2020 går mot sitt slut, och även om många nog gärna hellre vill se fram emot 2021, ska vi ägna bara några minuter denna sista tid av året åt att blicka tillbaka på Apple-året som var.

I år har Ipad har hunnit fylla tio år, Apple Watch fem år, Apple och Facebook har hamnat i luven på varandra och Apple har blivit rikare än någonsin, mitt i en brinnande pandemi.

Apples prylhittarbrickor, populärt kallade Airtags, har dykt upp överallt på internet utom på Apple Store. Det verkar dröja innan (om!) de alls dyker upp. Vi överraskades däremot med en sen nyhet i form av Airpods Max. En mer "Apple-ig" produkt än så är svår att hitta. Avskalad design och en kombination av unika funktioner som inte går att hitta någon annanstans, och andra väldigt märkliga lösningar. Som ett skal som inte skyddar.

Krönika: Märkliga och självklara på samma gång – tre detaljer som inte går att släppa med Airpods Max

Dessutom kommer det såhär alldeles i slutet av året flera intressanta rykten om Apples bilprojekt, rykten som hävdar att Apple släpper en bil år 2025 och att Elon Musk, under en kort period när det såg som dystrast ut, sträckte ut en hand till Apple om ett eventuellt uppköp. Apple tog inte ens samtalet, kanske för att det var under en period Apple satsade hårt på en egen bil.

Läs också! Krönika: Annonsattackerna mot Apple blottar Facebooks svaghet


Årets bomb: Mac med M1

Ska vi försöka sammanfatta året under fyra rubriker är det just följande fyra saker som står ut allra mest.

Apple Silicon var egentligen ingen överraskning. Det har talats om att Apple ska dumpa Intel i flera år, men när de första Macarna någonsin med M1-processorer under skalet damp ned under hösten slog de nya datorerna ändå ned som en bomb.

Visst finns fortfarande frågetecken att räta ut, men att den Mac-spekulant som går in i en Apple Store idag kan få en Macbook Air som över en natt blev 300 procent snabbare, fick 50 procent längre batteritid, är garanterat tyst utan fläkt, samt något billigare än sin föregångare, är inget annat än häpnadsväckande.

Hittills har bara de ”billigare” konsument-Macarna – storsäljarna – uppdaterats med M1. År 2021 återstår att se hur proffs-Macarna blir, värstingversionerna av Macbook Pro, Imac, Imac Pro och inte minst Mac Pro. Det ska bli verkligt spännande att se.


Årets positiva trend: Vassare mellanprodukter

Apples serie av mellanprodukter har blivit verkligt attraktiva i år, främst med Iphone 12 samt Ipad Air, som behåller allt det viktiga från sina dyrare syskon, men kommer med en beskedligare prislapp.

Ipad Air ger en modern form med mindre skärmkanter och den nya, förbättrade Apple Pencil, men utan att behöva gå hela vägen till Ipad Pro för 10 000 kronor.


Årets sleeper: Iphone SE

Iphone SE uppdaterades äntligen under 2020 och på något sätt känns det väldigt bra att denna högst sympatiska Iphone-modell får leva vidare.

Iphone SE är en verklig ”sleeper” som ger monsterprestanda i vad som på lite håll utseendemässigt lika gärna skulle kunna vara en Iphone 6 från 2014. På många sätt är detta det kanske smartaste Iphone-köpet i år, om än ett tråkigt sådant. Det är helt enkelt telefonen som ger lång potentiell livslängd med mest prestanda för minst peng, inte bara jämfört med andra Iphone-modeller utan alla smarta telefoner.


Årets besvikelse

2020 blev ännu ett år utan Face ID på Mac och ännu ett år utan bättre webbkameror. Inte ens när Mac begåvades med vad som praktiskt taget är Iphone-processorer kom Face ID och inte ens under rådande pandemi med rekommenderat hemmajobb för alla som kan, förbättrades kamerorna nämnvärt.

Här hoppas vi att 2021 bjuder på bättre webbkameror och Face ID, vilket kanske kommer med en större omdaning av Macbook Pro, som väntas under året.

Samtidigt, om en webbkamera är den största besvikelsen ett år som 2020, kanske vi på det hela taget ska vara rätt nöjda.