Uppdatering (2022-08-15):

Presenteras i mitten av september

Mycket talar för att Apple kommer presentera årets modeller av Iphone någon gång i september, detta under förutsättning att komponentbristen inte ställer till det.

Med tanke på att amerikanerna firar Labor Day den 5 september lär det dröja ytterligare en vecka innan Apple anordnar sitt event.

Enligt en sammanställning från Macrumors är det mest troliga datumet tisdagen den 13 september, något som är i linje med hur det sett ut under de senaste åren.

Utöver Iphone 14 väntas Apple presentera nya modeller av Apple Watch och andra generationens Airpods Pro. Nya modeller av Ipad och Mac lär å sin sida dröja till oktober eller november.


Uppdatering (2022-08-11):

Mer lagring i Pro-modellerna

Det kan bli tal om mer lagringsutrymme i höstens Pro-modeller av Iphone, åtminstone om vi får lov att tro rykten som citeras av Macrumors.

Enligt uppgift ska grundmodellerna av Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max få 256 gigabyte lagring i stället för 128 gigabyte som det är i dagens Pro-modeller.

Ändringen kan ses som ett plåster på såren för de kommande prishöjningarna som enligt analytiker kan hamna på 15 procent.

Sedan tidigare ryktas det om att det maximala lagringsutrymmet fördubblas från 1 terabyte till 2 terabyte, men den uppgiften ser allt mer osäker ut.

Visserligen har långtifrån alla användare behov av extra lagringsutrymme, men om man fotograferar eller filmar i hög upplösning kan det vara en annan femma.

Till exempel krävs det 1,5 gigabyte per minut om man väljer Prores och 6 gigabyte per minut om man filmar i 4k-upplösning.

Uppgiften bör som vanligt tas med en nypa salt, särskilt då det brukar ta ett tag mellan varje ökning av lagringsutrymmet i just Iphone.


Uppdatering (2022-08-08):

95 miljoner exemplar ska tillverkas

Just nu filar analytiker runt om i världen på nya prognoser gällande Apples mobilförsäljning, detta inför den stundande lanseringen av Iphone 14.

Enligt Taiwan Economic Times har Apple bestämt sig för att skruva upp produktionen till 95 miljoner exemplar, vilket sägs vara en ökning med fem procent jämfört med den tidigare planen.

Med andra ord räknar Apple med en hög efterfrågan på de nya modellerna, något som lär göra att analytikerna reviderar sina prognoser.

De nya modellerna kommer med all sannolikhet att presenteras på ett nytt Apple-event nästa månad. Sedan börjar de säljas i slutet av september eller början av oktober.


Uppdatering (2022-08-07)

Uppgifter: Apple drar igång Iphone 14-produktionen i Indien och Kina samtidigt

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple låta Foxconn i Indien dra igång produktionen av Iphone 14 (6.1-tums-modellen) ungefär samtidigt som fabriken i Kina.

Tidigare år har tillverkningen i Kina alltid varit den som dragit igång först och med god marginal. Fabriken i Indien ska däremot fortfarande ha en klart mindre kapacitet jämfört med den i Kina.

Ming-Chi Kuo konstaterar likväl att detta är en viktig milstolpe för Apple gällande att bygga in icke-kinesisk Iphone-produktionssajt. Något som analytikern anser visar på att Apple försöker minska den geopolitiska påverkan på tillgången och att företaget ser att marknaden i Indien kommer vara drivande för tillväxten.


Uppdatering (2022-08-04):

Nya färgalternativ

Under årens lopp har Apples mobiltelefoner släppts i en lång rad olika färger och om vi får vi lov att tro ett rykte som citeras av 9to5Mac kommer vi få se nya alternativ för höstens modeller.

Enligt uppgift kommer Iphone 14 och Iphone 14 Max att erbjudas i lila, grönt, blått, svart, vitt och rött, medan Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max kommer erbjudas i lila, grönt, silver, guld och grafitgrått.

