Uppdatering (2022-03-13):

Uppgifter: Nästa Mac Pro kan få två M1 Ultra-chipp

Näst på tur att begåvas med Apples egna processorer står Mac Pro, som fortfarande är Intel-baserad. Det M1 Ultra-chipp som introducerades med Mac Studio kan snart bli aktuellt för Mac Pro, rapporterar Appleinsider.

Nästa Mac Pro kan dock få två stycken kombinerade M1 Ultra-chipp som skulle ge en monsterprocessor med 40 kärnor, detta enligt ett kopplingsschema som läckts på Twitter.

Det återstår också att se om Apple lyckas ge Mac Pro stöd för mer arbetsminne. Idag är M1 Ultra begränsad till maximala 128 GB arbetsminne, medan dagens Intel-baserade har stöd för upp till 1,5 TB arbetsminne.

Enligt Appleinsider kan lansering ske i september i år, något som dock inte utesluter att Apple visar upp datorn på årets WWDC.


Uppdatering (2022-01-17):

Nya Mac Pro får extra kraftfullt M1-chipp

Mac Pro är i dagsläget den enda Mac-datorn som inte har utrustats med Apples egna processor, men det ska det bli ändring på inom några månader.

Enligt teknikläckaren Dylan DKT filar Apple nämligen på nya modeller av Mac Pro som troligtvis kommer att lanseras under hösten.

De nya modellerna kommer använda sig av en mer kraftfull variant av M1 Max-chippet, där den stora nyheten är fler kärnor.

Enligt tidigare rykten handlar det om 20 processorkärnor och 64 grafikkärnor i ingångsmodellen, medan toppmodellen erbjuder 40 processorkärnor och 128 grafikkärnor. Kodnamnen för de båda modellerna sägs vara Jade 2C-Die respektive Jade 4C-Die.

Det ryktas även om en sista modell med Intel-processor, något du kan läsa mer om här nedanför.


Uppdatering (2021-06-09):

Xcode kan avslöja uppdatering

Mac Pro kan vara på väg att få en uppdatering med nya Intel-processorer, rapporterar Appleinsider. Det kommer i så fall med största sannolikhet bli den sista nya Macen som släpps utan Apple Silicon.

Ryktet baseras på en referens inbakad i den nya betaversionen av Xcode 13.1 som släpptes till utvecklare efter WWDC-öppnandet. Brendan Shanks på Codeweavers upptäckte att Apple refererar till ”Ice Lake SP” i en fil som rör cpu-typer. SP innebär Xeon, och Mac Pro är den enda Macen idag med Xeon-processor.

Ice Lake SP

Det har tidigare gått rykten om en uppdaterad Mac Pro, och med tanke på hur långt kvar Apple ser ut att ha till en egendesignad motsvarighet som också kan hantera pci-expresskort och kopiösa mängder internminne vore det kanske inte så konstigt om det blev av.