Bland de många nyheterna i Mac OS 11 Big Sur finns en ny översättningsfunktion i Safari. Ni som använder Google Chrome, som länge kunnat maskinöversätta webbplatser till olika språk, kommer att känna igen er. Apple har i Safari än så länge bara aktiverat stöd för engelska, spanska, kinesiska, franska, tyska, ryska och brasiliansk portugisiska.

Som tur är handlar det inte om regionblockering, utan en ren språkgrej och det är en enkel biff att aktivera funktionen om du har systemet på svenska (eller ett annat språk).


Inställningar
  1. Avsluta Safari och öppna Systeminställningar -> Språk och region.
  2. Lägg till English (US) om du inte redan har det i listan.
  3. Dra English (US) överst, men stäng inte Systeminställningar.
  4. Öppna Safari igen och gå till en sida på ett av de andra språken som stöds, till exempel lemonde.fr.
  5. Efter en stund ska en liten ikon med pratbubblor dyka upp till höger i adressfältet. Klicka på den och välj Translate to English.
  6. Första gången du gör det frågar Safari om du vill aktivera översättningsfunktionen och påpekar att det fortfarande är ett betatest.
Översätt

När du har gjort det kan du avsluta Safari och dra svenska till toppen av listan över språk i Systeminställningar igen. Nästa gång du startar Safari är översättningsfunktionen kvar. Du måste behålla English (US) i listan över språk för att kunna översätta till engelska. Vill du istället översätta till tyska, franska eller något annat lägger du till det språket i listan.

Språken som stöds gäller i båda riktningarna, du kan inte använda Safari till att översätta från exempelvis japanska. Apple har med andra ord en lång väg kvar innan Safari är lika användbart för översättningar som Chrome. Men det är ändå en förbättring mot tidigare, då Safari-användare var tvungna att ta omvägen via exempelvis Google Translate.

Exempel
Exempel på en sida översatt med Safaris nya verktyg.