Luck
Lila, grönt, blått, svart, vitt och rött tycks vara årets färger, vilket styrks av den här skärmdumpen från filmen Tur på Apple TV Plus.

Vad gäller den lila färgen sägs det handla om en speciell variant som ser olika ut beroende på hur ljuset faller.

Om uppgifterna stämmer eller ej får vi veta först på det förväntade Apple-eventet i september.


Uppdatering (2022-08-03):

Oförändrat pris i USA

Med anledning av den rådande komponentbristen och den höga inflationen har det ryktats om höjda priser för höstens modeller av Iphone.

Enligt Macrumors tycks Apple emellertid ha bestämt sig för att sälja Iphone 14 till samma pris som Iphone 13, detta trots att det innebär minskad vinst per enhet.

Eventuellt kan det bli så att priserna är oförändrade i USA, men höjs i övriga delar av världen. Nyligen valde till exempel Apple att höja priset på Iphone i Japan med 20 procent och liknande prisjusteringar kan bli aktuella här med, särskilt som den svenska kronan försvagats gentemot den amerikanska dollarn på sistone.

Exakt vad priserna för Iphone 14 landar på får vi veta i september eller oktober.


Uppdatering (2022-08-02):

Fler tecken på alltid-vaken-skärm

Ett av ryktena kring Iphone 14 är att Pro-modellerna kommer använda en ny typ av skärmpanel som möjliggör betydligt långsammare uppdateringsfrekvens.

Igzo-paneler kan uppdateras en gång i sekunden och tillsammans med låg ljusstyrka och mörka bilder innebär det att skärmen kan vara på hela tiden för att till exempel visa klocka och notiser. Apple använder redan tekniken i Apple Watch som sedan Series 5 har en alltid vaken skärm.

9to5Mac har rotat runt i den senaste betan av IOS 16 och hittat bevis på att Iphone 14 Pro och Pro Max får den här funktionen.

Nu låter dessutom Macrumors meddela att fler belägg för den nya alltid-på-skärmen har hittats i den senaste betaversionen av Xcode 14.

Flera av de nya bakgrundsbilderna i systemet har nämligen fått särskilda mörka versioner som har etiketten ”Sleep” och uppenbarligen är till för att visas medan skärmen ligger i vila och bara uppdateras med 1 hertz.

IOS 16 har ändrat hur bakgrundsbilder lagras och visas. Istället för statiska bilder består dem av vektorgrafik i flera lager som kan anpassas till den nya låsskärmen. ”Sleep”-versionerna av bilderna är ett sådant lager.


Uppdatering (2022-08-01):

Högre prestanda trots gammal processor

Sedan ett tag tillbaka ryktas det att Iphone 14 och Iphone 14 Max kommer få nöja sig med en A15-processor, detta till skillnad från Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max som får en sprillans ny A16-processor.

Detta till trots hävdar teknikläckaren ShrimpApplePro att standardmodellerna av Iphone 14 kommer erbjuda högre prestanda än Iphone 13, detta tack vare att modem och andra komponenter byts ut.

Exakt hur mycket högre prestanda det är tal om får vi inte veta förrän efter lanseringen, men de flesta proffsanvändare lär ändå välja pro-modellerna.

Vill du läsa fler rykten om vad som vankas är det bara att bläddra nedåt.


Uppdatering (2022-07-25) 

Uppgifter: Iphone 14 får 6 gigabyte med snabbare minne

Enligt nya uppgifter till Digitimes, via Macrumors, så kommer Iphone 14, Iphone 14 Max, Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max alla ha att 6 gigabyte minne. Tidigare har standardmodellen av mobilen annars haft 4 gigabyte minne.

I Iphone 14 och 14 Max:s fall kommer minnestypen vara lpddr4x likt för tidigare Iphones, medan Iphone 14 Pro och Pro Max istället kommer uppgraderas till den snabbare minnestypen lpddr5. Något som kommer innebära bättre och mer energieffektiv prestanda.

