Testad produkt: Vmware Fusion 12
Pris: Gratis för hemmaanvändare. Ca 1 637 för pro-licens.

Parallels Desktop och Vmware Fusion har länge slagits om vilket virtualiseringsprogram för Mac som är bäst. Varje år släpper företagen uppdateringar som utlovar snabbare Windows-virtualisering, bättre stöd för 3d-grafik och allt möjligt annat. Och varje år får trogna kunder öppna plånboken för dessa uppdateringar, som ofta krävs för att det ska fungera på årets nya Mac OS-version.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vmware Fusion 12 emulerar Windows 10 och många andra operativsystem på Intel-baserade Macar och gör det med bravur. Det är snabbt och numera kan du köra program med Directx 11, vilket innebär att en kraftfull Mac kan spela många Windowsspel utan att behöva installera Windows via Boot Camp. Det fungerar inte lika smidigt i ”inbäddat” läge som Parallels och har några små skavanker, men det har även några saker Parallels saknar, som stöd för att använda fler cpu-kärnor och mer minne. Men framför allt är det gratis för hemanvändare.

Positivt

  • Gratis för hemanvändare.
  • Stöd för Directx 11.
  • Kan använda fler datorresurser om det behövs.

Negativt

  • Sämre än Parallels på att blanda Mac- och Windowsprogram.
  • En och annan bugg.
Oftast har Desktop känts snäppet vassare än Fusion, men i höstas överraskade Vmware med ett nytt grepp: Fusion 12 är gratis för hemanvändare. För de som inte behöver den absolut bästa Windows-på-Mac-upplevelsen är det svårslaget.

Så fort Apple övergav IBM och PPC-plattformen för att satsa på Intel-plattformen i Mac började utvecklarna på Parallels och Vmware jobba på virtualiseringsprogram för att göra det möjligt att köra Windows i en virtuell maskin direkt i Mac OS. Parallels var först ut och har sedan dess nästan hela tiden legat steget före med nya funktioner, som stöd för 3d-acceleration.

I samband med Apples lansering av Big Sur i höstas släppte som vanligt båda företagen uppdaterade versioner av virtualiseringsprogrammen, Desktop 16 och Fusion 12. Vmware har flera nyheter som gör att Fusion knappar in på Desktop rent tekniskt, men den stora nyheten för hemanvändare är att programmet numera är gratis för privat bruk.

Det här ställer om hela ekvationen och de många Macanvändare som vill köra ett och annat Windowsprogram, men har dragit sig för att punga ut fem hundra kronor om året på virtualiseringsprogram, behöver inte längre välja mellan det och det betydligt mindre avancerade öppna källkodsprogrammet Virtualbox.

Bättre på spel

Gillar du spel vet du att det finns många som bara utvecklas för Windows. Du kommer alltid få ut mer prestanda genom att starta om till en Boot Camp-installation av Windows, men det är bökigt och har du en hyfsat snabb Mac och ska spela hyfsat enkla spel kan det fungera riktigt bra via virtualisering. Parallels har i ett par versioner haft stöd för Directx 11 och nu har det även kommit till Fusion.

Det här innebär att många nyare spel fungerar bättre då Fusion kan översätta Directx-koden till Apples Metal-ramverk. Dessutom har Fusion 12 stöd för egpu, vilket inte alltid fungerar så bra via Boot Camp. Tyvärr är det fortfarande inte lika optimerat för spel som Parallels, den som främst är ute efter att spela halvtunga Windows-spel utan att behöva starta om datorn till Boot Camp kan överväga att betala för det.

Vmware Fusion 12

Kan utnyttja hela datorn

Till skillnad från standardversionen av Parallels Desktop kan Vmware Fusion använda nästan hela Macens hårdvara om du så önskar. Virtuella maskiner kan konfigureras med upp till 32 cpu-kärnor och 128 GB minne – det vill säga fler cpu-kärnor än den fetaste Mac Pro-modellen har och mer minne än de allra flesta hemanvändare har i sina Macar.

En nyhet i version 12 är att den virtuella usb-styrenheten har uppdaterats till usb 3.1 och därmed har stöd för 10 Gbps-hastighet på Macar med usb-c-kontakter.

Om du redan har Windows installerat via Boot Camp kan du skapa en virtuell maskin som startar det systemet och jobba med samma filer och program virtuellt eller via omstart. Det här fungerar mycket bättre om du har kopplat din Windows-licens till Microsoft-kontot, eftersom Windows-aktiveringen kan få för sig att du har bytt hårdvara och måste återaktivera.

Bäst i helskärmsläge

Precis som Parallels har Vmware utvecklat tekniker som integrerar en virtuell Windows-maskin i Mac OS så att du kan ha Windowsprogram sida vid sida med Macprogram. Det kallas Unity och fungerar någorlunda bra, men är inte alls lika väloljat som Parallels Coherence-läge. Överlag fungerar Fusion bäst i helskärmsläge och är optimalt på en extern skärm, så att du kan ha Macgrejer på en skärm och Windows på en annan. Vi har dock stött på en bugg när du har fler än en skärm: Du måste aktivera Full Screen Minibar-funktionen, annars flimrar skärmen (i alla fall på vår testdator). Ett undantag är en också en del spel som fungerar bättre i fönsterläge.

Vmware Fusion 12 är rent tekniskt nästan lika bra som Parallels Desktop 16. För de flesta hemanvändare innebär det att du åtminstone bör ge det en chans innan du lägger dina surt förvärvade slantar på Parallels. Gratis är som sagt svårt att slå.

Specifikationer

Program: Vmware Fusion 12
Testat: December 2020
Kontakt: vmware.com
Funktion: Virtualisering av Windows, Linux, Mac OS och andra operativsystem.
Systemkrav: Mac OS 10.15 Catalina eller senare, Mac med Intel-processor (inget stöd för Apple Silicon än så länge).
Pris: Gratis för hemmaanvändare. Ca 1 637 för pro-licens.

Betyg: 4 av 5