Uppdatering (2021-07-13):

Iphone 14 utrustas med periskoplins

Sajten Patently Apple uppmärksammar att Apple har beviljats ett patent på en lösning som gör det möjligt att använda sig av en periskoplins i Iphone.

Patentet styrker en tidigare rapport från den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo som säger att Iphone kommer utrustas med en periskoplins nästa år.

Den nya periskoplinsen ska enligt Kuo få stöd för 10 gånger optisk zoom, något som många användare lär uppskatta. Glädjande nog ska dessutom varken mobilen eller kameramodulen bli tjockare än i dagsläget.

I sammanhanget kan nämnas att det även ryktas om ett förbättrat teleobjektiv med sju element. Vad gäller kameran på framsidan blir stöd för autofokus det stora dragplåstret.


Uppdatering (2021-07-07):

År 2022 får hela Iphone-serien snabbare skärmar

Ett populärt rykte om kommande Iphone 13, med väntad lansering i september 2021, är att telefonen kan få skärmar med uppdateringsfrekvens på 120 Hz, precis som vissa Ipad-modeller har redan idag. Men det är bara Pro-modellerna som väntas få den snabbare tekniken som kan ge mjukare rörelser på skärmen.

Till Iphone 14-serien år 2022 kan det dock se annorlunda ut. Enligt uppgifter från The Elec kan Iphone 14-serien bestå av två 6,1-tumsmodeller samt två 6,7-tumsmodeller – med en ”vanlig” och en Pro-serie i varje storlek.

Dessa skärmar kan alla bli 120 Hz-skärmar, då en av Apples underleverantörer, i det här fallet LG, ska konvertera sina produktionslinjer till att förse Apple med skärmar som klarar den snabbare uppdateringsfrekvensen.


Uppdatering (2021-07-02):

Uppgifter: Iphone 14 får 4 nm-processor

Från andra halvan av år 2022 väntas Apple börja använda sig av en ny, mindre tillverkningsprocess från sin huvudsakliga underleverantör av chipp, TSMC. Men medan Ipad Pro väntas använda sig av en ny 3 nm-process kan Iphone få nöja sig med en större 4 nm-process, enligt uppgifter till japanska Nikkei.

Längre ledtider och lägre produktionstakt för en helt ny process kan göra att 3 nm-processorerna helt enkelt inte räcker till den stora mängd processorer Apple kommer behöva till Iphone. 4 nm ska dock ändå ge förbättringar i prestanda och energieffektivitet jämfört med dagens 5 nm-process.


Uppdatering (2021-06-24):

Uppgifter: Iphone 14 får Touch ID under skärmen

Senaste nytt om 2022 års modeller av Iphone är att det sägs bli tal om en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro en ny rapport från den välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Det kan i sammanhanget nämnas att det florerade liknande rykten redan inför lanseringen av Iphone 11 och Iphone 12. Dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 14 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 15.


Uppdatering (2021-05-20):

Nytt 5g-modem från Qualcomm

Enligt Macrumors kommer Apple troligtvis att använda sig av 5g-modemet Qualcomm Snapdragon X65 i nästa års modeller av Iphone.

Qualcomm Snapdragon X65 är ett nytt 5g-modem som erbjuder hastigheter på uppemot 10 gigabit per sekund, något som bland annat innebär att det går snabbare att surfa.

Den stora fördelen med Snapdragon X65 är annars att det blir möjligt att använda mmWave och sub-6GHz samtidigt, något som innebär en optimal kombination av hög hastighet och lång räckvidd.

Chippet baseras på 5-nanometersteknik, vilket innebär att det slukar mindre energi än sina föregångare. Det kan i sin tur leda till förbättrad batteritid i Iphone 14, men det återstår att se.

Enligt tidigare uppgifter kommer Apple att använda sig av egenutvecklade 5g-modem från och med 2023, så troligtvis blir Snapdragon X65 det sista 5g-modemet från Qualcomm i Iphone.


Uppdatering (2021-04-15):

Kamera på 48 megapixlar och 8k-video

Om vi får lov att tro den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo kommer nästa års pro-modeller av Iphone att utrustas med en kamera på 48 megapixlar, något som beskrivs som en helt ny nivå jämfört med hur det ser ut i dagsläget.

Vidare sägs Apple göra det möjligt att spela in video i 8k-upplösning, något som är glada nyheter för alla som är sugna på att skaffa sig en tv eller bildskärm med extra hög upplösning.

Stödet för 8k-video tros hänga samman med Apples satsning på mixed reality (AR/VR), detta då det krävs minst 8k för att ge en riktigt bra upplevelse.

Med tanke på att Iphone 14 släpps först nästa år är det förstås mycket som kan ändras innan dess, så uppgifterna bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2021-04-14):

Ingen Iphone 14 Mini

Enligt en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors kommer Apple att lansera två modeller av Iphone på 6,1 tum och två modeller på 6,7 tum nästa år, alltså får vi se Iphone 14 och Iphone 14 Pro samt Iphone 14 Max och Iphone 14 Pro Max.

Med andra ord ser det ut som det inte blir någon ”Iphone 14 Mini” på 5,4 tum, vilket innebär att de som vill ha en liten mobiltelefon får nöja sig med Iphone SE och dess efterföljare.

Ming-Chi Kuo hävdar dessutom att det kan dröja till 2023 innan den så kallade flärpen försvinner, detta då det förutsätter att tekniken för Face ID byggs in i själva skärmen.


Uppdatering (2021-03-02):

Flärpen försvinner

Enligt Macrumors blir en av nyheterna i ”Iphone 14” att den så kallade flärpen försvinner i någon eller några av modellerna.

I stället lär det bli tal om ett hål för kameran, något som finns i vissa av konkurrenternas mobiltelefoner redan i dagsläget.

Det är emellertid inte helt uteslutet att Apple lyckas hitta en alternativ lösning som gör att vi slipper både flärp och kamerahål.