Uppdatering (2022-07-22):

Samarbete med kinesiska SG Micro

Den välkände analytikern Ming-Chi Kuo har publicerat en rad inlägg på Twitter som gör gällande att SG Micro fått i uppdrag att tillverka komponenter till Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max.

SG Micro är mest känt för sina integrerade kretsar, men nu uppges den kinesiska elektroniktillverkaren vara redo att tillverka fler komponenter.

Sedan tidigare samarbetar Apple med en lång rad kinesiska företag, detta trots den spända relationen mellan USA och Kina.


Uppdatering (2022-07-20):

Komponentbristen blir inget större problem

Den rådande komponentbristen ställer till det för världens elektroniktillverkare, men enligt analytikern Ming-Chi Kuo lär den inte påverka Iphone 14 i någon större omfattning.

Även om det finns en brist på både minnen och skärmpaneler i dagsläget kan Apple utan större problem komplettera med komponenter från andra underleverantörer.

Vad gäller skärmpaneler samarbetar Apple med Samsung, LG Display och BOE, så man är inte beroende av en enda tillverkare. På samma sätt förhåller det sig med minnen och andra komponenter.

Skulle det trots allt uppstå en brist kan Apple välja att fokusera på de dyrare pro-modellerna, vilket innebär att det kan bli snäppet längre leveranstider för standardmodellerna.


Uppdatering (2022-07-16):

Produktionen har inletts

Enligt uppgifter från kinesiska medier har produktionen av Iphone 14 nu inletts och full kapacitet ska uppnås inom några veckor.

Tillverkningen äger rum i kinesiska Shenzhen, något som tyder på att Foxconn även i år kommer stå för merparten av produktionen.

Troligtvis kommer de nya mobiltelefonerna att börja säljas i september, men det finns en risk att någon eller några av modellerna kan dröja lite till.


Uppdatering (2022-07-14):

Första skalen redan här

I september/oktober väntas Apple lansera Iphone 14, men redan nu har kinesiska tredjepartstillverkare börjat sälja skal till de fyra modellerna.

Skalen baseras på läckta ritningar och det mest anmärkningsvärda är de stora hålen för kamerorna på Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max. Vad gäller Iphone 14 och Iphone 14 Max är hålen betydligt mindre.

Skal för Iphone 14

Historiskt sett har fodraltillverkare varit riktigt duktiga på att ta reda på utformningen av nya Apple-prylar i förtid, detta då det finns stora summor pengar att tjäna på att vara först ut. Om så är fallet även denna gång återstår att se.


Uppdatering (2022-07-13):

Risk för förseningar

På sistone har det varit en lång rad nedstängningar i Kina med anledning av den pågående pandemin, något som ställer till det för Apple och andra teknikföretag.

Enligt analytikern Ross Young kan nedstängningarna i värsta fall leda till att lanseringen av Iphone 14 Max blir försenad, detta då Apple prioriterar den dyrare modellen Iphone 14 Pro Max.

En av skillnaderna mellan de båda modellerna är att det endast är Pro-modellen som får en så kallad Pro Motion-skärm.

Apples samarbetspartners gör nu sitt bästa för att försöka komma ikapp tidplanen, men med tanke på att det även råder brist på vissa komponenter är det lättare sagt än gjort.

Vanligtvis lanseras nya Iphone-modeller i september, men 2020 dröjde det till oktober. Räkna med att det skulle kunna bli samma sak med Iphone 14 Max.


Uppdatering (2022-07-09)

Skal till Iphone 14 tyder på "Plus"-modell

En läckt bild på vad som påstås vara officiella mobilskal till Iphone 14 tyder på att Apples kommande mobil kan få hela fyra olika modeller. Bland annat en större icke-Pro-modell som skulle kunna ha namnet "14 Plus".

Uppgifterna kommer från den kinesiska sociala medier-tjänsten Weibo och har delats vidare av den vanligen pålitliga läckan Duanrui. I vilken grad uppgifterna stämmer åtestår att se.


