Uppdatering (2022-05-24):

Apple satsar på dyrare kameror

Enligt en ny rapport från sydkoreanska ET News kommer Apple att satsa på dyrare kameror i Iphone 14.

Till exempel sägs det bli tal om en ny främre kamera från LG Innotek som kostar tre gånger så mycket som den nuvarande.

Sedan tidigare ryktas det om att den främre kameran kommer utrustas med autofokus, detta till skillnad från kameran i Iphone 13 som har fixerad fokus.

Bländartalet ändras i sin tur från 2,2 till 1,9, vilket innebär att mer ljus släpps igenom till kamerans sensor.

Förändringarna kommer först och främst till nytta vid videosamtal och självporträtt, alltså de två vanligaste användningsområdena för den främre kameran.

Vad gäller den bakre kameran bjuds vi också på diverse förändringar, något som du kan läsa mer om lite längre ner i den här artikeln.


Uppdatering (2022-05-11):

Snäppet större skärmar

Enligt ett Twitter-inlägg från skärmexperten Ross Young kan vi räkna med snäppet större skärmar i Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max jämfört med dagens modeller.

Ökningen är från 6,06 till 6,12 tum, respektive från 6,68 till 6,69 tum och hänger samman med att den så kallade flärpen ersätts av ett kamerahål i berörda modeller.

Skillnaden lär inte märkas i marknadsföringen, detta då de avrundade talen även i fortsättningen blir 6,1 och 6,7 tum.

Om uppgifterna stämmer eller ej får vi veta först i september eller oktober.


Uppdatering (2022-05-02):

Räkna med höjda priser

Enligt 9to5Mac kan det bli aktuellt för Apple att höja priset på höstens modeller av Iphone, åtminstone utanför USA.

Bakgrunden är det oroliga läget i världen där vi just nu har flera kriser samtidigt, däribland covid-pandemin, chippbristen, kriget i Ukraina och en skenande inflation.

Till det kommer att Apple har slutat sälja sina produkter på den ryska marknaden, så då behöver företaget hitta alternativa intäktskällor som kompensation.

Hur det blir för svensk del är svårt att sia om, men om kronan försvagas jämfört med den amerikanska dollarn under de kommande månaderna kan vi antagligen räkna med dyrare priser även här.


Uppdatering (2022-04-26):

Så mycket kommer Iphone 14 Max att kosta

Enligt ett nyhetsbrev från Bloombergs Apple-expert Mark Gurman kommer Iphone 14 Max, en ny standardmodell på 6,7 tum, att kosta drygt 200 dollar mindre än proffsmodellen Iphone 14 Pro Max.

Iphone 13 Pro Max kostar 13 495 kronor här i Sverige och troligtvis kommer Iphone 14 Pro Max att ha ett liknande pris. Det borde alltså innebära att Iphone 14 Max skulle kosta omkring 11 495 kronor om Gurmans källor har rätt.

De största skillnaderna mellan standardmodellerna och proffsmodellerna är att de sistnämnda kommer ha mer kraftfulla chipp (A16) och bättre kameror (48 megapixlar).

Med andra ord kommer det troligtvis bli tal om A15-chipp och kameror på 12 megapixlar i både Iphone 14 och Iphone 14 Max.


Uppdatering (2022-04-25):

Nya färgalternativ

Under årens lopp har Apples mobiltelefoner släppts i en lång rad olika färger och om vi får vi lov att tro ett rykte från Kina kommer vi få se nya alternativ för höstens modeller.

Enligt uppgift kommer Iphone 14 och Iphone 14 Max att erbjudas i svart, vitt, blått, rött och lila, medan Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max kommer erbjudas i grafitgrått, guld, silver och lila.

Vad gäller den lila färgen sägs det handla om en speciell variant som ser olika ut beroende på hur ljuset faller.

Det kan även bli tal om en ny utformning för blixten, närmare bestämt en ”mindre cirkel i en större cirkel”.


Uppdatering (2022-04-18):

Bilder på gjutformar

Senaste nytt om höstens modeller av Iphone är att det har dykt upp bilder på den kinesiska sajten Weibo som sägs visa gjutformarna som används för att tillverka skal för mobiltelefonerna i fråga.

