Mac OS har standardikoner som på såväl interna som externa hårddiskar och ssd:er, samma med anslutna usb-minnen och andra lagringsmedier. Är du trött på dessa och vill piffa till dem med några mer personliga ikoner eller har svårt att snabbt se skillnad på de olika diskarna? I den här artikeln visar vi hur du byter ut ikonerna på alla slags lagringsmedier.

Knepen vi visar här fungerar lika bra även på filer, mappar och program (som i Mac OS i själva verket är mappar).

Ikonfiler

Apple har ett särskilt filformat på ikoner som används för till exempel mappar, program och volymer (diskar). I Finder kallas det Apple-symbolbild, men om du visar filtillägget kan du också känna igen dem som .icns. S:et på slutet är för plural: Ikonfilerna innehåller nämligen oftast flera versioner av ikonen i olika storlekar, från som mest 1024 x 1024 pixel ned till 16 x 16 pixel. En del ikonfiler har dock bara en bild, oftast på 1024 x 1024 eller 512 x 512 pixel.

Själva bilderna måste vara i png-format med genomskinlighet (alfakanal) för att fungera ordentligt, du kan inte använda jpeg. Du kan spara om en png-bild som .icns om den har en av de korrekta storlekarna med hjälp av Förhandsvisning.

Välj Spara som genom att hålla ned alt-tangenten och välj Arkiv (eller med kortkommandot shift-alt-cmd-s). Håll sedan ned alt-tangenten och klicka på formatmenyn så visas fler tillgängliga format än de vanliga. Välj ICNS från listan.

Du kan hitta färdiga ikoner på nätet, exempelvis på Icon Archive och Deviant Art.

Byt ikon
Dra en .icns-fil till ikonen uppe till vänster i Visa info…

Så byter du ikon

Leta upp och markera det du vill byta ikon på i Finder. Välj Arkiv -> Visa info (cmd-i). Längst upp till vänster ser du en liten ikon. Om du drar en ikonfil till den ikonen och släpper appliceras den ikonen på den valda disken/filen/mappen.

Faktum är att du inte behöver regelrätta ikonfiler för att byta enskilda ikoner i Mac OS, varken på program, filer, mappar eller hårddiskar och andra lagringsmedier. Det räcker med en png-fil med rätt dimensioner: Kvadratisk med 2^n pixel i varje dimension (16, 32, 64, 128, 256, 512 eller 1024). Öppna bilden med Förhandsvisning. Kopiera (cmd-c). Markera sedan den lilla ikonen i visa info-fönstret och klistra in (cmd-v). Däremot kan du inte dra png-filer till den lilla ikonen, det applicerar png-filikonen istället för själva bilden.

Om du är trött på din personliga ikon kan du ta bort den och återgå till standardikonen genom att markera ikonen i visa info och helt enkelt trycka på backsteg.

Ny ikon
…så byter filen/mappen/disken ikon.

Undantag

Tyvärr går det inte att ändra alla ikoner i systemet, av olika orsaker. Här är de undantag vi känner till:

  • Du kan ändra ikonen på startdisken (normalt ”Macintosh HD”), men inte på andra diskar med Mac OS Big Sur installerat. Orsaken har att göra med att systemet sedan Catalina är uppdelat i en oskrivbar systemvolym och en skrivbar datavolym. Det här har rapporterats som bugg till Apple och kan komma att rättas till i en uppdatering.
  • Du kan inte ändra ikon på Mac OS inbyggda program, förutom Safari. Det beror som vi har skrivit om tidigare på att dessa ligger på den skrivskyddade systemvolymen.
  • En del filer visar inte sin ikon i Finder utan en förhandsvisning av innehållet. Du kan fortfarande byta ikon på dessa, men normalt visas ändå förhandsvisningen.
  • Du kan bara ändra ikon på diskar du har skrivrättighet till. Det betyder att du till exempel inte kan ändra ikonen på Windows-formaterade diskar (ntfs), utan att först installera en drivrutin som Paragon NTFS for Mac.

På diskar som är formaterade som fat32 eller exfat sparas ikonen som flera filer som du kan se om du visar dolda filer i Windows Utforskaren eller via terminalen på Mac: Dels en .VolumeIcon.icns (som också skapas på Macformaterade diskar), dels två filer kallade ._. och ._.VolumeIcon.icns som verkar innehålla informationen Finder använder för att förstå att ikonen ska användas.