Uppdatering (2022-06-13):

Analytiker: Största förbättringen av selfiekameran på länge

Selfiekameran i årets nya Iphone-modeller kommer vara rejält bättre än tidigare, påstår analytikern Ming-Chi Kuo i ett blogginlägg.

Han bekräftar tidigare uppgifter om att LG Innotek kommer tillverka kameramoduler för selfiekameran, men säger att även Cowell ska tillverka moduler.

Den största nyheten i kameran blir autofokus, något som funnits i många år på kamerorna på baksidan medan selfiekameran hittills har behållit fast fokus. Den ska även få ett nytt objektiv med sex linser istället för fem, och en öppnare bländare på f/1,9.

Enligt rykten är det bara Pro-modellerna av Iphone 14 som placerar selfiekameran i ett hål i skärmen istället för en slärp, men Ming-Chi Kuo skriver ingenting om någon skillnad i själva kameramodulen mellan de olika modellerna.


Uppdatering (2022-06-02):

A16 enbart i Pro-modellerna

Nu har tre olika källor påstått att det enbart blir Iphone 14 Pro och Pro Max som får det nya A16-chippet, medan de två billigare modellerna får klara sig med A15.

Först var det analytikern Ming-Chi Kuo som påstod det i ett memo till investerare i mars, och nu har även 9 to 5 Mac och Trendforce bekräftat påståendet från sina egna källor inom Apples leverantörskedja.

Tidigare rykten har sagt att samtliga modeller i Iphone 14-familjen kommer ha sex gigabyte arbetsminne. A15 Bionic har idag två varianter där Iphone 13 Pro och Pro Max har sex gigabyte minne och fem grafikkärnor medan Iphone 13 och Iphone 13 Mini har fyra gigabyte minne och fyra grafikkärnor. 9 to 5 Mac gissar att de två billigare Iphone 14-modellerna kommer få den kraftigare varianten.


Uppdatering (2022-05-24):

Apple satsar på dyrare kameror

Enligt en ny rapport från sydkoreanska ET News kommer Apple att satsa på dyrare kameror i Iphone 14.

Till exempel sägs det bli tal om en ny främre kamera från LG Innotek som kostar tre gånger så mycket som den nuvarande.

Sedan tidigare ryktas det om att den främre kameran kommer utrustas med autofokus, detta till skillnad från kameran i Iphone 13 som har fixerad fokus.

Bländartalet ändras i sin tur från 2,2 till 1,9, vilket innebär att mer ljus släpps igenom till kamerans sensor.

Förändringarna kommer först och främst till nytta vid videosamtal och självporträtt, alltså de två vanligaste användningsområdena för den främre kameran.

Vad gäller den bakre kameran bjuds vi också på diverse förändringar, något som du kan läsa mer om lite längre ner i den här artikeln.


Uppdatering (2022-05-11):

Snäppet större skärmar

Enligt ett Twitter-inlägg från skärmexperten Ross Young kan vi räkna med snäppet större skärmar i Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max jämfört med dagens modeller.

Ökningen är från 6,06 till 6,12 tum, respektive från 6,68 till 6,69 tum och hänger samman med att den så kallade flärpen ersätts av ett kamerahål i berörda modeller.

Skillnaden lär inte märkas i marknadsföringen, detta då de avrundade talen även i fortsättningen blir 6,1 och 6,7 tum.

Om uppgifterna stämmer eller ej får vi veta först i september eller oktober.


Uppdatering (2022-04-26):

Så mycket kommer Iphone 14 Max att kosta

Enligt ett nyhetsbrev från Bloombergs Apple-expert Mark Gurman kommer Iphone 14 Max, en ny standardmodell på 6,7 tum, att kosta drygt 200 dollar mindre än proffsmodellen Iphone 14 Pro Max.

Iphone 13 Pro Max kostar 13 495 kronor här i Sverige och troligtvis kommer Iphone 14 Pro Max att ha ett liknande pris. Det borde alltså innebära att Iphone 14 Max skulle kosta omkring 11 495 kronor om Gurmans källor har rätt.

