Testad produkt: Ipad 10.2 9th gen Wifi + Cellular (2021)
Pris: Från 3 780 kronor hos Amazon Sverige

Det är svårt att bli särskilt upphetsad över ”vanliga” Ipad. Det är lätt att få en känsla av att Apple bara uppgraderar den så pass mycket att den inte slutar sälja. Den får ju inte bli så bra att den konkurrerar med Ipad Air, som bara är 25 procent dyrare. Men samtidigt bör den ju få moderna standarder och tekniker som de andra modellerna har, så att den känns som en del av ekosystemet. Med årets modell är det lagringen, skärmen och Facetime-kameran som fått lite kärlek.

Ipad 9 vs Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundStor och billig Ipad 9 eller liten och dyrare Ipad Mini 6?
Betyg 4 av 5

Omdöme

Normalt sett köper du inte standard-Ipad för att den har de senaste och sexigaste finesserna. Du köper den för att den är bra nog, om du inte ska göra något krävande, och för att den är prisvärd. Men i år har den faktiskt fått den senaste trevliga finessen Centrerat, som magiskt zoomar och panorerar för att hålla dig i rutan när du har videosamtal. Är det detta du har din Ipad till kan det därför vara värt att uppgradera. Ipad är fortfarande utmärkt jämfört med konkurrenterna och är fortsatt rekommenderad i budgetsegmentet. Särskilt grundmodellen för 3 995 kronor.

Positivt

  • Dubbelt så mycket lagring till samma pris
  • Nya ultrawide Facetime-kameran med Centrerad
  • True Tone automatisk justering av skärmens färgtemperatur
  • Smart connector för tangentbord

Negativt

  • Fortfarande Lightning-kontakt
  • Bara 4g-uppkoppling
  • Gamla Apple Pencil
 
ipad mini-ipad-ipad air-ipad pro redigerad
Foto: Jonas EkelundHela den aktuella Ipad-familjen

Design och konstruktion

Det känns som att standard-Ipad alltid sett ut som den gör. Åtminstone har ingenting hänt med designen de tre senaste generationerna. Den behåller den nästan komiskt breda kanten runt skärmen – finns det någon teknisk anledning att ha den kvar? Det gör dock att det får plats med den gamla hederliga hemknappen med fingeravtrycksläsaren. En relik som i övriga sortimentet ersatts av ansiktsigenkänning.

Ipad 2021
Foto: AppleLika som bär - det har inte hänt mycket med utseendet

På undersidan hittar vi trist nog en lightning-kontakt, vilket gör detta till den enda Ipaden som inte gått över till usb-c. En annan relik, men som vissa kanske blir glada över, är att även hörlursutgången på ovansidan finns kvar! Vad som däremot inte finns kvar är möjligheten att få den i guldfärg, utan nu får vi nöja oss med silver eller rymdgrå.

Ipad 9th gen
Foto: Petter AhrnstedtDet gamla hederliga hemknappen med fingeravtrycksläsaren.

Bild och ljud

För första gången sedan sjunde generationen, när skärmstorleken ökade från 9,7 tum till 10,2 tum, har det hänt något med skärmtekniken. Då är ändå skärmen inte dålig jämfört med konkurrenterna i samma prisklass. Vi får trots allt en 10-tums skärm med 2 160 x 1 620 upplösning, vilket ger 264 punkter per tum. Det är samma pixeltäthet som på Ipad Pro.

Däremot har skärmen saknat anpassningsmöjligheterna som de dyrare modellerna kunnat skryta med. 2016 introducerade Apple True Tone på Ipad Pro, något som sedan kommit till både Iphone och till Macbook. Det handlar om att enheten mäter det omgivande ljuset för att sedan automatiskt justera skärmens vitpunkt. Resultatet är att färgåtergivningen upplevs som mer konsekvent, oavsett om vi tittar i solljus, under lysrör eller i mysbelysning.

Ipad 9th Gen
Foto: Jonas EkelundEn klassisk 3,5 millimeters hörlursport

Tyvärr har inte högtalarna fått någon uppgradering, det är fortfarande stereohögtalare i underkanten av paddan. Dels är de då riktade bort från dig, dels får du inte mycket till stereo om du håller Ipaden i landskapsläge för att titta på film. Det upplevs snarare som monoljud på ena sidan. Nog kunde Apple få plats med högtalare även i överkant, med tanke på den tjocka ramen runt skärmen.

Ipad 9th Gen
Foto: Jonas EkelundI underkant finns högtalare men Lightning i stället för usb-c

Kameror

Efter att ha stått bakom turister som plåtar sevärdheter och konsertbesökare som filmar med Ipad, är vi starka motståndare till att använda den till sådant. Kameran gör sig bäst till att nödtorftigt dokumentera något eller för att skanna in dokument till pdf. Men så vitt vi kan se har det inte hänt något med kameran sedan 2017, något som skulle vara en skandal om det handlade om en mobiltelefon. Något bättre kunde den väl ändå få?