Gjutformar för Iphone 14
Foto: Weibo

Att döma av bilderna får vi se storlekar på 6,1 och 6,7 tum, vilket är i linje med tidigare rykten. Därmed tycks det allt mer troligt att Apple slopar mini-modellen på 5,4 tum till förmån för en ny ”Iphone 14 Max” på 6,7 tum.

I övrigt är det mest anmärkningsvärda med bilderna att kamerapuckeln tycks bli större, vilket även det är i linje med tidigare rykten.

Med tanke på hur mycket jobb som har lagts ner på att ta fram gjutformarna kan det mycket väl röra sig om den slutgiltiga designen.


Uppdatering (2022-04-05):

Iphone 14 Pro Max får tunnare ram runt skärmen

Enligt läckta ritningar som sägs visa Iphone 14 Pro Max kommer ramen runt skärmen att bli ungefär 20 procent tunnare jämfört med Iphone 13 Pro Max.

Närmare bestämt rör det sig om en minskning från 2,42 millimeter till 1,95 millimeter, rapporterar Macrumors.

För tydlighets skull bör det påpekas att siffrorna inte inkluderar själva chassit, utan endast området runt själva skärmen.

Hur det förhåller sig med övriga modeller av Iphone 14 framgår inte av rapporteringen.


Uppdatering (2022-03-31):

Touch ID under skärmen skjuts på framtiden

Senaste nytt är att det inte blir tal om en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro en ny rapport från Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors.

Enligt den välinformerade analytikern kommer tekniken att dröja några år till, med andra ord är den inte aktuell för Iphone 15 heller.

Det finns inget som pekar på att tekniken (när den väl kommer) ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

En alternativ lösning hade varit att integrera fingeravtrycksläsaren i strömknappen, men det finns inget som tyder på att det är aktuellt för årets modeller av Iphone.


Uppdatering (2022-03-29):

Testproduktionen har inletts

Enligt en ny rapport från analytikern Jeff Pu på Haitong International Securities har testproduktionen av Iphone 14 nu inletts.

Tillverkningen äger rum i kinesiska Shenzhen, något som tyder på att Foxconn även i år kommer stå för merparten av produktionen.

I övrigt är den enda nyheten i rapporten att det nya A16-chippet sägs vara snäppet större än A15-chippet, något som gör det svårt att minska på tjockleken.

Serietillverkningen dröjer några månader till, detta då de nya mobiltelefonerna inte kommer lanseras förrän i september.


Uppdatering (2022-03-28):

Kamera på 48 megapixlar

Om vi får lov att tro analytikern Ming-Chi Kuo kommer vi att få se en kamera på 48 megapixlar i Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max, något som förklarar varför den så kallade kamerapuckeln blir snäppet större än i dagens modeller.

Linssystemet kommer öka med mellan 5 och 10 procent i storlek, medan bildsensorn blir mellan 25 och 35 procent större. Kamerorna kommer därför att sticka ut med 4,17 millimeter, vilket kan jämföras med 3,6 millimeter i dagsläget.

Sedan tidigare ryktas det om video i 8k-upplösning, något som är glada nyheter för alla som är sugna på att skaffa sig en tv eller bildskärm med extra hög upplösning.

Stödet för 8k-video tros hänga samman med Apples satsning på mixed reality (AR/VR), detta då det krävs minst 8k för att ge en riktigt bra upplevelse.


Uppdatering (2022-03-23):

Ritningar på Pro-modellerna har läckt

Max Weinbach har delat vad han påstår är detaljerade ritningar på den yttre formen av Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max.

Bilderna visar inga detaljer på insidan utan ser – om de är äkta – ut att vara ämnade för tillbehörstillverkare så att de kan designa skal, fodral, skärmskydd och annat utifrån korrekt dimensioner.

Läckt ritning på Iphone 14 Pro

Den nya ”flärplösa” designen det har ryktats om syns, med Face ID-sensorerna som inte göms bakom skärmen placerade i två urtagningar i form av ett ”i”.

Av ritningarna att döma kommer båda modellerna fortsätta ha samma uppsättning kameror på baksidan.


