Hur mycket går det att skriva om ett par hörlurar egentligen? Lite till! För Airpods Max är inga vanliga hörlurar.

Läs även: Test av Airpods Max

Apple brukar göra saker på sitt eget sätt. Och det är väl en bra ambition, att inte bara erbjuda samma visa på en överfylld marknad av hörlurar i alla färger och former som alla gör ungefär samma sak.

Ibland blir lite konstigt, ibland totalfel, ibland väldigt bra. Airpods Max är tokdyra, men tillverkade i otroligt fina material (jag menar, titta på den nästan rörande vackra konstruktionen för att justera passformen över huvudet).

Välljudande med det unika spatial audio, men det följer inte med en ljudkabel i förpackningen. Här finns fysiska knappar, men ingen simpel av- och påknapp.

Det är på Apples vis, helt enkelt.

Det finns några saker som bara inte går att släppa obemärkt förbi. Här är tre sådana saker.


Airpods Max
Foto: Apple

Fysiska knappar – tack!

Lite märkligt var det att se sidoknappen och den digitala kronan från Apple Watch dyka upp på ett par hörlurar. Men tack för det, tack för fysiska knappar!

Touch-kontroller har stora brister, något det är dags för världens formgivare att förstå. De är svåra att hitta utan att titta på kontrollerna, de ger ingen taktil feedback och är omöjliga att använda utan vantar.

Alltså jättedåligt på ett par hörlurar, som du gärna vill kunna använda utan att behöva stirra på dem, och som du kan tänka dig behöva även en kall vinterdag då du råkar ha vantar på dig. Knappast orimliga krav!

En hederlig knapp för att slå av eller på brusreducering och skönt dämpat volymreglage blir aldrig fel.


Ladda och lyssna? Nähädå

Visst, Airpods Max är tänkta att användas utan sladd, men hur de ”är tänkta att användas” hjälper inte den dag batteriet är på noll och du precis slagit dig ned i soffan för att avnjuta en sen fredagsfilm utan att störa övriga hushållet. Att ladda och lyssna på Airpods Max på samma gång går inte.

Det är som att Apples mjukvaruutvecklare nöjde sig med ett ”de får väl ta en paus” och lämnade den frågan därhän. Men det här blev ju inte bra, Apple.Airpods Max
Foto: Apple

Det där ”skalet”

Vad hände här? Det är rimligt att tänka sig att ett fodral för hörlurar ska skydda mot smuts och andra prylar när det stoppas ned i en väska – och gärna mot vattenstänk. Det medföljande fodralet gör inget av ovannämnda.

Visst repskydd ger det kanske, men här finns vidöppna hål för smuts, damm och vatten att leta sig in.

"Trösten" i sammanhanget är att tredjepartstillverkare ofta brukar vilja tjäna en hacka på köpstarka Apple-kunder. Vi väntar spänt på det första tredjepartsskalet som bättre skyddar de här dyra hörlurarna.


Apples variant, helt enkelt

Airpods Max är kort och gott Apples ”take” på brusreducerande hörlurar. Lite annorlunda, märkliga och lysande på samma gång. Habegär, trots ett högt pris och knäppa lösningar – allt detta är sant på samma gång.

Som min kollega skrev tidigare i veckan är det fullt möjligt att Apple kommer att lyckas karva ut ett eget litet segment i marknaden för hörlurar (och säkerligen tjäna mer pengar än någon av oss kommer se under ett helt liv). Ett typiskt Apple-drag.

Vill jag ha Airpods Max? Ja, det är väl klart. Kommer jag kasta mig över dem och byta ut mina fortfarande-väldigt-bra Sony XM3:or jag hittade för under 2 000 kronor på Black Friday-rean? Nej, nej. Det vore oklokt. Airpods Max är fina, men inte fem tusen kronor finare.

Fast… kom tillbaka om några månader. Jag är rädd för att mitt svar kan se annorlunda ut då, när förnuftet glömts bort och nyfikenheten tagit överhanden. Aj då.

Apple AirPods Max Pris vid test: 5639 kr.

Bästa pris just nu: 5999 kr