Uppdatering (2022-01-15):

Promotion för alla

Nu pekar nya uppgifter mot att även den ”vanliga” modellen av Iphone 14 kommer få samma Promotion-skärm med 120 Hz uppdatering, som idag enbart finns i den dyrare Pro-modellen. Det skulle ge snabbare uppdatering av pixlar och därmed bland annat mer följsam skroll, detta enligt Macrumors.

Ytterligare en fördel från Pro-modellerna väntas komma till grundmodellen, nämligen 6 GB arbetsminne mot dagens 4 GB. Pro-modellerna har haft 6 GB arbetsminne sedan Iphone 12 Pro.


Uppdatering (2022-01-13):

Dubbla kamerahål

För ett par veckor sedan påstod Bloombergs Mark Gurman att Iphone 14 kan skippa flärpen till förmån för ett ”hål” för kamera och övriga sensorer för Face ID dolda under skärmen.

Sedan dess har det spekulerats kring formen på hålet. Flera konceptbilder har delats som visar hur Apple skulle kunna göra ett avlångt, pillerformat, kamerahål för att sticka ut från mängden.

Nu påstår den på senare tid rätt träffsäkra analytikern Ross Young att Iphone 14 mycket riktigt kommer få ett pillerformat hål. Plus ett cirkulärt. De två urskärningarna ska tillsammans hysa de sensorer som det ännu inte är tekniskt möjligt att placera bakom skärmen.

Ian Zelbo har delat en bild på hur det kan se ut:


Uppdatering (2022-01-10):

Så kan kamerahålet se ut

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om hur det blir med sensorpanelen i höstens modeller av Iphone.

På sistone har flera analytiker hävdat att att den så kallade flärpen kommer ersättas av ett hål för kameran, något som finns i vissa av konkurrenternas mobiltelefoner redan i dagsläget.

Utvecklaren Jeff Grossman har publicerat en bild på Twitter som visar hur Iphone 14 skulle kunna se ut om den utrustas med ett ovalt kamerahål.

I sammanhanget bör det nämnas att det även florerar rykten om en något mindre flärp. Det är förstås inte helt uteslutet att Apple lyckas hitta en alternativ lösning som gör att vi slipper både flärp och kamerahål.


Uppdatering (2022-01-02):

Gurman: Iphone 14 får hål i skärmen för kameran

Åtminstone några modeller av Iphone 14 kan helt slopa flärpen och istället gå mot en design som exempelvis Samsung använder sig av, där frontkameran gömmer sig bakom en rund utskärning i skärmen.

Face ID-systemet kan samtidigt ta plats under skärmen. Det hävdar Mark Gurman i en ny utgåva av sitt nyhetsbrev Power On.

Dessa uppgifter stämmer väl in med de uppgifter bland annat Ming-Chi Kuo kommit med om Iphone 14.


Uppdatering (2021-12-28):

Skärmar från Samsung och LG

Enligt en ny rapport från sydkoreanska The Elec kommer Samsung att leverera skärmarna till tre av de fyra modellerna av Iphone 14. Det enda undantaget är ”Iphone 14 Max” som kommer få skärmar från LG.

Samtliga skärmar är av typen oled, men de som används i Pro-modellerna har stöd för XDR (extreme dynamic range), vilket bland annat innebär högre ljusstyrka, mer kontrast och starkare färger.

Med tanke på att Iphone 14 släpps först till hösten är det förstås mycket som kan ändras innan dess, så uppgifterna bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2021-12-14):

Kamera på 48 megapixlar och 8k-video

Om vi får lov att tro analysföretaget Haitong International Securities kommer nästa års pro-modeller av Iphone att utrustas med en kamera på 48 megapixlar, något som beskrivs som en helt ny nivå jämfört med hur det ser ut i dagsläget.

Vidare sägs Apple göra det möjligt att spela in video i 8k-upplösning, något som är glada nyheter för alla som är sugna på att skaffa sig en tv eller bildskärm med extra hög upplösning.

Stödet för 8k-video tros hänga samman med Apples satsning på mixed reality (AR/VR), detta då det krävs minst 8k för att ge en riktigt bra upplevelse.

Dessutom sägs mängden arbetsminne i Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max bli 8 gigabyte, vilket kan jämföras med 6 gigabyte i föregångarna.


Uppdatering (2021-11-18):

Stöd för Wifi 6E

Enligt en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att lägga till stöd för den nya trådlösa standarden Wifi 6E i nästa års modeller av Iphone.

Wifi 6E ger stöd för 6 gigahertz-bandet, något som förhoppningsvis ska öka bandbredden och minska risken för störningar.

Sedan tidigare finns stöd för Wifi 6E i mobiltelefoner från Samsung och Xiaomi och förmodligen är det bara en tidsfråga innan de flesta flaggskeppsmodeller har stöd för tekniken.

För att utnyttja 6 gigahertz-bandet krävs förstås en kompatibel router, till exempel Netgear Nighthawk RAXE500 eller Linksys AXE8400.


