Testad produkt: Iphone 14 / Plus
Pris iphone 14: Från 10 999 kronor via Prisjakt (128 GB)
Pris iphone 14 Plus: Från 13 058 kronor via Prisjakt (128 GB)

2022-10-12: Testet uppdaterad med mer information om Iphone 14 Plus

Det är nästan så att vi tycker synd om Iphone 14, den ”enklare” modellen i Apples nya Iphone-serie. Har den fått ny processor? Nä. Promotion skärm? Nope. Alltid på skärm? Knappast. Dynamic Island? Nej! Är det en dålig telefon? Nej, inte alls.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Se Iphone 14 som en uppgradering av förra årets Iphone 13 Pro, fast till ett lägre ingångspris, med aningen färre avancerade funktioner och du kommer att bli nöjd med ditt köp. Stirra dig inte blind på att den har förra årets processor, den är ändå snabbare än nästan alla Android-telefoner som släpps idag.

Positivt

  • Bra kameror
  • Action Mode!
  • Filmar i 4k
  • Snabb
  • IOS 16

Negativt

  • Saknar optisk zoom
  • Ingen dynamisk skärmfrekvens
  • Liten uppgradering

Iphone 14 är på de flesta sätt en bra telefon, som dessvärre hamnar i skuggan av de nya Pro-modellernas spejsiga funktioner som alltid på-skärm och Dynamic Island. I princip är det här en Iphone 13 Pro, som finns i två versioner: en med 6,1-tumsskärm, som vi testar här, och en större modell, Plus, som 6,7-tumsskärm. Istället har Iphone Mini fått uppsöka de sälla jaktmarkerna.

Utseendemässigt är det inte mycket att orda om. Två kameror på baksidan, en selfie-kamera gömd i den välbekanta flärpen i skärmens övre kant. Ser i princip ut som förra årets modell. Telefonen finns i fem färger: blå (den vi testar), lila, midnatt (svart), stjärnglans och röd.

Läs också: Här är Iphone 14 billigast – vi jämför operatörerna

Om vi skulle rangordna efter färg tycker vi att den lila och svarta är klart snyggast. Fulast är den blå, som ger undertecknad flashbacks till ett par fula och stickiga nylonshorts med samma färg mina föräldrar tvingade på mig någon gång under 1960-talet. Måhända därför färgen inte är särskilt tilltalande.

Iphone 14
Babyblå, eller nåt. De andra färgerna är mycket snyggare. Men det är en smaksak.

Krispig oled

Skärmen är en ljusstark Super Retina XDR oled-skärm. Den är inte lika ljusstark som Pro-modellerna, men kan pressas upp till 1 200 nits vid behov. Den har dock inte dynamisk frekvensuppdatering. Är det avgörande för ett köp? Inte alls. Hur du än vänder och vrider på det är det en bra skärm med krispiga färger och kontrast. Upplösningen på den testade modellen är 2 532 x 1 170 och har ett kontrastförhållande på 2 000 000:1.

Läs även: 11 snygga skal som skyddar din nya Iphone 14

Iphone 14
Ingen Promotion, men bra ändå.

Den har stöd för Dolby Vision, hdr 10 och hlg. Filmer ser alltså alldeles utmärkta ut på den, likaså bilder. Saknar vi dynamisk skärmuppdatering? Nja, om du inte har haft det tidigare kommer du inte ens att tänka på det. Den har dock begåvats med Truetone, som ställer in färgdjup och styrka efter belysningen i rummet.
 

Iphone 14 Plus
Iphone 14 Plus, för dig som vill ha en större telefon men inte behöver pro-funktionerna.

Varför ska du köpa Iphone 14 Plus?

Säg att du gillar större telefoner men inte behöver all kräm och lull lull som finns i pro-modellerna, då är Iphone 14 Plus telefonen för dig, med sin 6,7-tums skärm med upplösningen 2 278 x 1 284. Visserligen får du inte heller en skärm med dynamisk frekvensuppdatering. Men du får en skärm som trots allt kan visa mer information. Den är också ypperlig om du behöver ha ett större typsnitt, men inte vill gå miste om meddelande-trådar eller liknande.

Iphone 14 Plus
Iphone 14 Plus är en handfull med en 6,7-tums skärm. Ja, du får plats med mer information på den.

Du får exempelvis mer arbetsyta för att redigera bilder i appen med samma namn. För att inte tala om du gillar att konsumera media på din telefon.

Nya kameror

Den största förbättringen som Iphone 14 har fått är kamerorna. Det finns en ny huvudkamera, dock inte på 48 megapixel, utan en ny 12 megapixel. Men den har större bländare, får hjälp av Apples nya ”photonic engine”, som tillsammans med A15 Bionic fixar och trixar, och tar bättre foton i mörker. Den nya sensorn gör också att kameran är mycket snabbare och kan fånga rörelse utan att fotot blir suddigt.

Läs även: 11 snygga skal som skyddar din nya Iphone 14

Iphone 14

Kameran har också ”Smart HDR 4”, som renderar varje person i en gruppbild individuellt, vilket ger bättre färger, kontrast och ljus individuellt för personerna i bilden.