Uppdatering (2022-03-17):

Bara Pro-modellerna av Iphone 14 får kamerahål

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om den så kallade flärpens öde i höstens modeller av Iphone.

Enligt de senaste ryktena kommer flärpen att ersättas av ett kamerahål i de två pro-modellerna, medan den kommer finnas kvar i de två standard-modellerna.

Påståendet styrks av läckta cad-ritningar som publicerats av 91Mobiles respektive MySmartPrice.

Syftet verkar vara att skapa en större skillnad mellan de olika modellerna, något som är i linje med uppgiften att det endast blir Pro-modellerna som utrustas med det nya A16-chippet.

Med tanke på att mobiltelefonerna släpps först till hösten är det förstås mycket som kan ändras innan dess, så uppgifterna bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2022-03-14):

Uppgifter: Iphone 14 behåller A15-processorn

Årets Iphone-uppdatering väntas bli en rejäl sådan, med ny design och fyra nya modeller – Iphone 14, Iphone 14 Max, Iphone 14 Pro, samt Iphone 14 Pro Max. Nya uppgifter tyder dock på att Apple kommer göra prestandaskillnaderna större detta år, detta genom att låta enbart Pro-modellerna få en ny A16-processor. Det skriver den välrenommerade analytikern Ming-Chi Kuo i ett Twitter-inlägg.

Iphone 14, samt den större Iphone 14 Max, kan istället behålla samma A15-processor som sitter i alla dagens Iphone 13-modeller. Om uppgifterna stämmer innebär det ett skifte i Apples produktstrategi, då årets nya modeller alltid brukar få den senaste processorn.

Vidare uppger Kuo att alla modeller troligen kommer med 6 GB arbetsminne, där Pro-modellerna får minne av typen lpddr5, medan Iphone 14-modellerna utan Pro-beteckningen får lpddr4x-minne.


Uppdatering (2022-02-27):

Så kan Iphone 14 bli – utan flärp

Många rykten har pekat mot att Apple kan slopa ”flärpen” i Iphone 14, alternativt att vi kan få se en ny design på Face ID-systemet samt frontkameran. Nya, läckta bilder postade på kinesiska Weibo pekar mot att Apple planerar en ny ”hole + pill-design,” alltså två utskärningar på framsidan med formen av ett hål samt ett piller. Det rapporterar 9 to 5 Mac.

Iphone 14
Foto: Weibo

Den nya designen kan komma till Iphone 14 Pro samt Pro Max, om ryktesmaskinen här rätt. I september lär vi som vanligt få veta vilka rykten som var rätt.


Uppdatering (2022-02-22):

Längre batteritid

I september är det dags för Apple att presentera årets modeller av Iphone och fram till dess lär vi få se en hel drös rykten om vad som vankas.

Om vi får lov att tro Economic Daily News kan vi räkna med längre batteritid i de nya modellerna jämfört med Iphone 13.

Anledningen är att de nya 5g-modemen är både mindre och mer energisnåla än de nuvarande, något som innebär att Apple får plats med ett snäppet större batteri.

I sammanhanget bör det påpekas att det ofta ryktas om längre batteritid i nya modeller av Iphone och vanligtvis slutar det med att det i princip är exakt lika lång batteritid som tidigare.


Uppdatering (2022-02-21):

Dags för testproduktion

Apples samarbetspartner Foxconn sägs nu ha inlett testproduktionen av Iphone 14 Pro, en av de fyra nya modellerna som kommer att lanseras i september.

Enligt Taiwan Economic Times är tanken att standardmodellen av Iphone 14 ska tillverkas av Luxshare, men där sägs testproduktionen dröja ett litet tag till.

Förhoppningsvis kommer eventuella problem med de nya modellerna att upptäckas under testfasen, på sätt ska vi inte behöva oroa oss för fler överraskningar i stil med Antennagate och Bendgate.


Uppdatering (2022-02-17):

Mer minne i Pro-modellerna

Enligt nya rykten från Sydkorea som citeras av Macrumors kommer Apple att öka mängden arbetsminne i Iphone 14 Pro och 14 Pro Max till 8 gigabyte, vilket kan jämföras med 6 gigabyte i dagens modeller.

