Uppdatering (2021-04-15):

Kamera på 48 megapixlar och 8k-video

Om vi får lov att tro den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo kommer nästa års pro-modeller av Iphone att utrustas med en kamera på 48 megapixlar, något som beskrivs som en helt ny nivå jämfört med hur det ser ut i dagsläget.

Vidare sägs Apple göra det möjligt att spela in video i 8k-upplösning, något som är glada nyheter för alla som är sugna på att skaffa sig en tv eller bildskärm med extra hög upplösning.

Stödet för 8k-video tros hänga samman med Apples satsning på mixed reality (AR/VR), detta då det krävs minst 8k för att ge en riktigt bra upplevelse.

Med tanke på att Iphone 14 släpps först nästa år är det förstås mycket som kan ändras innan dess, så uppgifterna bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2021-04-14):

Ingen Iphone 14 Mini

Enligt en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors kommer Apple att lansera två modeller av Iphone på 6,1 tum och två modeller på 6,7 tum nästa år, alltså får vi se Iphone 14 och Iphone 14 Pro samt Iphone 14 Max och Iphone 14 Pro Max.

Med andra ord ser det ut som det inte blir någon ”Iphone 14 Mini” på 5,4 tum, vilket innebär att de som vill ha en liten mobiltelefon får nöja sig med Iphone SE och dess efterföljare.

Ming-Chi Kuo hävdar dessutom att det kan dröja till 2023 innan den så kallade flärpen försvinner, detta då det förutsätter att tekniken för Face ID byggs in i själva skärmen.


Uppdatering (2021-03-09):

Förbättrade kameror

Enligt Macrumors kommer kameran på baksidan av Iphone att utrustas med en periskoplins, men det är fortfarande oklart om det sker 2022 eller 2023.

Den nya periskoplinsen ska enligt tidigare uppgifter få stöd för 10 gånger optisk zoom, något som många användare lär uppskatta. Glädjande nog ska dessutom varken mobilen eller kameramodulen bli tjockare än i dagsläget.

Om periskoplinsen dröjer till 2023 blir den stora nyheten i 2022 års modeller ett förbättrat teleobjektiv med sju element. Vad gäller kameran på framsidan blir stöd för autofokus det stora dragplåstret.


Uppdatering (2021-03-02):

Flärpen försvinner

Enligt Macrumors blir en av nyheterna i ”Iphone 14” att den så kallade flärpen försvinner i någon eller några av modellerna.

I stället lär det bli tal om ett hål för kameran, något som finns i vissa av konkurrenternas mobiltelefoner redan i dagsläget.

Det är emellertid inte helt uteslutet att Apple lyckas hitta en alternativ lösning som gör att vi slipper både flärp och kamerahål.