Uppdatering (2021-06-09):

Xcode kan avslöja uppdatering

Mac Pro kan vara på väg att få en uppdatering med nya Intel-processorer, rapporterar Appleinsider. Det kommer i så fall med största sannolikhet bli den sista nya Macen som släpps utan Apple Silicon.

Ryktet baseras på en referens inbakad i den nya betaversionen av Xcode 13.1 som släpptes till utvecklare efter WWDC-öppnandet. Brendan Shanks på Codeweavers upptäckte att Apple refererar till ”Ice Lake SP” i en fil som rör cpu-typer. SP innebär Xeon, och Mac Pro är den enda Macen idag med Xeon-processor.

Ice Lake SP

Det har tidigare gått rykten om en uppdaterad Mac Pro, och med tanke på hur långt kvar Apple ser ut att ha till en egendesignad motsvarighet som också kan hantera pci-expresskort och kopiösa mängder internminne vore det kanske inte så konstigt om det blev av.


Uppdatering (2021-05-18):

Apple Silicon-modeller

Mac Pro är i dagsläget den enda Mac-datorn som inte har utrustats med Apples egna processor, men det ska det bli ändring på inom några månader.

Enligt en ny rapport från Bloomberg filar Apple nämligen på två nya modeller av Mac Pro som troligtvis kommer att lanseras under hösten.

Ingångsmodellen erbjuder 20 processorkärnor och 64 grafikkärnor, medan toppmodellen erbjuder 40 processorkärnor och 128 grafikkärnor. Kodnamnen för de båda modellerna är Jade 2C-Die respektive Jade 4C-Die.

I sammanhanget kan påpekas att en ny modell av Mac Pro med en 10-kärning Intel Core i9-processor nämns i den senaste betaversionen av Mac OS Big Sur 11.4. Eventuellt kan denna modell komma att lanseras i samband med Apples WWDC-event den 7 juni.


Tidigare (2021-01-17):

Enligt uppgifter till Bloomberg har Apple planer på att släppa inte mindre än två versioner av Mac Pro i framtiden.

Den ena versionen lär ha samma design som nuvarande Mac Pro och fortsatt använda Intel-procssorer. Här rör det sig alltså om mer av en uppdatering av nuvarande model.

Men Apple kan också komma att släppa en ny version av Mac Pro som är hälften så stor och som använder Apples egenutvecklade processorer.

Enligt Bloomberg kan denna modell ha en utsida gjord mestadels i aluminium och även ”framkalla nostalgi för Power Mac G4”, som var en liten, kortlivad version av Power Mac-tornet.