Den som har väntat på en Imac med ny design har väntat väldigt länge. Nuvarande Imac med sitt aluminiumchassi introducerades år 2012, men redan den formen var en mildare uppdatering från den aluminum-Imac som introducerades år 2007. Och den var i sin tur en vidareutveckling av Imac G5 från 2004.

Material och skärmstorlekar har förändrats under åren, men grundformen är densamma med själva datordelen inbyggd bakom skärmen, som svävar ovanför skrivbordet på ett stativ. Imac har sett i stort sett likadan ut i 16 år, och definitivt likadan ut i åtta år.

Under samma tid har Apples bärbara datorer hunnit uppdateras flera gånger. Macbook Pro kom i ny generation 2012, sedan ännu en ny 2016. Samtidigt har Imac sett precis likadan ut.

Läs också! Med Apple M1 har Macen fått sitt Iphone X-moment

Så när kommer den där uppdateringen egentligen? En anledning till att den dröjt är att det egentligen inte finns så mycket att klaga på. Visst, formen är åtta år gammal, men den har heller inga uppenbara brister. Webbkameran har förbättrats i år, mikrofonerna likaså,. Och skärmen har fått True Tone. Förutom de sedvanliga prestandauppdateringarna då.

De gånger undertecknad använder en Imac finns egentligen bara ett klagomål relaterat till hårdvarudesignen. Skärmkanterna ser omodernt tjocka ut. Visst, det påverkar inte funktionen, men är alltjämt väldigt synligt för ögat. I övrigt fungerar det klanderfritt.

En förklaring är såklart att Imacs hårdvara inte utsätts för lika ”extrema” vardagssituationer som en bärbar dator. En Imac måste inte ständigt bli lättare, mindre, få bättre batteritid för att vara fortsatt konkurrenskraftig. Sådant en bärbar dator måste vara bra på, behöver inte en Imac kunna. Det är nog därför designuppdateringarna har uteblivit.

Men nu börjar det bli dags. Apples lansering av sina egna processorer har påbörjats, och den ständige Apple-analytikern Ming-Chi Kuo hävdar att Apple gör sig redo för ett gäng nya Macar. De ska vara planerade för andra halvåret 2021, med ny design för Macbook Pro, troligen Macbook Air – och Imac.

Apple verkar helt enkelt ha väntat in rätt tidpunkt att förnya Imac, först när betydande förbättringar kan göras. Vilket bättre tillfälle finns än att uppdatera Imac med M1-processorn, eller kanske en M2 nästa höst?

Det verkar som att det blev mycket plats över på insidan när Apple bytte Intel mot M1, så det är lätt att tänka sig en Imac med nättare form, mindre skärmkanter. Kanske får vi för första gången sedan 2004 se en Imac utan ”hakan” nedtill. Rykten talar också om en 24-tumskärm istället för dagens skärm på 21,5 tum. Mer skärm på mindre yta låter som tidens melodi.

En annan självklar förbättringspotential finns också. Området där webbkameran sitter idag är en alldeles självklar position för Face ID. Nu när Mac begåvats med vad som i princip är ett A14-chipp från Iphone finns all nödvändig arkitektur redan på plats för Apples ansiktsigenkänning. Det om något skulle vara en betydande förbättring.

Med andra ord, nu är rätt tillfälle att uppdatera Imac.

De första Macarna med M1 är redan här. Apple har gjort en hjärntransplantation på sina bästsäljande Macar och det utan större, allvarliga problem. Det är imponerande. Nu verkar som om att 2021 kan bjuda på det verkliga generationsskifte som Mac Mini, Macbook Air och Macbook Pro med sina M1-proccesorer egentligen bara smygstartat.

Det finns ett bäst före-datum, även för långlivade Imac med sin nuvarande form. Det kan vara hösten 2021.

Apple iMac (2020) - 3,8GHz OC 8GB 512GB 27" Pris vid test: 27669 kr.

Bästa pris just nu: 27675 kr