Test: Apple Watch Series 8 – fokus på träning och hälsa

Dessvärre får du ingen optisk zoom. Det går att zooma ut 0,5, men ska du zooma in är det digital zoom som gäller. Snålt tycker vi. Visst tar den bra bilder, men digital zoom i en telefon som kostar från 12 000 kronor känns inte särskilt generöst.
 

Iphone 14
Inget fel på kameran, men optisk zoom hade varit trevligt.
Iphone 14
Samma bild och plats, men tagen med vidvinkel (0,5x).

Kameran klarar inte heller av att ta lika bra makrobilder som Pro-modellerna gör.

På videosidan ser det definitivt ljusare ut. Iphone 14 kan spela in i 4k med 60 fps och hdr. Även den här telefonen klarar Cinematic Mode 4k med 30 fps. Selfie-kameran? Jo, den grejar också det. Och liksom sina storasyskon i Pro-familjen har den begåvats med superba Action Mode, som stabiliserar videoklipp ruskigt bra.

Batteritid

Om din högsta prioritet är batteritid, då är det Iphone 14 Plus med 6,7-tumsskärm du vill ha. Enligt Apple har Iphone 14 Plus den bästa batteritiden någonsin av alla Iphones. Anledningen är enkel, den rymmer ett större batteri och har förra årets processor. Para detta med djup integration av hårdvara och mjukvara och du har ett batteri som faktiskt räcker hela dagen, såvida du inte ska spela grafiktunga spel dagarna i ända.
 

Iphone 14 Plus
Iphone 14 Plus rymmer mycket mer batteri än den mindre modellen. Vilket märks, du kan använda den länge.

Men i sann Apple-stil får vi inte veta hur många timmar det innebär och syntetiska batteritest är inte heller rättvisande, men nog har den batteri som räcker hela dagen.

Telefonen kan också ringa via satellit om du befinner dig i en nödsituation. Dock fungerar tjänsten för tillfället enbart i USA och Kanada. Men en telefon inköpt i Sverige kan ringa via satellit redan idag om du befinner dig i Nordamerika.

Läs även vårt test av Iphone 14 Pro och Pro Max!

I den här telefonen sitter förra årets chipp, A15 Bionic. Ett chipp som i flera fall fortfarande är snabbare än de som sitter i årets Android-telefoner. Den enklare versionen av Iphone 13 hade fyra grafikkärnor, Iphone 14 har fem. Du får således bra med krut i telefonen för att kunna spela grafikkrävande spel. Effekterna gränssnittet och skrollande på sidor flyter på hur smidigt som helst.

MacWorld rekommenderar

I ett spel som War Robots, ett mmo med krävande grafik, flyter effekter och grafik på utan några som helst problem samt utan att telefonen blir löjligt varm.

Telefonen har också Apples nya ”crash detection” som känner av om du skulle råka ut för en bilolycka. Om så skulle ske, vilket vi hoppas inte sker, ringer telefonen automatiskt 112.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det här är en blygsam uppgradering av Iphone 13 Pro, som dock kostar 1 000 kronor mindre än ingångsmodellen av vad Iphone 13 Pro gjorde. Det är en habil telefon som är alldeles perfekt för majoriteten av alla användare. Visst, du kan inte plåta i raw-format eller filma i Apple ProRes, men hur många av oss behöver egentligen göra det?

Iphone 14 och 14 Plus är två telefoner som delvis fyller samma behov, där den ena är större och har bättre batteritid och den andra har ett smidigare format. Oavsett vilken du väljer får du en riktigt bra allround-telefon vars prestanda fortfarande slår de senaste Android-telefonerna.

SpecifikationerProduktnamn: Iphone 14 och 14 Plus

Testad: September 2022
Tillverkare: Apple
Systemkrets: A15 Bionic
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Skärm: 6,1 tum Super Retina XDR, 2 532 x 1 170 bildpunkter, 460 ppi. Plus: 6,7 tum Super Retina XDR, 2 278 x 1 284 bildpunkter, 460 ppi.
Kameror: 12 + 12 megapixel. 12 megapixel selfie
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.3, nfc.
Operativsystem: IOS 16
Övrigt: Dubbla sim, Face ID, vattentålig (ip68)
Batteri: 20 timmar kontinuerlig videouppspelning (6,1-tum) respektive 26 timmar (6,7 tum)
Storlek: 14,6 x 7,15 x 7,80 centimeter respektive 16,08 x 7,81 x 7,80
Vikt: 172 respektive 203 gram
Pris iphone 14: Från 10 999 kronor via Prisjakt (128 GB)
Pris iphone 14 Plus: Från 13 058 kronor via Prisjakt (128 GB) 

Benhmarks
Antutu Benchmark:
851 694
Geekbench 5: 4 695
Geekbench 5, en kärna: 1 746
Geekbench Compute: 12 677
3dmark Wild Life Extreme: 2 784
3dmark Wild Life Unlimited: 2 535
Läshastighet, lagring: 949 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 1 416 MB/s

Betyg: 4 av 5