Iphone och Ipad har i ett par år haft en funktion som ska förlänga batteriets livslängd genom att bara ladda fullt när du verkligen behöver det. Det handlar om att IOS lär sig vilka tider du brukar ha den ansluten till laddare. Väl ansluten till laddare håller IOS laddningen på maximalt 80 procent för att sedan ladda resterande 20 procent lagom till när du brukar rycka sladden.

På Mac finns också en liknande funktion. Förvirrande nog finns det två funktioner med snarlika namn som gör olika saker. Många Macanvändare använder inte datorn alls lika bärbart som det är möjligt, utan har den för det mesta ansluten till laddaren. En del använder nästan aldrig batteriet. Men att alltid ha batteriet laddad till 100 procent sliter mer på det än om det ligger mellan 30 och 80 procent.

Funktionen Optimerad batteriladdning gör att Mac OS slutar ladda över 80 procent när systemet upptäcker att du sällan använder batteriet. Om du använder batteriet lika mycket som på Iphone kan systemet också lära sig när du brukar vara ansluten och kan på samma sätt vänta med att ladda fullt.

Batterihälsa

Klicka på Batterihälsa så kan du se den andra funktionen, Hantera batteriets livslängd. Det här innebär att Mac OS observerar batteriets temperatur över tid och hur du brukar ladda det. Systemet kan sedan sänka den faktiska laddningen som kallas 100 procent, så att att ett ”fulladdat” batteri inte är lika fulladdat som det brukade vara. Det här håller också batteriet vid liv längre och kan vara särskilt bra om din dator brukar utsättas för mycket värme.

Den senare funktionen finns bara på Intel-baserade Macbook-modeller med thunderbolt 3-kontakter (och de nya Macarna med M1-processor, men där går den inte att stänga av). Inställningen för optimerad laddning finns oavsett Macbook-modell, så länge du kan installera Mac OS 11 Big Sur.

Ladda fullt direkt

Om du har aktiverat optimerad laddning och datorn för tillfället har stoppat laddningen vid 80 procent kan du omedelbart åsidosätta regeln och börja ladda fullt. Det alternativet hittar du i batterimenyn uppe i menyraden (om du inte har den där kan du aktivera den antingen i batteriinställningarna eller i Systeminställningar -> Dock och menyrad).

Aldente

Tredjepartsalternativ med mer kontroll

Om du inte litar på Apples automatiska algoritmer eller om du helt enkelt upptäcker att systemet sällan begränsar laddningen som utlovat, kan du ta till en tredjepartslösning istället. Ett öppet källkodsprogram med det fyndiga namnet Aldente kan ställa in ett valfritt tak på laddningen, som får Macens strömhanterare att helt enkelt sluta ladda när den slår i taket. Du kan välja 80 procent precis som Apple eller ännu lägre om du har datorn ansluten till strömkälla för jämnan och vill maximera batteriets livslängd.

Apple rekommenderar att om du har en produkt, som inte ska användas alls under flera månader, så ska den ha 50 procent laddning. Om du inte ska använda batteriet eftersom du alltid har laddaren ansluten verkar det därför naturligt att en bra nivå att välja i Aldente är just 50 procent.

Aldente fungerar än så länge bara på Macar med Intel-processor och kräver Mac OS Catalina eller senare. För att installera det måste du kringgå Gatekeeper (högerklicka på programmet och välj öppna), om du inte väljer att ladda ned koden och kompilera själv med Xcode. Du måste sedan fylla i adminlösen för att installera ett hjälpverktyg (som utför ändringarna av laddningstaket, något som kräver rootbehörighet). Du ändrar sedan inställningar via Aldentes ikon i menyraden (en tallrik spaghetti).

Om något skulle krångla med Aldente kan du återställa Macens SMC för att återgå till fabriksinställningar.