Apple kommer inte lyfta ett finger för att hjälpa någon att köra andra operativsystem än Mac OS på de nya Macarna med M1-processor och framtida Apple Silicon-chipp. Men till skillnad från IOS finns inget som hindrar dig att försöka.

För att kunna köra andra operativsystem måste du starta om en M1-Mac i återställningsläget, öppna Terminal och använda kommandot bputil för att sänka säkerhetsnivån till ”permissive” – en ännu lägre nivå än ”reduced” som du kan byta till i det grafiska gränssnittet.

Ett uppenbart användningsområde för detta är att porta Linux till de nya Macarna, vilket kan vara användbart mer än som en hobby. När Apple om 5–10 år slutar stödja M1-processorn i nya Mac OS-versioner skulle Linux kunna hålla liv i datorn med uppdateringar och säkerhetsfixar.

En som vill se Linux på Apple Silicon bli verklighet är utvecklaren Hector Martin, och han är ingen nykomling på området. Marcan, som han kallar sig på internet, har tidigare portat Linux till Playstation 4 inklusive grafikdrivrutiner så att du kan spela Steam-spel med opengl och Vulkan.

För att nå det målet har han startat ett Patreon-konto vars mål är att förvandla projektet till ett heltidsjobb så att han kan lägga all sin tid på det. På en dag hade han uppnått minimummålet 4 000 dollar i månaden och är nu på god väg mot att kunna lägga ner andra frilansjobb och helt fokusera på Linux på M1.

Projektet kommer ligga på Github och vara öppet för vem som helst att bidra till, och delmål som att få Linux-kärnan att starta på M1-Macar kommer delas så snart som möjligt. På så vis kan resultaten användas i andra projekt av andra utvecklare utan att behöva vänta på att slutmålet med ett fullt fungerande Linux uppnås. Koden kommer delas med både GPL- och MIT-licens för att kunna platsa i olika projekt.

Hector Martin räknar med att drivrutinen för Apples egendesignade grafikkretsar kommer bli den svåraste pusselbiten.