Testad produkt: Apple Watch Series 7
Pris: (41 mm): 4 990 kronor hos Amazon Sverige (5G) eller 45mm: Cirka 5 490 kronor hos Amazon Sverige (5G)

Series 6 var en rejäl uppgradering med bättre uppkoppling, ny teknik, ljusare skärm och en ny sensor. Vilket är ungefär en så stor skillnad vi väntar oss efter ett års utveckling. Det känns därför lite snopet att de enda betydande nyheterna i series 7 är att den fått aningen större skärm och att den laddar betydligt snabbare. Vad hände, Apple?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi som hade hoppats på en ny design och spännande nya funktioner blev grymt besvikna när Series 7 presenterades. En större skärm och snabbare laddning är inte skäl nog för någon att uppgradera från förra modellen. Klockan är dock fortfarande rekommenderad då det utan tvekan är den bästa smartklockan på marknaden. Ska du ändå köpa en ny klocka är det klart att det är denna du ska slå till på.

Positivt

  • Äntligen snabbladdning
  • Större skärm ger större knappar och mer text
  • Tåligare mot stötar

Negativt

  • Fortfarande inte tillräckligt lång batteritid
  • Inget svenskt tangentbord
  • Ytterst få nyheter
Apple Watch series 7
Foto: AppleDe nya färgerna på aluminium-modellen.

Design

Vi fick inte någon helt ny design med raka kanter som ryktena hade pratat om. Istället är det en väldigt bekant formgivning som du får studera med lupp för att hitta några skillnader på. Vad som kan sägas är att båda modellerna har blivit en millimeter större. 40 millimeter har blivit 41, och 44 millimeter har blivit 45. Den mindre modellen har ökat både på höjden och bredden, medan den större faktiskt är exakt lika bred som tidigare.

Storleks- och viktökning sedan series 6

Storlek Vikt
Aluminium 41 mm 5,5 % 4,9 %
Aluminium 45 mm 2,3 % 6,3 %
Stål 41 mm 5,5 % 6,5 %
Stål 45 mm 2,3 % 9,3 %
Titan 41 mm 5,5 % 6,9 %
Titan 45 mm 2,3 % 9,2 %

Vill du ha någon av de traditionella färgerna får du välja den i rostfritt stål, som finns i silver, guld, grafit och rymdsvart. Eller den i titan som finns i rymdsvart och titan. Vi har däremot aluminium-modellen som finns i fem helt nya färger: midnatt, stjärnglans, grön, blå och product red. Det är lite märkligt att du tvingas köpa en dyrare modell om du vill ha en helt neutral färg. Vår är den gröna, som på bilder ser väldigt militärgrön ut. I verkligheten ser den bara ”mörk” ut och det är först när ljuset speglar sig i den som du ser den gröna nyansen.

Skärmen

Det som Apple pratat mest om är den nya större skärmen. Tack vare att boetten blivit en millimeter större och kanten har blivit 40 procent tunnare får det plats med en 20 procent större skärm. Den har också fått en mer rundad kant, vilket de demonstrerat med den nya Contour-urtavlan som verkar flyta över kanten. 

Apple Watch series 7
Foto: Jonas EkelundDen nya urtavlan visar upp de rundade kanterna på skärmen.

Klockan har också fått bättre ljusstyrka, men inte på det uppenbara sätt som du kanske tror. Det är inte när du tittar på den, då är det fortfarande 1 000 nits. Utan det är i "always on" läget som det är tänkt att det ska bli lättare att se skärmen när du sneglar på den. En måttlig förbättring enligt vårt första intryck.

Applw Watch series 7
Foto: Jonas EkelundNågot ljusare skärm när du bara sneglar på klockan.

Användning
Om du inte jämför den gamla och nya modellen sida vid sida är det inte helt uppenbart att skärmen har blivit större. Däremot märker vi efter ett tag att det är mer sällan som vi trycker på fel knapp, då knappar som skärmlåset har blivit lite större. En så liten förändring har faktiskt minskat frustrationen vid användningen.

Apple Watch series 7
Foto: Jonas EkelundDet får nu plats lite mer text på skärmen.

Efter ett tag märkte vi också att vi inte behövde scrolla lika mycket för att läsa meddelanden och mejl. Det får visserligen bara plats ett extra ord då och då, men totalt sett blir det en extra rad på skärmen. Kanske inte revolutionerande, men det känns bra att vi ofta kan läsa ett helt meddelande utan att behöva scrolla för att en rad eller två hamnat utanför.

Den större skärmen innebär också att den nu har passerat gränsen då det är möjligt att ha ett skärmtangentbord. Det är ett tangentbord där du kan använda svepgester för att skriva, vilket i praktiken innebär att det är rättstavningen som gissar vad du vill skriva. Det fungerar relativt bra när du vant dig. Observera att det än så länge inte finns på svenska utan du får nöja dig med engelska.

Apple Watch series 7
Foto: Jonas EkelundTangentbordet finns inte på svenska än.

Prestanda och sensorer

Som vanligt innebär en ny modell att det är en ny systemkrets, denna gång kallad Apple S7. Vad som är riktigt konstigt är att Apple inte sagt ett pip om vad den innehåller för nyheter. Vid lanseringseventet brukar det annars alltid vara en bild med den nya kretsen och fakta om hur mycket snabbare och strömsnålare den är, och vilka nya funktioner den möjliggör. I år, ingenting.

