Artikeln uppdaterad 2022-06-30 med uppgifter om säljstart.

Ryktena om en ny Macbook Air med M2-chipp visar sig ha varit mer eller mindre korrekta. Apple har lanserat en sprillans ny Macbook Air med nytt chassi, ny skärm, Magsafe-kontakt och så klart M2. Här är alla nyheterna, stora som små.

Heltäckande skärm med flärp

I likhet med Macbook Pro 14 och 16 tum har nya Macbook Air fått en skärm som når längre ut mot kanterna men har i gengäld en flärp där Facetime-kameran är placerad mitt i menyraden. Det här var väntat, även om den mindre skärmen kan göra att det saknade utrymmet i menyraden är ännu mer märkbart än på de större modellerna.

Skärmen är även uppgraderad på andra sätt. Den har blivit ljusstarkare med upp till 500 nits och har som sista inbyggda Mac-skärm fått 10-bitarsfärg. Den har även True Tone och är 13,6 tum mot 13,3 tum i föregångaren – egentligen borde vi kanske avrunda den till 14 tum? 14-tums Macbook Pro är egentligen 14,2 tum, skillnaden är bara 0,6 tum. Upplösningen är dock aningen lägre med 224 pixel per tum mot 254 i Macbook Pro.

Tunn dator

Tunn, tunnare, tunnast

Nya Macbook Air är en halv centimeter tunnare än föregångaren – 11,3 millimeter (vilket gör den tunnare än de första Iphone-modellerna). Den gamla kilformade designen är borta och nya Air liknar Macbook Pro 14 och 16 tum till det yttre.

Den har även blivit en aning lättare, men det är så lite att det knappast märks. Batteriet är något mindre, men ska ge lika lång batteritid tack vare olika effektivitetsförbättringar.

De gamla färgerna silver och rymdgrå är kvar, medan guld har ersatts av ”stjärnglans” som är mer eller mindre champagnefärgad, och dessutom tillkommer ”midnatt”, en djupt mörkblå färg.

Macbook Air

M2-chipp ger muskler

Som väntat är det M2, det första chippet i andra generationen av M-serien, som sitter i hjärtat av datorn. Den ger mellan 18 och 40 procent högre hastighet, bättre bildbehandlingskretsar och stöd för upp till 24 gigabyte minne med 50 procent högre bandbredd.

Vad M2 inte ger är bättre anslutningsmöjligheter. Nya Macbook Air har fortfarande två thunderbolt/usb 4-kontakter som bara stödjer thunderbolt 3 och usb 3.1 gen 2, alltså varken thunderbolt 4 eller usb 3.1 gen 2x2 med 20 Gbit/s för snabbare usb-diskar. Dessutom kan du bara ansluta en extern skärm. Många användare har efterfrågat och hoppats på möjligheten att kunna ansluta två skärmar, men så blev det alltså inte.

Läs mer om M2 här.

Magsafe

Andra nyheter

Den nya Magsafe-kontakten som lanserades i Macbook Pro 14 och 16 tum har nu hittat till Macbook Air. Den medföljande kabeln är dessutom färgmatchad med chassit, vilket den inte är på de Macbook Pro-modellerna.

Facetime-kameran har till slut uppgraderats och får bland annat 1080p-upplösning och bättre prestanda i svagt ljus. Högtalarna har utökats från två till fyra, och datorn stödjer rumsligt ljud både på de inbyggda högtalarna och via Airpods (tredje generationen), Airpods Pro och Airpods Max. Hörlursuttaget stödjer nu hörlurar med hög impedens – bra för användare som vill lyssna på Apple Music Lossless med lyxiga kabelanslutna hörlurar.

Pris och tillgänglighet

Uppdaterad 2022-06-30
Enligt uppgifter till Macrumors planerar Apple att släppa Macbook Air med M2 till försäljning den 15 juli. Sajten citerar en anonym källa inom detaljhandeln. Gissningsvis innebär detta att förbeställningarna öppnar om en dryg vecka, den 8 juli.

Får vi gissa kommer tillgången vara kraftigt begränsad, det gäller att hänga på låset om du vill ha en innan hösten. Svenska priserna börjar på 16 495 kronor för en modell med åtta grafikkärnor, åtta gigabyte minne och 256 gigabyte lagring. För tio grafikkärnor, åtta gigabyte minne och 512 gigabyte lagring får du punga ut 20 495 kronor.