Menyraden är en närmast helig del av Mac OS. Den har alltid funnits där och är en grundläggande del av Macens gränssnitt. Apple har under åren gjort en del ändringar i den, till exempel med hur genomskinlig den är, men aldrig så stora förändringar som i Mac OS 11 Big Sur.

Den ligger fortfarande där den brukar och fungerar i grunden som den alltid har gjort, men mycket är ändrat och en del kan vara irriterande:

  • Ny inställningspanel i Systeminställningar och möjlighet att flytta menyradsikoner till Kontrollcenter.
  • Nästan helt genomskinlig – kan bli problem med vissa skrivbordsbakgrunder och menyradsprogram.
  • Ny form på menyerna med rundade hörn och mindre kontrastrik text för kortkommandona – kan vara svårare att läsa kortkommandon med nedsatt syn.
  • Mycket större avstånd mellan ikonerna till höger – kan bli svårt att få plats med alla, speciellt på mindre skärmar.
  • Systemet verkar inte kunna minnas var du placerar tredjepartsprogram med menyradsikoner.

Förutom den första (som är väldigt trevlig) har alla nyheter en baksida, och i den här guiden går vi igenom vad du kan göra för att kringgå bristerna och maximera nyttan av menyraden.

Före
Före vi gör några ändringar.

Flytta sällan använda ikoner till Kontrollcenter

En av de bästa IOS-funktionerna som har hittat in i Mac OS Big Sur är Kontrollcenter. Det fungerar nästan precis som på Iphone och Ipad, men eftersom menyraden redan finns och alltid syns är det bättre att använda Kontrollcenter för inställningar du inte behöver göra så ofta men ändå vill slippa öppna Systeminställningar för att komma åt. Om du är som undertecknad vill du fortfarande ha volym och wifi i menyraden, medan bluetooth och snabbt användarbyte gärna får gömma sig i Kontrollcenter.

Inställningar

Inställningarna för vad som ska ligga var hittar du i Systeminställningar -> Dock och menyrad. Än så länge kan du inte ta bort något från Kontrollcenter, men däremot välja vilka av inställningarna som även ska ligga i menyraden. Undantaget är hjälpmedelsgenvägar och snabbt användarbyte som kan ligga i båda, en av platserna eller ingenstans.

En tråkig nyhet är att du varken kan flytta eller gömma klockan som numera alltid måste ligga längst till höger.

Kontrast

Fixa kontrasten

Om du stör dig på att du knappt kan urskilja ikoner eller text på grund av den genomskinliga menyraden är det enklaste du kan göra att aktivera Minska genomskinlighet i Systeminställningar -> Hjälpmedel -> Bildskärm. Men det här ändrar inte bara menyraden utan genomskinlighet på många håll i systemet, även där det inte innebär dålig kontrast.

Vad du kan göra istället är att byta bakgrundsbild till en som är mer uppenbart mörk eller ljus längst upp under menyraden. Gillar du Mac OS inbyggda, som den nya färggranna Big Sur-bakgrunden, blir det lite knepigare men det går ändå.

Frank Reiff har tagit fram programmet Boring Old Menu Bar som fixar biffen, men kostar än slant. Ett alternativ är att själv redigera den inbyggda bakgrunden, men det är enklare sagt än gjort. Vi har lyckats med ett kommandoradsprogram utvecklat av Marcin Czachurski men det är invecklat. Du kan också testa webbplatsen Dynamic Wallpaper Club som är enklare.

Kontrasten i menyerna, särskilt på kortkommandona, är en svårare nöt. Vad du kan testa är att aktivera Minska genomskinlighet som ovan och hålla pekaren över det kommando du vill se kortkommandot för. Alternativt Öka kontrast men det får nästan hela systemet att se ut som Mac OS 9.

Få ordning på ikonerna

Ända sedan de tidiga betaversionerna av Big Sur har användare rapporterat om problemet att systemet vägrar minnas var du placerar ikoner. Du kan precis som vanligt hålla nere cmd-knappen och flytta runt ikonerna (förutom Kontrollcenter och klockan som alltid ligger längst till höger), men nästa gång du startar datorn kommer ordningen vara mer eller mindre slumpmässig igen.

Det här är en uppenbar bugg, men efter tio betaversioner utan någon fix undrar vi om Apples utvecklare verkligen bryr sig. Om du som undertecknad blir galen på att behöva stuva om efter varje omstart kan du ta saken i egna händer.

Bartender

Lösningen just nu är att använda betaversionen av programmet Bartender 4. Det är ett program med flera funktioner, bland annat möjligheten att dölja vissa ikoner och bara visa dem när du trycker på en ”mer”-knapp. Men du behöver inte använda något av det. Huvudsaken är att så länge programmet är igång i bakgrunden behåller ikoner sina placeringar som de ska.

Det finns gratisalternativ till Bartender, till exempel öppna källkodsprogrammet Dozer och Hidden Bar, men vi får det inte att fungera med någon av dessa så de kommer förmodligen behöva uppdateras för att kunna minnas dina placeringar.

Inget att göra åt avståndet

Vi har inte hittat några hemliga inställningar för att återställa avståndet mellan ikonerna till en vettigare storlek. Tills vidare är vår enda rekommendation om du har svårt att få plats med allt att testa Bartender. Det har en inställning så att de ikoner som normalt visas istället döljs när du visar de dolda extraikonerna. Det blir som att du har två alternativa menyrader du kan växla mellan.

Efter
Med omgjord bakgrundsbild för ökad kontrast och Bartender för att fixa placeringen av ikoner.