Om lagringskretsarna på en Iphone går sönder finns inte mycket du normalt kan göra. Det går inte att bara byta ut dem, hur bra du än är på att löda. Men om processorn och andra komponenter fortfarande fungerar kan det ändå finnas lite liv kvar i telefonen.

Det visas med all önskvärd tydlighet i den här videon som har delats av Daniel Rodriguez, där en Iphone 7 med död lagring väcks till liv och kör Ubuntu 20.04 – inklusive grafiskt gränssnitt.

I två inlägg på Reddit skriver den blott 16-åriga hackaren hur han gick till väga. För att kunna köra en annan kernel än IOS använder han jailbreakverktyget Checkrain, som tar sig förbi IOS-enhetens bootrom-skydd och startar en bootloader som kallas Pongo OS.

Innan verktyget hinner börja försöka jailbreaka IOS tvångsavslutar han det och går istället vidare och får Pongo OS att ansluta till en nätverksdisk och ladda Linux-varianten Ubuntu med en kernel för A10-processorn i Iphone 7 utvecklad av företaget Corellium (som har stämts av Apple).

Nu ska Daniel Rodriguez använda telefonen som en server för avlasta en annan dator. Han kör nämligen ett antal spelservrar och webbplatser för skolklubbar och kompisar.