De största skillnaderna mellan standardmodellerna och proffsmodellerna är att de sistnämnda kommer ha mer kraftfulla chipp (A16) och bättre kameror (48 megapixlar).

Med andra ord kommer det troligtvis bli tal om A15-chipp och kameror på 12 megapixlar i både Iphone 14 och Iphone 14 Max.


Uppdatering (2022-04-18):

Bilder på gjutformar

Senaste nytt om höstens modeller av Iphone är att det har dykt upp bilder på den kinesiska sajten Weibo som sägs visa gjutformarna som används för att tillverka skal för mobiltelefonerna i fråga.

Gjutformar för Iphone 14
Foto: Weibo

Att döma av bilderna får vi se storlekar på 6,1 och 6,7 tum, vilket är i linje med tidigare rykten. Därmed tycks det allt mer troligt att Apple slopar mini-modellen på 5,4 tum till förmån för en ny ”Iphone 14 Max” på 6,7 tum.

I övrigt är det mest anmärkningsvärda med bilderna att kamerapuckeln tycks bli större, vilket även det är i linje med tidigare rykten.

Med tanke på hur mycket jobb som har lagts ner på att ta fram gjutformarna kan det mycket väl röra sig om den slutgiltiga designen.


Uppdatering (2022-04-05):

Iphone 14 Pro Max får tunnare ram runt skärmen

Enligt läckta ritningar som sägs visa Iphone 14 Pro Max kommer ramen runt skärmen att bli ungefär 20 procent tunnare jämfört med Iphone 13 Pro Max.

Närmare bestämt rör det sig om en minskning från 2,42 millimeter till 1,95 millimeter, rapporterar Macrumors.

För tydlighets skull bör det påpekas att siffrorna inte inkluderar själva chassit, utan endast området runt själva skärmen.

Hur det förhåller sig med övriga modeller av Iphone 14 framgår inte av rapporteringen.


Uppdatering (2022-03-31):

Touch ID under skärmen skjuts på framtiden

Senaste nytt är att det inte blir tal om en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro en ny rapport från Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors.

Enligt den välinformerade analytikern kommer tekniken att dröja några år till, med andra ord är den inte aktuell för Iphone 15 heller.

Det finns inget som pekar på att tekniken (när den väl kommer) ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

En alternativ lösning hade varit att integrera fingeravtrycksläsaren i strömknappen, men det finns inget som tyder på att det är aktuellt för årets modeller av Iphone.


Uppdatering (2022-03-28):

Kamera på 48 megapixlar

Om vi får lov att tro analytikern Ming-Chi Kuo kommer vi att få se en kamera på 48 megapixlar i Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max, något som förklarar varför den så kallade kamerapuckeln blir snäppet större än i dagens modeller.

Linssystemet kommer öka med mellan 5 och 10 procent i storlek, medan bildsensorn blir mellan 25 och 35 procent större. Kamerorna kommer därför att sticka ut med 4,17 millimeter, vilket kan jämföras med 3,6 millimeter i dagsläget.

Sedan tidigare ryktas det om video i 8k-upplösning, något som är glada nyheter för alla som är sugna på att skaffa sig en tv eller bildskärm med extra hög upplösning.

Stödet för 8k-video tros hänga samman med Apples satsning på mixed reality (AR/VR), detta då det krävs minst 8k för att ge en riktigt bra upplevelse.


Uppdatering (2022-03-23):

Ritningar på Pro-modellerna har läckt

Max Weinbach har delat vad han påstår är detaljerade ritningar på den yttre formen av Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max.

Bilderna visar inga detaljer på insidan utan ser – om de är äkta – ut att vara ämnade för tillbehörstillverkare så att de kan designa skal, fodral, skärmskydd och annat utifrån korrekt dimensioner.

Läckt ritning på Iphone 14 Pro

Den nya ”flärplösa” designen det har ryktats om syns, med Face ID-sensorerna som inte göms bakom skärmen placerade i två urtagningar i form av ett ”i”.

