2020 går utan tvekan till historien som ett av de viktigare åren för Mac. Inte bara för att den globala pandemin väckte nytt intresse för Mac med ny rekordförsäljning, men självklart också med införandet av processorn M1.

Och det tar inte slut där. Här är tre tekniker som kan betyda mycket för Mac även under 2021.

Uppföljaren till M1

Det tål att sägas igen. M1 på Mac har blivit en enorm succé. En hjärntransplantation för Apples absolut mest populära bästsäljare i Mac-serien, som har blivit snabbare, strömsnålare och tystare, samtidigt som egentligen ingenting har gått fel.

M1 är den typ av jättekliv som nästan aldrig händer i datorvärlden. De senaste åren har vi vant oss med stegvisa, men små prestandaförbättringar, på ofta 10-20 procent från generation till generation. Trettio procent är en bra förbättring från en Intel-generation till en annan.

En 300-procentig förbättring är enastående, och det är precis vad M1 levererar i många fall. På andra håll är förbättringarna ännu mer häpnadsväckande. Tack vare Neural Engine kan en utvecklare som använder Googles maskininlärningsplattform Tensorflow få i bästa fall tiodubblad (!) prestanda. En sådan massiv förbättring sker nästan aldrig.

År 2020 slog M1 ned som en mindre bomb i datorvärlden. Men vad som händer 2021 är lika spännande. Nästa år lär vi få se vad om händer med de proffsmodeller som idag har diskreta grafikkort, det vill säga Imac, Mac Pro och Macbook Pro 16 tum.

Läs också! Ett decennium med samma design – därför finns ingen ny Imac

Kan Apple baka in lika bra grafikprestanda i ett ”M2” system-on-a-chip eller kommer vi få se en variant av diskret grafik även i framtidens Macar? Vad som händer med Apples proffsdatorer är en av de mest spännande sakerna att hålla koll på 2021.


Mini-led och ny design

Under 2021 kan Apple på allvar införa mini-led i hela sin Macbook Pro-serie, detta enligt nya uppgifter från Apple-analytikern Ming Chi Kuo. Mini-led har liknande egenskaper som oled och kan erbjuda högre ljusstyrka, lägre energiförbrukning och samtidigt mindre risk för inbränningseffekter.

År 2021 uppges tekniken vara tillräckligt billig och pålitlig för att införas i miljontals nya Macar. Med mini-led uppges även en ny design för Macbook Pro vara på väg, uppgifter som upprepats flera gånger tidigare. Kanske kan den lägre energiförbrukningen i M1, tillsammans med en snålare skärm, manifesteras i en nättare form? Eller ännu längre batteritid?

Kuo uppger att Apple har två nya designer på gång år 2021. Är det måhända en Macbook Pro 14 tum respektive 16 tum vi talar om här, med nytt utseende, M2 under huven – och Face ID?


Face ID

Det här är ett uppenbart hål i Apples Mac-serie. Det finns egentligen ingen riktigt bra förklaring till varför Face ID inte kommit till Mac ännu. Självklart skulle vi kunna ha nytta av denna beröringsfria,inloggning även på Mac. Skärmen som alltid är där framför ögonen passar om möjligt ännu bättre för ansiktsigenkänning än en telefon.

När det nu dessutom sitter en (praktiskt taget) Iphone-processor i dagens Macar finns det snart inga ursäkter kvar. Åtminstone inte på Imac, som borde ha bättre plats där ovanför skärmen än en Macbook. År 2021 måste Face ID hitta till Mac.

För att sammanfatta: 2020 kom arm-processorer till Mac. År 2021 kommer Apple visa vilken typ av framtid Mac har med den nya arkitekturen.

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB 256GB 13"

Bästa pris just nu: 15209 kr