Det om något får oss att misstänka att den sensor som kretsen skulle ha möjliggjort inte blev klar i tid och fick skjutas på framtiden. Eller så är det helt enkelt en måttligt uppdaterad S6-krets därför att de fick tillverkningsproblem. Möjligen är kretsen lite strömsnålare för att den större skärmen och ljusare ”alltid på”-funktionen inte ska ge sämre batteritid.

Naturligtvis har den dock alla de sensorer vi vant oss vid från Series 6. Det vill säga att den kan mäta din puls, syrenivå i blodet (pulsoximeter), hjärtrytm och eventuellt förmaksflimmer (tvåpunkts-ekg). Den har även gyroskop, accelerometer, höjdmätare och andra sensorer som används för att mäta träning och sömnkvalitet.

Laddning

Den andra stora nyheten gäller batteriet. Inte så att vi äntligen fått en hel veckas batteritid, utan Apple säger fortfarande ”en hel dags batteritid, upp till 18 timmar”. Under våra dagar med klockan har vi kört den parallellt med vår Series 6 och försökt att använda dem lika mycket och länge. Vi har inte sett några större skillnader i batteriprocent i slutet av dagen.

Apple Watch series 7
Foto: Jonas EkelundBetydligt snabbare laddning med usb-c-laddaren

Däremot har den nu fått 33 procent snabbare laddning, vilket innebär att det ska ta 45 minuter att ladda från tom till 80 procent. Med andra ord perfekt att ladda under morgonstöket och ändå ha batteri tills du kommer hem igen.

Det stämmer utmärkt med vår mätning där vi faktiskt nådde 80 procent efter 42 minuter. De första 8 minuterna laddas den långsamt, men när klockan väl startar upp drar den på med snabbladdning upp till 70 procent. Sedan lugnar den ner sig lite, men når ändå 100 procent efter 65 minuter. Det kan jämföras med Series 6 som behövde 98 minuter för en full laddning. Eller 34 procent snabbare, vilket stämmer med Apples påstående.

Apple Watch series 7
Foto: Jonas EkelundDen nya laddningspucken med usb-c-anslutning.

Och skulle du ha glömt att fylla på den under dagen ska det bara ta 8 minuter att ladda den tillräckligt för att kunna hålla koll på sömnen under en 8 timmars natt. Vilket som av en tillfällighet är precis så många minuters laddning som krävs för att klockan ska starta då du laddar den från helt tomt batteri. Snabbladdningen kräver att du använder den nya laddningspucken med usb-c-anslutning.

Tålighet

För de första Watch-modellerna angav Apple att de var ipx7-klassade, vilket innebär ”vattentålig”, eller 30 minuter på 1 meters djup. Sedan dess har de övergett ip-märkningen och säger att klockorna är vattentåliga till 50 meters djup enligt iso-standarden 22810:2010. Det är den standard vanliga klockors vattentålighet mäts efter, så det är fullt naturligt.

Vad som däremot är nytt är att Apple nu anger att Series 7 är ip6x-klassad. Det är den högsta graderingen och anger att den är fullständigt dammtät. Men klockorna har alltid varit dammtäta, så det är troligt att det enda nya är att Apple har låtit certifiera dem för standarden.

Apple Watch series 7
Foto: AppleStarkare glas och nu officiellt dammtät.

Klockan ska också vara mer tålig och risken att spräcka glasen ska vara mindre. Inte för att de har något nytt revolutionerande material, utan helt enkelt för att de gjort glaset 50 procent tjockare. Dessutom ska formen på glaset, och att det går ner mer under kanten, göra att det tål slag bättre. Goda nyheter för alla som utför manuella jobb och inte vill ta av sig klockan.

Träning

Watch OS 8 har välkomna nyheter för dig som tränar med klockan. Den känner nu automatiskt igen att du börjat cykla, och påminner dig om att börja mäta träningen. Precis som den tidigare gjort när du börjar en promenad. I kommande uppdateringar lovas att träningsappen ska bli ännu bättre på att automatiskt känna igen fler typer av träning. Det finns nu även nya träningstyper som pilates och tai chi. Lyckligtvis får även du med en äldre modell av klockan dessa nya funktioner.

Läs även: 16 praktiska ställ för din Apple Watch

Specifikationer

Modell: Apple Watch Series 7
Testad: Oktober 2021

MacWorld rekommenderar

Tillverkare: Apple
Processor: S7 64-bit, dubbelkärnig. Med U1-krets för ultra wideband-teknik.
Skärm: Retina (LTPO OLED) 352x430 pixlar (41 mm), 396×484 pixlar (45 mm). 1 000 nits.
Lagring: 32 GB
Kommunikation: W3 trådlös krets. Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz och 5,0 GHz), bluetooth 5.0, inbyggd gps. Finns även med 4G-uppkoppling.
Mått: 34,8 x 40,9 x 10,7 mm (41 mm boett), 38,2 x 45,1 x 10,7 mm (45 mm boett).
Vikt: Aluminum: 41 mm: 32 g, 45 mm: 38,8 g. Stål: 42,3/51,5g. Titan: 37/45,1 g.
Övrigt: Pulsoxiometer, tvåpoligt EKG, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), accelerometer. IP6X dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Rek. pris (gps-versionen): 41 mm: Från 4 495 kronor. 45 mm: Från 4 895 kronor.
Pris: 41 mm): 4 990 kronor hos Amazon Sverige (5G) eller 45mm: Cirka 5 490 kronor hos Amazon Sverige (5G)

Betyg: 4 av 5