Av ritningarna att döma kommer båda modellerna fortsätta ha samma uppsättning kameror på baksidan.


Uppdatering (2022-03-17):

Bara Pro-modellerna av Iphone 14 får kamerahål

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om den så kallade flärpens öde i höstens modeller av Iphone.

Enligt de senaste ryktena kommer flärpen att ersättas av ett kamerahål i de två pro-modellerna, medan den kommer finnas kvar i de två standard-modellerna.

Påståendet styrks av läckta cad-ritningar som publicerats av 91Mobiles respektive MySmartPrice.

Syftet verkar vara att skapa en större skillnad mellan de olika modellerna, något som är i linje med uppgiften att det endast blir Pro-modellerna som utrustas med det nya A16-chippet.

Med tanke på att mobiltelefonerna släpps först till hösten är det förstås mycket som kan ändras innan dess, så uppgifterna bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2022-03-14):

Uppgifter: Iphone 14 behåller A15-processorn

Årets Iphone-uppdatering väntas bli en rejäl sådan, med ny design och fyra nya modeller – Iphone 14, Iphone 14 Max, Iphone 14 Pro, samt Iphone 14 Pro Max. Nya uppgifter tyder dock på att Apple kommer göra prestandaskillnaderna större detta år, detta genom att låta enbart Pro-modellerna få en ny A16-processor. Det skriver den välrenommerade analytikern Ming-Chi Kuo i ett Twitter-inlägg.

Iphone 14, samt den större Iphone 14 Max, kan istället behålla samma A15-processor som sitter i alla dagens Iphone 13-modeller. Om uppgifterna stämmer innebär det ett skifte i Apples produktstrategi, då årets nya modeller alltid brukar få den senaste processorn.

Vidare uppger Kuo att alla modeller troligen kommer med 6 GB arbetsminne, där Pro-modellerna får minne av typen lpddr5, medan Iphone 14-modellerna utan Pro-beteckningen får lpddr4x-minne.


Uppdatering (2022-02-27):

Så kan Iphone 14 bli – utan flärp

Många rykten har pekat mot att Apple kan slopa ”flärpen” i Iphone 14, alternativt att vi kan få se en ny design på Face ID-systemet samt frontkameran. Nya, läckta bilder postade på kinesiska Weibo pekar mot att Apple planerar en ny ”hole + pill-design,” alltså två utskärningar på framsidan med formen av ett hål samt ett piller. Det rapporterar 9 to 5 Mac.

Iphone 14
Foto: Weibo

Den nya designen kan komma till Iphone 14 Pro samt Pro Max, om ryktesmaskinen här rätt. I september lär vi som vanligt få veta vilka rykten som var rätt.


Uppdatering (2022-02-22):

Längre batteritid

I september är det dags för Apple att presentera årets modeller av Iphone och fram till dess lär vi få se en hel drös rykten om vad som vankas.

Om vi får lov att tro Economic Daily News kan vi räkna med längre batteritid i de nya modellerna jämfört med Iphone 13.

Anledningen är att de nya 5g-modemen är både mindre och mer energisnåla än de nuvarande, något som innebär att Apple får plats med ett snäppet större batteri.

I sammanhanget bör det påpekas att det ofta ryktas om längre batteritid i nya modeller av Iphone och vanligtvis slutar det med att det i princip är exakt lika lång batteritid som tidigare.


Uppdatering (2022-02-21):

Dags för testproduktion

Apples samarbetspartner Foxconn sägs nu ha inlett testproduktionen av Iphone 14 Pro, en av de fyra nya modellerna som kommer att lanseras i september.

Enligt Taiwan Economic Times är tanken att standardmodellen av Iphone 14 ska tillverkas av Luxshare, men där sägs testproduktionen dröja ett litet tag till.

Förhoppningsvis kommer eventuella problem med de nya modellerna att upptäckas under testfasen, på sätt ska vi inte behöva oroa oss för fler överraskningar i stil med Antennagate och Bendgate.