Ipad 9th Gen
Foto: Jonas Ekelund

Till vår stora överraskning fick den däremot samma innovativa Facetime-kamera som årets Ipad Pro! Det vill säga en 12 megapixels ultravidvinkel-kamera, vilket är en gigantisk uppgradering från den gamla 1,2 (!) megapixel standardkameran. Nu är det egentligen inte själva kameran som är spektakulär, utan funktionerna som den möjliggör.Eftersom kameran har 122 graders vidvinkel fångar den helt enkelt betydligt mer av rummet än en normal selfiekamera. Med hjälp av bildanalys och maskininlärning håller den dig i centrum av bilden när du använder den för videosamtal, eller Centrerad som Apple kallar det. Den engelska termen Center Stage är kanske mer tydlig. Dyker någon mer in i kamerans synfält zoomar den ut och håller båda i bild. En mycket praktisk funktion som vi uppskattat på Ipad Pro och trott skulle dröja innan vi fick se på billigare modeller. Men tydligen har Apple bestämt sig för att detta är en utmärkande funktion som alla Ipad ska ha. Och det tackar vi för.

Ipad 9 test photo
Foto: Jonas EkelundMed Ipad 9 blir ljusa områden utfrätta och dynamiken är usel
Ipad Mini 6 test photo
Foto: Jonas EkelundIpad Mini tar bättre bilder om än inte i Iphone 13-klass

Prestanda
Att lansera en ny produkt 2021 med en två år gammal processor känns trött. Men det är konsekvent med hur det sett ut för Ipad de senaste åren. Och med tanke på hur mycket konkurrenternas surfplattor ligger efter prestandamässigt är det faktiskt ett område där de kan spara utan att halka på efterkälken. Och A13 Bionic är märkbart snabbare än förra årets modell. Enligt Geekbench är enkeltrådad prestanda upp 20 procent och multitrådad hela 40 procent, vilket även är hur mycket grafikprestanda ökat.

Ipad 2021
Foto: Jonas EkelundIpad är visserligen sist, men står sig bra mot Android-plattor

Sätter vi in det i ett sammanhang är den enligt Antutu 16 procent långsammare än Ipad Air, 22 procent långsammare än årets Ipad Mini och 48 procent långsammare än Ipad Pro. Att grafiken är hälften så snabb som Ipad Pro kanske ser långsamt ut på pappret, men det är faktiskt dubbelt så snabbt som Samsungs snabbaste surfplatta – och då är den ändå 50 procent dyrare. Vanliga Ipad är bara långsam jämfört med andra Ipad-modeller.

Ipad 2021
Foto: Jonas EkelundFör spel är prestanda ungefär som med Iphone 11

Vi uppskattar också att Apple har dubblat den förut så snåla 32 gigabyte lagringen i grundmodellen. Och detta utan att höja lanseringspriset! Och förra årets toppmodell med 128 gigabyte har nu ersatts av 256 gigabyte, även om det har lett till en prisökning.

Tillbehör

Trevlig nog kan du använda Apple Pencil för att göra anteckningar, skissa och göra finjusteringar där fingret är för klumpigt. Däremot använder den fortfarande första generationens penna, som laddas med Lightning. Vi hade nog hoppats på att den skulle ta steget upp till generation två i år, som Ipad Mini gjorde. Det måste väl ändå vara enklare att bara behöva ha en modell i lager?

Vad Ipad däremot har, som Ipad Mini saknar, är en smart connector i nederkant. Därmed kan du magnetiskt snäppa fast ett Smart Keyboard, som direkt ansluts och får strömförsörjning. Ingen parkoppling eller laddning behövs. För dig som använder Ipad för att skriva längre texter kan vi absolut rekommendera ett riktigt tangentbord som detta.

Annars bör du absolut satsa på ett skal som både skyddar skärmen och som gör att du kan pallra upp Ipaden i en bekväm vinkel. En av våra favoriter är Apples egna Smart Cover, som är smidigt att använda och som funkar i alla situationer.

Naturligtvis kommer vi framöver ta en titt på alla typer av skal, skydd och tangentbord från alla relevanta tillverkare. Håll utkik efter både listor och regelrätta tester.

Specifikationer

Tillverkare: Apple
Produktnamn: Ipad 10.2 9th gen Wifi + Cellular (2021)
Testad: September 2021
Systemkrets: Apple A13 Bionic
Processor: 2 st Lightning 2,65 GHz, 4 st Thunder 1,8 GHz
Grafik: Apple 4-kärnig
Minne: 3 GB
Lagring: 64/256 GB
Bildskärm: 10,2 tum Retina ips, 1620x2160 bildpunkter, 500 nits
Kameror: 8 megapixel F/2,4 bak, 12 megapixel F2,4 fram (1080p Facetime HD)
Anslutning: Usb c-Lightning, 3,5 mm headset, ytkontakt för Smart Keyboard
Kommunikation: 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, gps
Operativsystem: IpadOS 15
Övrigt: TouchID, stöd för esim, stöd för Apple Pencil (Gen 1)
Batteri: 32,4 Wh, 20 watt usb-c-laddare
Storlek: 250,6 x 174,1 x 7,5 mm
Vikt: 498 gram
Rek. pris: 5 495 kronor (64 GB), 7 295 kronor (256 GB)
Pris: Från 3 780 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5