Under 2020 har webbkameran fått ett uppsving efter många år som något vi taget för givet i laptops, men inte brytt oss särskilt mycket om. Miljontals människor jobbar hemifrån och har upptäckt att kameran i datorn inte alltid räcker till. Särskilt inte på Apples Macar, där både hårdvaran och mjukvaran rejält har släpat efter, både jämfört med en del konkurrenter och framför allt med allt annat Apple gör.

Till råga på allt har Mac OS inga inbygga inställningar för kameran, varken den inbyggda eller tredjepartsmodeller du ansluter via usb. En del tillverkare som Logitech har egna drivrutiner och inställningsprogram, men det är snarare undantag än regel.

En del har gett upp och skaffat en extern kamera med möjlighet till inställningar eller valt en lösning för att använda en system- eller digitalkamera som webbkamera, vilket är lösningar som kan fungera väldigt bra. Men du behöver inte gå så långt, du kan faktiskt få ut mer av såväl Macens inbyggda som enklare usb-kameror med tredjepartsprogram.

Webcam Settings

Genom åren har det funnits flera program som hjälper dig komma åt inställningar i webbkameran, men de flesta slutade att fungera i Mojave och Catalina. Idag är det bara ett par program kvar: Iglasses från Ecamm Networks och Webcam Settings från Mactaris.

Iglasses fungerar för det första inte så bra med nyare versioner av Mac OS. För det andra skapar programmet en virtuell webbkamera, där de olika inställningarna appliceras. Det fungerar med till exempel Zoom och OBS, men inte med Facetime eller Skype.

Webbkamerainställningar

Webcam Settings justerar däremot inställningarna för själva kameran och fungerar med alla program. Så länge kameran dyker upp som normalt i ett program utan Webcam Settings kan du använda det för att ändra inställningarna. Version 3 släpptes förra året med stöd för Catalina. Någon ny version för Big Sur eller Apples nya M1-Macar har inte släppts, men vi har testat på en ny Macbook Pro med M1-processor och det fungerar utan problem via Rosetta.

Programmet kan ställa in följande parametrar:

 • Exponeringsläge (automatiskt eller manuellt).
 • Exponeringstid.
 • Ljushet.
 • Bländare.
 • Kontrast.
 • Färgton.
 • Mättnad.
 • Skärpa.
 • Gamma.
 • Vitbalans.
 • Elnätets frekvens (för att motverka flimmer från lampor).
Webbkamerainställningar

På vissa kameror, som Microsoft Lifecam Studio och Logitech C920, kan du även styra fokus, zoom och i vissa fall kamerans position.

När du har gjort inställningar du trivs med går det att spara dessa som ett snabbval. Du kan ha flera av dessa snabbval efter behov samt för olika rum och tidpunkter.

Logitech webbkamerainställningar

Kolla tillverkaren

Om du har en bättre webbkamera kan det hända att tillverkaren själv har tagit fram ett inställningsprogram för Mac. Logitech är det främsta exemplet på detta och har även inställningar för ljushet, kontrast, skärma, vitbalans, mättnad och flimmer. Microsoft har inte följt efter och de flesta billigare kameror från små, okända märken lär inte ha gjort det heller.

Vi hoppas att Apple ser behovet av både bättre inbyggda kameror – Facetime HD-kameran är ett skämt, den låga upplösningen är långt ifrån det värsta med den – och av möjligheten att till exempel låsa exponeringen så att varierande ljus inte får kameran att ändra exponering hela tiden. Den senaste omgången nya Macar med Apple Silicon har blivit bättre med hjälp av mjukvara, men har samma gamla sensor och optik. Tills det blivit bättre kan vi bara rekommendera att du skaffar en bättre extern webbkamera eller återanvänder en systemkamera.

Översatt och bearbetad av Anders Lundberg.