Åsikterna bland Macanvändare går isär om vad du bör göra med Macen på natten när du ligger och sover. En del är bergsäkra på att du alltid gör bäst i att stänga av datorn och kanske rent av dra ur sladden (eller slå av strömmen på grenuttaget). Andra menar att det går utmärkt att låta datorn gå i vila hela natten, så att den är lätt att väcka på morgonen.

I den här guiden försöker vi reda ut hur det egentligen ligger till och vilka faktorer du bör ta med i beräkningen när du själv bestämmer hur du ska göra.

Strömförbrukning

Det kanske vanligaste argumentet för att stänga av Macen istället för att låta den vila är att det sparar ström. Men hur många kilowattimmar talar vi om? På Apples webbplats finns en sida om allt som rör företagets miljöpåverkan och längst ner hittar du rapporter för varje Macmodell. Leta upp rapporten för din Mac och skrolla till slutet, där hittar du en tabell över strömförbrukning i olika lägen. Här är ett par exempel:

Macbook Air

Nya Macbook Air med M1-processor. Notera hur vansinnigt strömsnål den är även när den är vaken.

Imac 5K

Imac 5K. Det här är 2020 års modell, äldre modeller drog mer ström vid vila och ”tomgång”.

Som du kan se drar datorn lite ström även när den är avstängd, så länge den är ansluten till vägguttaget. Bärbara drar extremt lite ström både avstängda och i vila. 0,21 W vid vila på en Macbook Air med M1 blir 0,77 kWh på ett år om den är i vila 10 timmar varje natt istället för att vara avstängd, då den använder 0,32 kWh (så länge batteriet inte laddas). Men även en 16-tums Macbook Pro med Intel-processor är effektiv vid vila. Den senaste modellen drar 0,05 W avstängd och 0,59 W vid vila. Skillnaden blir 2 kWh om året vid 10 timmars vila per dygn.

Imac drar lite mer ström både avstängd och i vila, men 1,36 W vid vila är fortfarande inte särskilt mycket. 10 timmars vila varje natt blir 5 kWh strömförbrukning på ett år. Det är mindre än två kronor med dagens elpriser.

Vilket du än väljer kan du göra mycket större skillnad i din totala strömförbrukning på andra sätt: Sänka ljusstyrkan när det är mörkt ute, stänga av program som drar mycket ström när du inte använder dem, bara ansluta tillbehör när de faktiskt behövs, och mycket annat. Att stänga av en lampa när den inte behövs sparar flera gånger mer ström än vad du gör genom att stänga av Macen istället för att sätta den i vila.

Underhåll

När du inte använder Macen passar systemet på att utföra diverse underhållssysslor som inte drar mycket ström och som inte heller kräver att skärmen är påslagen, men som skulle kunna störa dig i arbetet om du behöver använda Macens alla resurser. Beroende på om du har Power Nap aktiverat i Systeminställningar -> Strömsparare händer olika mycket under natten, men även med Power Nap avstängt utförs en del grundläggande underhåll.

Power Nap

Om du alltid stänger av Macen och aldrig låter den sitta orörd i vila måste Mac OS utföra underhåll i bakgrunden medan du gör annat. I värsta fall undviks en del underhåll som kan leda till att datorn blir slöare.

Å andra sidan är en omstart då och då också bra eftersom det tömmer en del cache-filer och ser till att eventuella frusna bakgrundsprocesser stängs av och inte ligger och använder några cpu-cykler. Det är inte för inte att det första förslaget, när något är fel med datorn eller annan elektronik, är: Har du testat att starta om?

Om du bara använder Macen sporadiskt är vår rekommendation att stänga av den efter användandet. Om du däremot använder den varje dag kan du lika gärna låta den vila. Bara att slippa fylla i lösenord och vänta på att alla program ska starta igen varje morgon är oftast värt mer än den lilla besparingen av ström.

Problem med vila

Undantaget till ovanstående förslag är om din Mac har problem med vila och tenderar att vakna då och då. Om du inte får bukt med det är det bättre att ändå stänga av den när du inte ska använda den på åtminstone några timmar.

Missa inte: Så undersöker du varför Macen vägrar vila

En del användare kan ha problem med olika tillbehör som krånglar under eller efter vila. Det kan till exempel röra sig om ljudgränssnitt anslutna via thunderbolt som ogillar när datorn har varit i vila och beter sig konstigt tills du startar om. Det kan också vara vanliga usb-tillbehör som spökar.

Om Macen vägrar gå i viloläget och bara stänger av skärmen kommer den dra betydligt mer ström än vid riktig vila. Då är energibesparingen av att stänga av den över natten många gånger större.