Uppdatering (2022-02-17):

Mer minne i Pro-modellerna

Enligt nya rykten från Sydkorea som citeras av Macrumors kommer Apple att öka mängden arbetsminne i Iphone 14 Pro och 14 Pro Max till 8 gigabyte, vilket kan jämföras med 6 gigabyte i dagens modeller.

De två vanliga modellerna av Iphone 14 ska å sin sida ha 6 gigabyte arbetsminne, vilket också är en ökning jämfört med i dagsläget.

Mer arbetsminne skulle vara till nytta vid användning av krävande appar och spel, men det bör påpekas att Apple historiskt sett till skillnad från konkurrenter som Samsung inte har erbjudit mer minne än vad som är nödvändigt i sina mobiltelefoner.


Uppdatering (2022-01-15):

Promotion för alla

Nu pekar nya uppgifter mot att även den ”vanliga” modellen av Iphone 14 kommer få samma Promotion-skärm med 120 Hz uppdatering, som idag enbart finns i den dyrare Pro-modellen.

Det skulle ge snabbare uppdatering av pixlar och därmed bland annat mer följsam skroll, detta enligt Macrumors.

Ytterligare en fördel från Pro-modellerna väntas komma till grundmodellen, nämligen 6 GB arbetsminne mot dagens 4 GB. Pro-modellerna har haft 6 GB arbetsminne sedan Iphone 12 Pro.


Uppdatering (2022-01-13):

Dubbla kamerahål

För ett par veckor sedan påstod Bloombergs Mark Gurman att Iphone 14 kan skippa flärpen till förmån för ett ”hål” för kamera och övriga sensorer för Face ID dolda under skärmen.

Sedan dess har det spekulerats kring formen på hålet. Flera konceptbilder har delats som visar hur Apple skulle kunna göra ett avlångt, pillerformat, kamerahål för att sticka ut från mängden.

Nu påstår den på senare tid rätt träffsäkra analytikern Ross Young att Iphone 14 mycket riktigt kommer få ett pillerformat hål. Plus ett cirkulärt. De två urskärningarna ska tillsammans hysa de sensorer som det ännu inte är tekniskt möjligt att placera bakom skärmen.

Ian Zelbo har delat en bild på hur det kan se ut:
 


Uppdatering (2022-01-10):

Så kan kamerahålet se ut

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om hur det blir med sensorpanelen i höstens modeller av Iphone.

På sistone har flera analytiker hävdat att att den så kallade flärpen kommer ersättas av ett hål för kameran, något som finns i vissa av konkurrenternas mobiltelefoner redan i dagsläget.

Utvecklaren Jeff Grossman har publicerat en bild på Twitter som visar hur Iphone 14 skulle kunna se ut om den utrustas med ett ovalt kamerahål.

I sammanhanget bör det nämnas att det även florerar rykten om en något mindre flärp. Det är förstås inte helt uteslutet att Apple lyckas hitta en alternativ lösning som gör att vi slipper både flärp och kamerahål.


Uppdatering (2021-12-28):

Skärmar från Samsung och LG

Enligt en ny rapport från sydkoreanska The Elec kommer Samsung att leverera skärmarna till tre av de fyra modellerna av Iphone 14. Det enda undantaget är ”Iphone 14 Max” som kommer få skärmar från LG.

Samtliga skärmar är av typen oled, men de som används i Pro-modellerna har stöd för XDR (extreme dynamic range), vilket bland annat innebär högre ljusstyrka, mer kontrast och starkare färger.


Uppdatering (2021-11-18):

Stöd för Wifi 6E

Enligt en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att lägga till stöd för den nya trådlösa standarden Wifi 6E i nästa års modeller av Iphone.

Wifi 6E ger stöd för 6 gigahertz-bandet, något som förhoppningsvis ska öka bandbredden och minska risken för störningar.

Sedan tidigare finns stöd för Wifi 6E i mobiltelefoner från Samsung och Xiaomi och förmodligen är det bara en tidsfråga innan de flesta flaggskeppsmodeller har stöd för tekniken.