De två vanliga modellerna av Iphone 14 ska å sin sida ha 6 gigabyte arbetsminne, vilket också är en ökning jämfört med i dagsläget.

Mer arbetsminne skulle vara till nytta vid användning av krävande appar och spel, men det bör påpekas att Apple historiskt sett till skillnad från konkurrenter som Samsung inte har erbjudit mer minne än vad som är nödvändigt i sina mobiltelefoner.


Uppdatering (2022-01-15):

Promotion för alla

Nu pekar nya uppgifter mot att även den ”vanliga” modellen av Iphone 14 kommer få samma Promotion-skärm med 120 Hz uppdatering, som idag enbart finns i den dyrare Pro-modellen.

Det skulle ge snabbare uppdatering av pixlar och därmed bland annat mer följsam skroll, detta enligt Macrumors.

Ytterligare en fördel från Pro-modellerna väntas komma till grundmodellen, nämligen 6 GB arbetsminne mot dagens 4 GB. Pro-modellerna har haft 6 GB arbetsminne sedan Iphone 12 Pro.


Uppdatering (2022-01-13):

Dubbla kamerahål

För ett par veckor sedan påstod Bloombergs Mark Gurman att Iphone 14 kan skippa flärpen till förmån för ett ”hål” för kamera och övriga sensorer för Face ID dolda under skärmen.

Sedan dess har det spekulerats kring formen på hålet. Flera konceptbilder har delats som visar hur Apple skulle kunna göra ett avlångt, pillerformat, kamerahål för att sticka ut från mängden.

Nu påstår den på senare tid rätt träffsäkra analytikern Ross Young att Iphone 14 mycket riktigt kommer få ett pillerformat hål. Plus ett cirkulärt. De två urskärningarna ska tillsammans hysa de sensorer som det ännu inte är tekniskt möjligt att placera bakom skärmen.

Ian Zelbo har delat en bild på hur det kan se ut:


Uppdatering (2022-01-10):

Så kan kamerahålet se ut

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om hur det blir med sensorpanelen i höstens modeller av Iphone.

På sistone har flera analytiker hävdat att att den så kallade flärpen kommer ersättas av ett hål för kameran, något som finns i vissa av konkurrenternas mobiltelefoner redan i dagsläget.

Utvecklaren Jeff Grossman har publicerat en bild på Twitter som visar hur Iphone 14 skulle kunna se ut om den utrustas med ett ovalt kamerahål.

I sammanhanget bör det nämnas att det även florerar rykten om en något mindre flärp. Det är förstås inte helt uteslutet att Apple lyckas hitta en alternativ lösning som gör att vi slipper både flärp och kamerahål.


Uppdatering (2021-12-28):

Skärmar från Samsung och LG

Enligt en ny rapport från sydkoreanska The Elec kommer Samsung att leverera skärmarna till tre av de fyra modellerna av Iphone 14. Det enda undantaget är ”Iphone 14 Max” som kommer få skärmar från LG.

Samtliga skärmar är av typen oled, men de som används i Pro-modellerna har stöd för XDR (extreme dynamic range), vilket bland annat innebär högre ljusstyrka, mer kontrast och starkare färger.


Uppdatering (2021-11-18):

Stöd för Wifi 6E

Enligt en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att lägga till stöd för den nya trådlösa standarden Wifi 6E i nästa års modeller av Iphone.

Wifi 6E ger stöd för 6 gigahertz-bandet, något som förhoppningsvis ska öka bandbredden och minska risken för störningar.

Sedan tidigare finns stöd för Wifi 6E i mobiltelefoner från Samsung och Xiaomi och förmodligen är det bara en tidsfråga innan de flesta flaggskeppsmodeller har stöd för tekniken.

För att utnyttja 6 gigahertz-bandet krävs förstås en kompatibel router, till exempel Netgear Nighthawk RAXE500 eller Linksys AXE8400.


Uppdatering (2021-10-04):

Upp till 2 terabyte lagring

Det kan bli tal om en fördubbling av det maximala lagringsutrymmet från 1 terabyte till 2 terabyte i nästa års modeller av Iphone, åtminstone om vi får lov att tro nya rykten som citeras av 9to5Mac.

