Apple begravde Itunes i Mac OS 10.15 Catalina. Innehållet som brukade finnas i programmet har spritts till olika program som ersätter varsin del av Itunes: Musik ligger i programmet med samma namn, filmer i TV, poddar i Podcaster och ljudböcker i Böcker.

Men om du tills nyligen använt Mojave eller High Sierra och precis har installerat ett av de nyare systemen kan du ha stött på att dina videofiler har försvunnit eller åtminstone är svårhittade. Macworld har fått flera mejl från läsare som undrat över detta.

Bibliotek

Svaret är att filmer normalt ska flytta med till programmet TV, där du hittar dem under fliken Bibliotek. Problemet är bara att sökfunktionen inte alls tittar bland dina egna filmer på datorn utan bara på Apple TV Plus och Itunes Store. Du kan alltså inte längre söka bland egna filmer. Om du har många är Bibliotek-fliken långt ifrån ett smidigt sätt att hitta rätt.

Det här gäller alla filmer du har lagt till på andra sätt än genom att köpa dem i Itunes Store. Det vill säga rippade dvd, hemgjorda filmer eller filmer hämtade från nätet.

Inga sökresultat
Du kan inte längre söka efter filmer du har lagt till själv.

Dessutom kan det hända att filmer och video inte alls har hängt med i flytten. Om du misstänker att så är fallet kan du leta upp mappen Musik -> iTunes Music -> Home Movies i Finder och se om de ligger där. En del användare har rapporterat om att filmer har lämnats i den mappen utan koppling till något program efter uppdateringen till Catalina, detsamma lär gälla även nu med Big Sur.

Hade du många filmer i Itunes kan det vara en god idé att se dig om efter ett annat program för att hålla koll på och sortera dem. Antingen manuellt i en ny mappstruktur i Finder eller ett program som Plex som även kan hantera metadata som betyg och taggar.