Testad produkt: Apple Magsafe Duo
Pris: Kostar 1 099 kronor hos Amazon Sverige

Det bästa vi kan säga om Apples nya laddare Magsafe Duo är att den faktiskt gör vad den ska göra, nämligen att ladda Iphone 12 och Apple Watch samtidigt. Men om du förväntar dig en revolutionerande upplevelse kommer du att bli besviken, du gör klokt i att vänta in en bättre och billigare laddare.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Det finns mängder med saker som gör oss besvikna med Magsafe Duo. Till exempel går det betydligt snabbare att ladda mobilen med hjälp av en kabel eller med vanliga Magsafe och det går inte att ladda prylar överhuvudtaget utan att först öppna den. Vidare är konstruktionen inte särskilt stryktålig och det går heller inte att använda prylen som ett ställ. Med tanke på att Magsafe Duo kostar uppemot 2 245 kronor om du behöver köpa till en strömadapter är det mycket svårt att rekommendera den här produkten. Vi hade troligtvis varit lika besvikna även om den bara kostade en femhundralapp.

Positivt

  • Laddar flera enheter samtidigt

Negativt

  • Långsam laddning
  • Verkar inte vara särskilt hållbar
  • Kan inte användas som ställ för Iphone
För 1 650 kronor borde vi kunna förvänta oss en laddare som "hjälper hela branschen att ta ett steg framåt”, något som Apples marknadsföringschef Phil Schiller lovade vid presentationen av den sedermera skrotade produkten Airpower för några år sedan. Men det här är faktiskt ett steg bakåt och inte ett steg framåt.
När Magsafe Duo är stängd kan du inte ladda något överhuvudtaget.
Foto: Michael Simon/IDGNär Magsafe Duo är stängd kan du inte ladda något överhuvudtaget.

Magsafe Duo får plats i fickan och tycks vid en första anblick vara som gjord för att ta med sig på resan, men vid en närmare granskning inser vi att den kommer bli extremt smutsig och repig på nolltid. Eftersom laddaren endast finns i en vit variant kommer minsta skavank att synas klart och tydligt.

Gångjärnet på Magsafe Duo känns inte helt pålitligt.
Foto: Michael Simon/IDGGångjärnet på Magsafe Duo känns inte helt pålitligt.

Om vi går vidare från risken för smuts och repor är vi inte helt övertygande om att gångjärnet i Magsafe Duo kommer att hålla särskilt länge. Det känns som det är gjort av gummi och efter bara ett dussin öppningar syns tydliga veck på insidan. Det ger definitivt inte en premiumkänsla, vilket vi förväntar oss av en såpass dyr produkt.

Enkel men förvirrande

Magsafe Duo är relativt enkel att använda. Du öppnar den och placerar din Iphone 12 eller Apple Watch på den, eller båda samtidigt. Den kan dessutom användas för att ladda andra enheter som har stöd för Qi-standarden, men det går tyvärr inte att ladda överhuvudtaget när Magsafe Duo är stängd. Det ser vi som en rejäl miss av Apple.

Magneterna i Magsafe Duo är kraftfulla, vilket gör att mobilen hålls på plats. Nackdelen är att det kan vara bökigt att få mobilen att lossna, vilket gör att vi drar oss för att använda den som en stationär laddare. Inte heller går det att använda Magsafe Duo som ett ställ för mobilen, vilket är ytterligare en miss av Apple.

Magsafe Duo kan användas som ett ställ för Apple Watch men inte Iphone.
Foto: Michael Simon/IDGMagsafe Duo kan användas som ett ställ för Apple Watch men inte Iphone.

När det kommer till Apple Watch har du möjlighet att välja mellan att lägga klockan på laddaren eller sätta fast den på den inbyggda hållaren. Vill du ha en synlig väckarklocka vid sängen är det alltså Apple Watch du får förlita dig på.

Tanken med Airpower var att det skulle gå att lägga prylarna på valfri plats på laddningsmattan, men här måste du använda olika platser för mobilen och klockan.

Apple skickar inte längre med någon strömadapter med sina mobiltelefoner och på samma sätt är det med Magsafe Duo, det enda du får med på köpet är en kabel som har lightning i ena ändan och usb-c i den andra. Det innebär att du antingen får använda en strömadapter du redan har eller köpa en ny.

Väljer du att köpa adaptern på 20 watt blir det 225 kronor extra, men då får du i praktiken nöja dig med 11 watt. Väljer du adaptern på 30 watt får du ut 14 watt med Magsafe Duo, men den kostar 595 kronor.

Det bör dessutom påpekas att Apples gamla laddare på 29 watt inte är fullt kompatibel med Magsafe Duo, något som innebär att du bara kan ladda en pryl åt gången.

Det här är vad som gäller för strömadaptern enligt Apple:

  • Du behöver en strömadapter med usb-c, detta då usb-a inte stöds.
  • En strömadapter på 9 volt och 2,22 ampere ger upp till 11 watt.
  • En strömadapter på 9 volt och 3 ampere ger upp till 14 watt.
  • En strömadapter med högre värden än de ovannämnda ger ändå inte mer än 14 watt.
  • För Iphone 12 Mini kan du maximalt få ut 12 watt.

Som jämförelse får du ut 15 watt med den vanliga Magsafe-laddaren som lanserades tidigare i höstas.

I våra tester får vi 10 watt för Iphone 12 Mini och 12 watt för Iphone 12 oavsett vilken strömadapter vi använde oss av, vilket innebär att det tar en bra stund att ladda mobilen.

Du kan ladda två prylar samtidigt när Magsafe Duo väl har öppnats.
Foto: Michael Simon/IDGDu kan ladda två prylar samtidigt när Magsafe Duo väl har öppnats.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Betyg: 2 av 5