Icloud kan i princip ge dig upp till två terabyte extra lagringsutrymme utöver Macens inbyggda. Användbart framför allt på Macar med bara 512, 256 eller rent av 128 GB lagring. Tricket är att utnyttja Optimera Mac-lagring under Icloud i Systeminställningar.

Icloud-bilder och musikbibliotekssynkronisering är sina egna världar med egna regler och inställningar. Synkningen till molnet av foton och videor ställer du in i Bilder och inte Icloud-inställningarna. Synkning av musikbiblioteket kräver att du prenumererar på Apple Music eller Itunes Match.

För allmän lagring kan Icloud Drive med optimerad lagring däremot vara verkligt användbart. När du lägger till filer på Icloud Drive och Macens lagring börjar närma sig fullt börjar Mac OS radera de lokala kopiorna av filer du inte öppnat på länge och lämnar tomma filer i deras ställe. Om du dubbelklickar på en sådan avlastad fil så hämtas den på nytt.

Som ett exempel kan vi nämna en MacWorld-läsare som har omkring 500 GB insturktionsvideor på en extern hårddisk, och runt 250 GB ledigt utrymme på Macen. Hon skulle gärna flytta över filmerna från den externa till den interna disken så att hon slipper ha den externa ansluten för jämnan, men det går så klart inte normalt. Med Icloud Drive och optimerad lagring däremot kan hon använda sin prenumeration på Icloud-lagring för att lagra alla filmerna och fortfarande kunna bläddra bland och söka på dem på Macen – utan att ha den externa disken ansluten.

Du kan utnyttja det här för nästan vilka sorters filer som helst, inte bara videor som ofta är något som tar upp mycket utrymme. Här är kraven innan du sätter igång:

  • Lagom mycket Icloud-utrymme: Det räcker så klart inte med bara gratiskonto på Icloud utan du behöver en prenumeration på minst 200 GB för att vara praktiskt användbart och helst 2 TB för att få maximal nytta av knepet.
  • En snabb internetanslutning: De flesta svenskar har i dag som tur är tillgång till snabbt internet, men om du fortfarande dras med dsl eller tvingas använda mobilt bredband är det här oftast ingen bra idé. Det blir snabbt drygt att vänta på nedladdningar om du faktiskt vill använda några av filerna du har avlastat till molnet.
  • En arkiverad kopia av alla filerna: Det är aldrig en bra idé att förlita sig på en enda kopia av filer, särskilt inte om de ligger på servrar hos något företag i ett konto du teoretiskt sett skulle kunna förlora tillgången till. Vi rekommenderar alltid att du har minst en backup av alla filer du bryr dig om, gärna fler, och det gäller så klart även här. En fördel med Icloud Drive-knepet är att du kan arkivera en kopia av filerna du vill ha, men samtidigt inte vill ha lokalt på Macen.
Icloud Drive

Allt klart? Då gör du så här för att undan för undan flytta över data till Icloud Drive och ge Macen andrum.

  1. Öppna Systeminställningar -> Apple-ID och kryssa i Optimera Mac-lagring nedanför listan över Icloud-funktioner. Har du flera Macar med samma Icloud-konto måste du aktivera funktionen på samtliga om du inte vill att någon av Macarna ska fyllas av allt du tänker ladda upp.
  2. Kopiera ett knippe filer på några tiotals gigabyte till Icloud Drive (som bör ligga i Finders vänsterspalt).
  3. Vänta tills den är helt färdig. Du kan kontrollera det genom att logga in på icloud.com i en webbläsare.
  4. Kopiera ett nytt knippe filer.
  5. Fortsätt kopiera knippe efter knippe med kanske 30–40 GB åt gången. Efter ett tag börjar Macen bli full och då kommer systemet börja radera de lokala kopiorna av tidigare uppladdade filer. Upprepa tills du har kopierat alla filer.

Det viktiga här är att du inte själv raderar några filer utan låter systemet och Icloud göra sitt. Det kan ta ett bra tag om du inte har en vansinnigt snabb uppkoppling – kanske kan du kopiera ett av dessa knippen filer varje dag. Men till slut är du klar och har utnyttjat Icloud Drive-utrymmet mer än tidigare.

Översättning och ytterligare redigering: Anders Lundberg