släppt renderingar som ska vara baserade på riktiga bilder samt cad-filer som läckt från en underleverantör.

Apple Watch Series 7 bild
Foto: Jon Prosser/Front Page Tech

Bilderna visar en klocka som fått plattare sidor, precis som Iphone 12, Ipad Pro och Ipad Air. Prosser menar att skärmstorlekarna kommer vara i stort sett desamma, men att en grön färg liknande den som finns till Airpods Max kan bli en ny färg för höstens modeller.


Nya hälsosensorer – och kanske en världsnyhet

Hälsa är ett stort fokus för Apple Watch. Varje år brukar åtminstone en ny typ av sensor inkluderas som kan mäta nya aspekter av hälsa. Den andra stora nyheten för Series 7, vid sidan om en ny design, ryktas bli att Apple Watch för första gången får möjligheten att avläsa blodsockernivåer.

En sådan sensor skulle vara ett rejält genombrott för konsumentelektronikprodukter och vara till hjälp inte minst för personer med diabetes.

Enligt bland annat ET News ska mätningen ske via ljud och optik, och för första gången på en konsumentprodukt möjliggöra så kallad icke-invasiv blodsockermätning.

Vad som ytterligare talar för att det Series 7 kan få blodsockermätning är att det i början av maj avslöjades att Apple plötsligt har blivit Rockley Photonics största kund, ett brittiskt företag som specialiserar sig inom optisk mätning av olika typer av blodvärden.

Detta företag har tagit fram teknik för optisk mätning av blodsockernivåer, men även av blodtryck och alkoholnivåer i blodet. Enligt Macrumors besitter företaget flera viktiga patent och ”fokuserar nu på att säkra stabilitet och noggrannhet inför en kommersialisering av tekniken.”

Att Apple har tillgång till tekniken är troligt, men frågan är om företaget hinner implementera den i årets modell. Flera rykten pekar mot det, men helt säkra kan vi såklart inte vara förrän produkten är presenterad.


Snabbare processor med S7

Varje år får Apple Watch en uppdatering av sitt system-on-a-chip, soc. Det bör ske även i år, och namnet lär blir S7. Apple preciserar sällan de exakta nyheterna i chippen, men som alltid lär förbättringar i prestanda vara viktiga för Apple att fokusera på, samtidigt som klockan ska kunna använda sina nya sensorer utan märkbara försämringar i batteritid.


När kommer den?

På grund av pandemins tillverkningsförseningar delade Apple upp lanseringen förra året och släppte Iphone 12-serien först månaden efter Apple Watch Series 6. Det får dock ses som ett undantag i Apple annars ganska förutsägbara mönster av produktlanseringar.

Mest troligt lär Apple Watch Series 7 lanseras i september 2021, troligen vid sidan om en ny Iphone.

Apple Watch Series 6 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4429 kr.

Bästa pris just nu: 4222 kr