Apple och Hyundai kan komma att bygga en bil tillsammans år 2024. De uppgifterna kavlades ut i media världen över under slutet på förra veckan. Det är nog så intressanta uppgifter i sig, men det kommer mer.

Hyundai gjorde uppenbarligen en blunder (alternativt tog en väl avvägd risk) och bekräftade uppgifterna, alltså att samtal förs med Apple om att bygga en bil åt Iphone-tillverkaren. Den som följt det hemlighetsfulla amerikanska företaget ett tag vet att bekräfta samtal i media knappast faller i god jord i Apple Park.

Mycket riktigt.

I två omgångar justerade Hyundai sitt uttalande till något betydligt luddigare och då självklart utan att nämna Apple.

Någon analytiker valde att se just det eftermälet som som ett bevis på att Apple verkligen för samtal med Hyundai. Och även om det fortfarande rör sig om spekulationer går det inte att bortse från en sak.

Det här bilryktet är konkret som aldrig förr.

Att Hyundai kan komma att bygga bilar till Apple i en ny fabrik, alternativt i Hyundai-ägda Kias fabrik i Georgia, USA, med kapacitet på upp till 400 000 bilar per år, att avtal kan skrivas på redan i mars, och att en första betaversion av bilen kan produceras redan 2024 (möjligen med Apples egna batteriteknik) är så konkreta detaljer att dessa uppgifter blir de kanske mest intressanta vi sett sedan ryktena om en Apple-bil började ta fart under 2014. (Det enda som möjligen kan tävla i intressegrad med detta är Elon Musks uppgifter om att han ska kontaktat Apple för ett eventuellt köp av Tesla, men att Tim Cook tackade nej till att ens träffas).

Det är heller inte några orimliga uppgifter, tvärtom är de trovärdiga. Apple sätt att sälja produkter är som bekant att utveckla hela grejen, med mjukvara, hårdvara och tillhörande tjänster.

Att bygga en bil är dock klart utanför Apples kompetensområde. Ett tätt samarbete med en etablerad biltillverkare kan lösa det problemet, samtidigt som Apple lär se till att få insyn i tillverkningen och total kontroll över slutprodukten. Något annat vore olikt Apple (någon ny Itunes-telefon från Motorola vill varken vi eller Apple se igen).

För flera år sedan kom uppgifter om att Apple förde samtal med BMW om ett nära samarbete. De samtalen ska sedan ha fallit samman, men kanske är det en liknande strategi som Apple nu försöker sig på med Hyundai istället.

Hyundai har vana av att bygga elbilar och ska snart visa upp sin första bil på sin nya e-gmp-plattform för elbilar. Hyundai är duktiga bilbyggare, även om namnet kanske inte osar lika mycket prestige som BMW.

Säkerligen vill Apple inte bara titta på när Android letar sig in som operativsystem i fler bilar. Efter många år av rykten är det här första gången vi fått så konkreta tecken på som kan vara på gång i bilväg från Apple.

Det kan alltså bli en Hyundai med ett äpple i fronten.