Testad produkt: Brydge Pro Plus
Pris: Kostar från 2 690 kronor hos Dustin (12.9") eller 2 390 kronor (11") hos Dustin.

Brydge är kända för sina högkvalitativa tangentbord till mobila enheter, inte minst till Ipad. Deras Brydge Pro hade dock lite otur när den lanserades, för strax därefter kom såväl Magic Keyboard som stöd för musplattor och möss i IpadOS. Ett tangentbord som gör om din Ipad Pro till en laptop – men utan musplatta – är nog inte vad de flesta letar efter.

Det är ett problem de löst med Brydge Pro Plus.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du göra din Ipad Pro så laptoplik som möjligt är Brydge Pro Plus ett mer traditionellt val än Magic Keyboard, och ett bra sådant. De tillkortakommanden som musplattan dras med gör den på intet sätt omöjlig att använda, tangentbordet är väl godkänt, och byggkvalitén är bra. Den stora frågan är istället om du vill ha en Ipad-laptop, eller en M1 Macbook Air – viktmässigt ligger de nämligen väldigt nära, men prismässigt är Ipad-varianten betydligt dyrare.

Positivt

  • Bra tangentbord.
  • Ordentlig byggkvalitet med skyddande bakstycke.
  • Väger mindre än Magic Keyboard.

Negativt

  • Musplattan klarar inte alla gester.
  • Ryckig rullning med musplattan.
  • Ansluter med bluetooth och måste därmed laddas separat.
Tack vare det ypperliga stödet för i synnerhet musplattor i IpadOS har en IpadOS-driven laptop blivit något som faktiskt går att jobba på. Borta är det konstanta sträckandet efter skärmen – nu kan du göra så gott som allt med en muspekare – och det fungerar bra.

Brydge Pro Plus är väldigt lik Brydge Pro, men med en musplatta där du förväntar dig att den ska vara, det vill säga under tangentbordet. Det är naturligtvis inte en särskilt stor musplatta, det finns helt enkelt inte utrymme för det, precis som på Magic Keyboard. Men där slutar likheterna.

Musplattan är det största problemet med Brydge Pro Plus, inte för att den är dålig (det är den inte), utan för att den inte stödjer alla gester som Apples variant gör. Brydge har valt att lösa problemet med en guide till olika tillgänglighetsfunktioner, men det medför andra problem och tillkortakommanden.

Istället får du helt enkelt acceptera att vissa gester, som svep uppåt för att komma till hemskärmen, helt enkelt inte finns. Som tur är kan du använda dig av kortkommandon på tangentbordet – cmd+H skickar hem dig – men är du van vid Magic Keyboard eller Apples Magic Trackpad 2 kopplat till din Ipad är det här en besvikelse.

Ryckig rull

En annan besvikelse är att den mjuka rullning vi vant oss vid när vi använder musplattor för att surfa i exempelvis Safari inte finns här. Det är ryckigt och otrevligt i jämförelse, som en 10 år gammal och billig Windows-laptop. Kanske är det något som längre fram kan lösas med en firmwareuppdatering. Brydges app Brydge Connect sköter uppdateringar åt dig och än så länge fungerar det bra – men det kan också vara något som du helt enkelt får leva med.

Vad som är betydligt bättre är själva tangentbordet. Det är svampigare än Magic Keyboard, med aningens längre anslag. Detta är en smaksak, men vi kan absolut tänka oss att vissa användare föredrar känslan i Brydge Pro Plus framför Apples.

Läs även: Test av Brydge Pro för Ipad

Specifikationer

Produkt: Brydge Pro Plus
Testad: December 2020
Vad: Laptoplikt tangentbordsskal till Ipad Pro
Vikt: 690 g (12.9”), 550 g (11”)
Bakgrundsbelysning: Ja
Batteritid: Cirka 20 h per laddning
Anslutning: Bluetooth
Laddning: USB-C
Pris: Kostar från 2 690 kronor hos Dustin (12.9") eller 2 390 kronor (11") hos Dustin.

Betyg: 4 av 5