Mac OS Big Sur har fått en helt ny look som påminner mer om IOS än någonsin. En av de mest synliga skillnaderna mot äldre system är att programikoner har standardiserats kring en avrundad kvadrat, nästan precis som på IOS.

Nästan? Jo, ikonerna har i grunden samma form, men på Mac OS kan delar av den sticka ut utanför kvadraten. Titta på Apples nya ikoner för till exempel Förhandsvisning och Textredigerare så ser du hur objekten i förgrunden sticker ut från sidorna. Det ger mer liv i ikonerna och och leder till att äldre ikoner som inte har uppdaterats inte sticker.

Apple har nogsamt gått igenom att uppdaterat alla inbyggda programikoner, samtidigt som många tredjepartsutvecklare också har skyndat sig att få ut uppdateringar. Men långt ifrån alla har gjort det och en del äldre program kommer förmodligen aldrig uppdateras. Om du stör dig på blandningen av ikoner i Dock kan du själv fixa nya ikoner.

Så byter du ikon på program på Mac

Att byta ett programs ikon är extremt enkelt på Mac: Allt du behöver göra är följande:

  1. Fixa en ikon du vill byta till. Den ska vara 512 x 512 eller 1 024 x 1 024 pixlar stor och vara png-fil med alfakanal (genomskinlig bakgrund).
  2. Öppna ikonen i Förhandsvisning och kopiera (cmd-c).
  3. Leta upp och markera programmet du vill byta ikon på i Finder.
  4. Öppna Visa info (cmd-i).
  5. Markera ikonen längst upp till vänster.
  6. Klistra in (cmd-v).

Du kan behöva fylla i adminlösen om programmet har installerats på annat sätt än genom dra-och-släpp från en dmg-fil (till exempel från Mac App Store eller med ett installationspaket).

Före och efter
Ovan: Blandning av nya och gamla ikoner. Nedan: Alla ikoner utbytta.

Leta upp på nätet

Det enklaste sättet att fixa Big Sur-anpassade ikoner är att helt enkelt söka på nätet. För populära, men ännu inte uppdaterade, program finns det vanligtvis någon annan som också har stört sig på ikonerna och redan har fixat ersättare. Vi har till exempel sett nya ikoner till Adobe-sviten, Autodesks olika program och Microsoft Office-programmen.

[Programnamn] Big Sur icon” brukar fungera som sökterm.

Gör en egen

Hittar du inga alternativa ikoner, eller ogillar de du hittar, kan du göra en ikon själv. För detta behöver du ett bildbehandlingsprogram (inte ett fotoprogram), till exempel Photoshop, Pixelmator (Pro), Affinity Photo eller Gimp. Alternativt ett vektorgrafikprogram som Sketch.

Apple har tagit fram mallar för ikoner, som du kan hämta från företagets utvecklarsidor. De finns i format för Photoshop, Sketch och Illustrator men brukar kunna öppnas även av andra program. Du kan också söka efter andra mallar själv eller utgå från någon av Apples enklare ikoner för storlek och form och bygga en egen från grunden.

Egen ny ikon

Detaljerna du bör tänka på är att ha exakt rätt form på den avrundade kvadraten. Se även till att ha en svag och inte för fet skugga, förskjuten nedåt en bit (titta på en av Apples ikoner så ser du). Själva filen bör vara 1 024 x 1 024 pixel. När du är klar behöver du spara den som en png-fil med genomskinlighet.

Ett tips är att utgå från programmets existerande ikon och anpassa den till nya formen. På bilderna här intill kan du se hur vi har tagit ikonen till programmet Script Debugger och gjort om den så att nyckelpigan ser ut att kliva omkring ovanpå den avrundade kvadraten.

Därför kan du inte byta ut inbyggda programmens ikoner

Du undrar kanske varför vi inte har tipsat om hur du istället kan återställa Mac OS inbyggda ikoner till sina gamla versioner. Det beror på att de flesta inbyggda program numera ligger skyddade på den låsta systemvolymen (en del av System Integrity Protection eller SIP). Egna ikoner sparas visserligen inte i själva programfilerna utan som metadata, men det går inte att ens lägga till ny metadata om filer ligger på systemvolymen i Mac OS Big Sur (eller Catalina).

Det finns ett krångligt sätt att kringgå detta, men du kommer med största sannolikhet tvingas gå igenom proceduren varje gång du har uppdaterat systemet och vi tycker helt enkelt inte att den är värd mödan.

Vad du däremot kan göra är byta ut ikonerna på de Apple-program som inte är skyddade med SIP. Av de inbyggda är det så vitt vi vet bara Safari (som Apple vill kunna uppdatera separat från stora systemuppdateringar), men också program du hämtar från App Store som Imovie, Pages och Xcode.