Visserligen har långtifrån alla användare behov av så mycket lagringsutrymme, men om man fotograferar eller filmar i hög upplösning kan det vara en annan femma.

Till exempel krävs det 1,5 gigabyte per minut om man väljer Prores och 6 gigabyte per minut om man filmar i 4k-upplösning.

Uppgiften bör som vanligt tas med en nypa salt, särskilt då det brukar ta ett tag mellan varje ökning av lagringsutrymmet i just Iphone.


Uppdatering (2021-09-26):

Bloomberg: Iphone 14 får helt ny design – Mini skrotas

De relativt små uppdateringarna för årets Iphone 13 betyder i själva verket att Apple arbetar på stora förändringar för nästa års Iphone-modeller, populärt kallade Iphone 14. Det menar Bloombergs Mark Gurman i en ny upplaga av sitt nyhetsbrev Power On.

Gurman uppger bland annat att kunder kan förvänta sig en helt ny ingångsmodell samt Pro-serie nästa år. Apple kan komma att skrota Mini-modellen helt och hållet – istället kommer både 14 och 14 Pro komma i en ”vanlig” och en större storlek.

En Iphone 14 Max, utan Pro-tillägg, skulle därmed bli en nyhet för nästa år.

Gurman upprepar även tidigare uppgifter vi hört om 2022 års Iphone, nämligen att flärpen kan försvinna helt och hållet, och att frontkameran kan gömma sig bakom ett hål i skärmen.


Uppdatering (2021-08-10):

Uppgifter: Processorn baseras på 3-nanometersteknik

Enligt en ny rapport från Digitimes kommer 2022 års modeller av Iphone att utrustas med processorer som baseras på 3-nanometersteknik, något som innebär högre prestanda och ökad energieffektivitet jämfört med dagens 5-nanometersteknik.

Processorerna ska enligt uppgift tillverkas av TSMC, ett taiwanesiskt företag som varit en av Apples främsta samarbetspartners under lång tid.

Sedan tidigare har det ryktats om 4-nanometersteknik för processorn i Iphone 14, detta då chipp med 3-nanometersteknik tros bli en bristvara eftersom de även ska användas i diverse modeller av Mac och Ipad.


Uppdatering (2021-07-07):

År 2022 får hela Iphone-serien snabbare skärmar

Ett populärt rykte om kommande Iphone 13, med väntad lansering i september 2021, är att telefonen kan få skärmar med uppdateringsfrekvens på 120 Hz, precis som vissa Ipad-modeller har redan idag. Men det är bara Pro-modellerna som väntas få den snabbare tekniken som kan ge mjukare rörelser på skärmen.

Till Iphone 14-serien år 2022 kan det dock se annorlunda ut. Enligt uppgifter från The Elec kan Iphone 14-serien bestå av två 6,1-tumsmodeller samt två 6,7-tumsmodeller – med en ”vanlig” och en Pro-serie i varje storlek.

Dessa skärmar kan alla bli 120 Hz-skärmar, då en av Apples underleverantörer, i det här fallet LG, ska konvertera sina produktionslinjer till att förse Apple med skärmar som klarar den snabbare uppdateringsfrekvensen.


Uppdatering (2021-05-20):

Nytt 5g-modem från Qualcomm

Enligt Macrumors kommer Apple troligtvis att använda sig av 5g-modemet Qualcomm Snapdragon X65 i nästa års modeller av Iphone.

Qualcomm Snapdragon X65 är ett nytt 5g-modem som erbjuder hastigheter på uppemot 10 gigabit per sekund, något som bland annat innebär att det går snabbare att surfa.

Den stora fördelen med Snapdragon X65 är annars att det blir möjligt att använda mmWave och sub-6GHz samtidigt, något som innebär en optimal kombination av hög hastighet och lång räckvidd.

Chippet baseras på 5-nanometersteknik, vilket innebär att det slukar mindre energi än sina föregångare. Det kan i sin tur leda till förbättrad batteritid i Iphone 14, men det återstår att se.

Enligt tidigare uppgifter kommer Apple att använda sig av egenutvecklade 5g-modem från och med 2023, så troligtvis blir Snapdragon X65 det sista 5g-modemet från Qualcomm i Iphone.