Uppdatering (2021-10-04):

Upp till 2 terabyte lagring

Det kan bli tal om en fördubbling av det maximala lagringsutrymmet från 1 terabyte till 2 terabyte i nästa års modeller av Iphone, åtminstone om vi får lov att tro nya rykten som citeras av 9to5Mac.

Visserligen har långtifrån alla användare behov av så mycket lagringsutrymme, men om man fotograferar eller filmar i hög upplösning kan det vara en annan femma.

Till exempel krävs det 1,5 gigabyte per minut om man väljer Prores och 6 gigabyte per minut om man filmar i 4k-upplösning.

Uppgiften bör som vanligt tas med en nypa salt, särskilt då det brukar ta ett tag mellan varje ökning av lagringsutrymmet i just Iphone.


Uppdatering (2021-09-26):

Bloomberg: Iphone 14 får helt ny design – Mini skrotas

De relativt små uppdateringarna för årets Iphone 13 betyder i själva verket att Apple arbetar på stora förändringar för nästa års Iphone-modeller, populärt kallade Iphone 14. Det menar Bloombergs Mark Gurman i en ny upplaga av sitt nyhetsbrev Power On.

Gurman uppger bland annat att kunder kan förvänta sig en helt ny ingångsmodell samt Pro-serie nästa år. Apple kan komma att skrota Mini-modellen helt och hållet – istället kommer både 14 och 14 Pro komma i en ”vanlig” och en större storlek.

En Iphone 14 Max, utan Pro-tillägg, skulle därmed bli en nyhet för nästa år.

Gurman upprepar även tidigare uppgifter vi hört om 2022 års Iphone, nämligen att flärpen kan försvinna helt och hållet, och att frontkameran kan gömma sig bakom ett hål i skärmen.


Uppdatering (2021-08-10):

Uppgifter: Processorn baseras på 3-nanometersteknik

Enligt en ny rapport från Digitimes kommer 2022 års modeller av Iphone att utrustas med processorer som baseras på 3-nanometersteknik, något som innebär högre prestanda och ökad energieffektivitet jämfört med dagens 5-nanometersteknik.

Processorerna ska enligt uppgift tillverkas av TSMC, ett taiwanesiskt företag som varit en av Apples främsta samarbetspartners under lång tid.

Sedan tidigare har det ryktats om 4-nanometersteknik för processorn i Iphone 14, detta då chipp med 3-nanometersteknik tros bli en bristvara eftersom de även ska användas i diverse modeller av Mac och Ipad.


Uppdatering (2021-07-07):

År 2022 får hela Iphone-serien snabbare skärmar

Ett populärt rykte om kommande Iphone 13, med väntad lansering i september 2021, är att telefonen kan få skärmar med uppdateringsfrekvens på 120 Hz, precis som vissa Ipad-modeller har redan idag. Men det är bara Pro-modellerna som väntas få den snabbare tekniken som kan ge mjukare rörelser på skärmen.

Till Iphone 14-serien år 2022 kan det dock se annorlunda ut. Enligt uppgifter från The Elec kan Iphone 14-serien bestå av två 6,1-tumsmodeller samt två 6,7-tumsmodeller – med en ”vanlig” och en Pro-serie i varje storlek.

Dessa skärmar kan alla bli 120 Hz-skärmar, då en av Apples underleverantörer, i det här fallet LG, ska konvertera sina produktionslinjer till att förse Apple med skärmar som klarar den snabbare uppdateringsfrekvensen.


Uppdatering (2021-06-24):

Uppgifter: Iphone 14 får Touch ID under skärmen

Senaste nytt om 2022 års modeller av Iphone är att det sägs bli tal om en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro en ny rapport från den välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Det kan i sammanhanget nämnas att det florerade liknande rykten redan inför lanseringen av Iphone 11 och Iphone 12. Dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 14 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 15.


Uppdatering (2021-05-20):

Nytt 5g-modem från Qualcomm

Enligt Macrumors kommer Apple troligtvis att använda sig av 5g-modemet Qualcomm Snapdragon X65 i nästa års modeller av Iphone.

Qualcomm Snapdragon X65 är ett nytt 5g-modem som erbjuder hastigheter på uppemot 10 gigabit per sekund, något som bland annat innebär att det går snabbare att surfa.

Den stora fördelen med Snapdragon X65 är annars att det blir möjligt att använda mmWave och sub-6GHz samtidigt, något som innebär en optimal kombination av hög hastighet och lång räckvidd.

Chippet baseras på 5-nanometersteknik, vilket innebär att det slukar mindre energi än sina föregångare. Det kan i sin tur leda till förbättrad batteritid i Iphone 14, men det återstår att se.

Enligt tidigare uppgifter kommer Apple att använda sig av egenutvecklade 5g-modem från och med 2023, så troligtvis blir Snapdragon X65 det sista 5g-modemet från Qualcomm i Iphone.