Testad produkt: Macbook Air M2
Pris: 16 490 kronor hos Webhallen

När undertecknad fick sin första Macbook Air 2008, den modellen som Steve Jobs plockade fram ur ett manilla-kuvert, var den lätt som tusan, hade en usb-port, ett hörlursuttag som bara passade Apples hörlurar och hade samma hårddisk som satt i Ipod. Och den var slö som tusan.

Snabbspola 14 år och datorn med samma namn har ny design, är lätt att bära med sig och levererar sjukt mycket prestanda med minimal energiåtgång och har en krispigt läcker retina-skärm, som närmar sig 14 tum.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Macbook Air M2 är helt enkelt en fantastisk dator. Ny design, ny processor, snäppet större skärm, mer kraft och lägre vikt än förra generationen. Här finns inte mycket att klaga på.

Positivt

  • Designen
  • Styrplattan
  • Skärmen
  • Batteritiden

Negativt

  • Saknar hdmi
  • Modeller med mindre ssd har långsammare lagring

Ny design

Vi har tidigare sagt att vi inte har något emot att Apple envisas med att använda samma design enligt filosofin ”om något inte är trasigt behöver det inte lagas”. Men om Apple nu envisas med att designa om Macbook Air är det inget vi har några problem med, framför allt när den nya designen är såpass snygg!

Macbook Air M2
Skärmen är snäppet större än förra generationens Macbook Air.
MacWorld rekommenderar

Macbook Air M2 har numera ett utseende som är helt i linje med Macbook Pro 14 & 16. Datorn är tillverkad av 100 procent återanvänd aluminum. Borta är de mjuka linjerna, som präglade datorns profil, som nu är ersatta av ett stramare och plattare utseende. Den nya designen innebär också att datorn är 20 procent mindre än den förra generationen, trots att skärmen är större. Inte illa alls.

Apple har även lyckats pressa in fyra stycken högtalare i datorn. Och ja, de låter mycket bra och har stöd för spatial audio.

Den fantastiska Magsafe, strömkontakten som ansluts magentiskt, har också gjort come back på den här datorn. I sann ”the Devil is in the details”-anda har strömsladden matchande färg med datorns chassi. Bredvid den sitter två stycken usb-c-portar, bägge är Thunderbolt/usb-4. Det går att ansluta en extern 6k-skärm.

Macbook Air M2
Foto: Petter AhrnstedtMmmm, Magsafe.

Macbook Air M2 har samma styrplatta som alla andra Macar, det vill säga en fantastisk sådan. Tangentbordet är också mycket bra.

Facetime i full hd

Macbook Air M2 kan nu ståta med en Facetime-kamera som har 1080p. Något som den nya Pro-modellen inte fick. Vilket får oss att undra hur pass ”Pro” den egentligen är. Nåväl, det går inte att påstå att webbkameran i nya Macbook Pro 13” är dålig, men den här är definitivt bättre.

Synd att Apple inte låter oss låsa upp kameran à la FaceID. Tre stycken mikrofoner ser till att du hörs klart och tydligt,

MacBook Air
Foto: Petter AhrnstedtSamma fantastiskt bra styrplatta som tidigare.

Skärmen är som redan nämnt 13,6 tum, att jämföra med 13,3 tum hos M1-versionen. Skärmen är en Liquid Retina-skärm, med upplösningen 2 560 x 1 664 och 224 dpi. Den har stöd för en miljard färger, har en ljusstyrka på 500 nits, 25 procent högre ljusstyrka jämfört med förra generationen, och stöd för färgomfånget P3.

Vad den saknar är Promotion, det vill säga dynamisk uppdateringsfrekvens.

Och den har en flärp. Deal with it.

Prestanda och M2

Apples nya M2-chipp levererar ungefär 20 procent mer prestanda än M1. Den har en 8-kärnig processor med en 10- eller 8-kärnig grafikprocessor. Vi dagligt användande märks det mest genom att program startar snabbare. Vad den däremot har fått är inbyggda videokodare/avkodare inbyggt i processorn, vilket gör att den är snabbare om du redigerar video. Macbook Air M1 fick kämpa om du skulle redigera video filmat i 4k. Med M2 är det inte längre ett problem.

Vad som är mest fascinerande med Apples M2-chipp är att de levererar rejält med prestanda, samtidigt som batteritiden är upp till 18 timmar. Du kan i princip använda en MacBook Air M2 till rätt tunga uppgifter. Photoshop, videoredigering, programmering…den grejar det mesta. Vad som är än mer fascinerande är att datorn är fläktlös och knäpptyst. Om du pressar den hårt kan du känna att chassit blir aningen varmt.

MacBook Air M2
Foto: Petter Ahrnstedt

M2 har även högre minnesbandbredd. M1 låg runt 70 GB/s medan M2 är klockat till 100 GB/s. Nyheten här är att Macbook Air M2 nu går att köpa med högre minneskonfigurering, tidigare var 16 gigabyte max, nu går det att få 24.

Mindre fascinerande är att Apple klämt in långsammare lagrinsminne. Basmodellen med 256 gigabyte lagring är helt enkelt långsammare än Macbook Air M1. Apple har bytt från två chipp med 128 gigabyte vardera till ett på 256 gigabyte. Med 512 eller mer är lagringshastigheten ungefär som i M1-modellen. Med detta sagt är det få som kommer att att uppleva att den känns långsammare. Men visst fasen är det snålt att sätta i långsammare lagring i en ny dator!

Macbook Air M2 är en ruskigt bra dator. Det är den perfekta datorn för i princip alla som inte behöver göra tunga 3d-renderingar eller kompilera miljoner rader kod. Och den är snygg. Vi testade modellen som har färgen ”stjärnglans”, men den finns även i rymdgrå, midnatt (blå) och silver.

Macbook Air M2 gör oss inte besvikna på något vis. Trots sin låga vikt är den packad med kraft och batteri nog för att göra de flesta användare mer än nöjda.

Specifikationer

Produktnamn: Apple Macbook Air M2
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M2 8C 3,49 GHz
Grafik: Apple M2 graphics 10 kärnor
Minne: 16 GB LPDDR5
Lagring: En terabyte ssd
Bildskärm: 13,6 tum blank ips, 2 560 x 1 664 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Mac OS Monterey
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: Ljudlös
Batteritid: Upp till 18 timmars filmuppspelning. Upp till 15 timmars trådlös surf
Storlek: 30,4 x 21,5 x 1,13 cm
Vikt: 1,24 kg
Testad modell: 25 495 kronor hos Apple
Pris: 16 490 kronor hos Webhallen

Prestanda

Cinebench en kärna: 1 596
Cinebench flera kärnor: 7 623
Geekbench en kärna: 1 887
Geekbench flera kärnor: 8 859
Geekbench Open CL: 27 564
Geekbench Metal: 30 471
3D Mark Wildlife Extreme: 6 768

Betyg: 5 av 5