För att utnyttja 6 gigahertz-bandet krävs förstås en kompatibel router, till exempel Netgear Nighthawk RAXE500 eller Linksys AXE8400.


Uppdatering (2021-09-26):

Bloomberg: Iphone 14 får helt ny design – Mini skrotas

De relativt små uppdateringarna för årets Iphone 13 betyder i själva verket att Apple arbetar på stora förändringar för nästa års Iphone-modeller, populärt kallade Iphone 14. Det menar Bloombergs Mark Gurman i en ny upplaga av sitt nyhetsbrev Power On.

Gurman uppger bland annat att kunder kan förvänta sig en helt ny ingångsmodell samt Pro-serie nästa år. Apple kan komma att skrota Mini-modellen helt och hållet – istället kommer både 14 och 14 Pro komma i en ”vanlig” och en större storlek.

En Iphone 14 Max, utan Pro-tillägg, skulle därmed bli en nyhet för nästa år.

Gurman upprepar även tidigare uppgifter vi hört om 2022 års Iphone, nämligen att flärpen kan försvinna helt och hållet, och att frontkameran kan gömma sig bakom ett hål i skärmen.


Uppdatering (2021-08-10):

Uppgifter: Processorn baseras på 3-nanometersteknik

Enligt en ny rapport från Digitimes kommer 2022 års modeller av Iphone att utrustas med processorer som baseras på 3-nanometersteknik, något som innebär högre prestanda och ökad energieffektivitet jämfört med dagens 5-nanometersteknik.

Processorerna ska enligt uppgift tillverkas av TSMC, ett taiwanesiskt företag som varit en av Apples främsta samarbetspartners under lång tid.

Sedan tidigare har det ryktats om 4-nanometersteknik för processorn i Iphone 14, detta då chipp med 3-nanometersteknik tros bli en bristvara eftersom de även ska användas i diverse modeller av Mac och Ipad.


Uppdatering (2021-07-07):

År 2022 får hela Iphone-serien snabbare skärmar

Ett populärt rykte om kommande Iphone 13, med väntad lansering i september 2021, är att telefonen kan få skärmar med uppdateringsfrekvens på 120 Hz, precis som vissa Ipad-modeller har redan idag. Men det är bara Pro-modellerna som väntas få den snabbare tekniken som kan ge mjukare rörelser på skärmen.

Till Iphone 14-serien år 2022 kan det dock se annorlunda ut. Enligt uppgifter från The Elec kan Iphone 14-serien bestå av två 6,1-tumsmodeller samt två 6,7-tumsmodeller – med en ”vanlig” och en Pro-serie i varje storlek.

Dessa skärmar kan alla bli 120 Hz-skärmar, då en av Apples underleverantörer, i det här fallet LG, ska konvertera sina produktionslinjer till att förse Apple med skärmar som klarar den snabbare uppdateringsfrekvensen.


Uppdatering (2021-05-20):

Nytt 5g-modem från Qualcomm

Enligt Macrumors kommer Apple troligtvis att använda sig av 5g-modemet Qualcomm Snapdragon X65 i nästa års modeller av Iphone.

Qualcomm Snapdragon X65 är ett nytt 5g-modem som erbjuder hastigheter på uppemot 10 gigabit per sekund, något som bland annat innebär att det går snabbare att surfa.

Den stora fördelen med Snapdragon X65 är annars att det blir möjligt att använda mmWave och sub-6GHz samtidigt, något som innebär en optimal kombination av hög hastighet och lång räckvidd.

Chippet baseras på 5-nanometersteknik, vilket innebär att det slukar mindre energi än sina föregångare. Det kan i sin tur leda till förbättrad batteritid i Iphone 14, men det återstår att se.

Enligt tidigare uppgifter kommer Apple att använda sig av egenutvecklade 5g-modem från och med 2023, så troligtvis blir Snapdragon X65 det sista 5g-modemet från Qualcomm i Iphone.