Testad produkt: Macbook Pro 14 M1 Pro
Pris: Från 23 990 kronor på Prisjakt

Det är en något kantigare dator som möter oss när vi öppnar kartongen. Tänk Powerbook Titanium, men ändå inte. Det är fortfarande en smäcker och smidig dator som bara väger 210 gram mer än Macbook Pro 13. Undersidan har fyra stycken fötter som vid första anblick ser höga ut, men som inte märks av så fort datorn är placerad på ett jämt underlag. Faktum är att den bara är någon centimeter större till ytan än Macbook Air.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är sjumilakliv som Apple tar med sina nya datorer med nya chipp. Vad som är ännu roligare är att de tar lika stor kliv bakåt och förser datorn med den mycket saknade Magsafe-laddaren och hdmi-port. Det här är ett kvalitetsbygge som kostar därefter. Men är du en proffsanvändare kommer inte priset att vara avskräckande. Och du kommer att få sjukt mycket prestanda jämfört med Macbook Pro med Intel-processor. Samma sak om du har en Macbook Pro 13 med M1-processor. Den här 14-tums lymmeln springer i cirklar runt konkurrenterna.

Positivt

  • Byggkvaliteten
  • Skärmen
  • Snabb!
  • Anslutningar

Negativt

  • Flärpen (dock inte för alla)
MacBook Pro 14
Undersidans gravyr.

Undersidan har orden ”Macbook Pro” ingraverat och sidorna är dekorerade med portar, en sd-kortläsare samt Magsafe-kontakt! Att Apple dumpade sd-kortläsaren har jag inga som helst problem med, men att de dumpade tidernas bästa strömkontakt var rent ut sagt häpnadsväckande. Men nu är den tillbaka och den är precis lika bra som du kommer ihåg den.

Macbook Pro 14

Skärm

Skärmen är en Liquid Retina XDR-skärm med upplösningen 3024 × 1964 pixlar. Det är en ljusstark sådan, upp till 1 000 cd/m² kontinuerlig ljusstyrka över hela skärmen som kan toppas till 1 600 cd/m² lokalt. Vad som märks direkt är den adaptiva promotion-tekniken, som kan gå upp till 120 Hz. Scrollande på webbsidor är som att scrolla på Ipad Pro. Det flyter jämt och smidigt. Vilken frekvens den ska använda sker per automatik, men du kan gå in i inställningar och ställa in själv.

Macbook Pro 14
Flärpen, som faktiskt inte märks efter en stunds användande.

Och så har den en flärp med en kamera… Vi har svårt att tro att Apple adderade den av estetiska anledningar. Det finns redan klipp på hur användare stöter på problem med program som inte fungerar som de ska på grund av flärpen, men en lågoddsare är att den typen av problem kommer att försvinna i takt med att utvecklare uppdaterar sina program. Och grejen är att efter en kort stunds användande tänker du inte ens på den. Men haters gonna hate.

Tangentbord

Tangentbordet är bra, med ordentlig slaglängd och skönt ljud i knapparna. Funktionstangenterna är numera lika stora som resten av tangenterna. Fingeravtrycksläsaren, som tidigare sett ut att vara designad av en praktikant, bor numera den också i en fullstor knapp. Funktionsmässigt spelar det mindre roll, men det lyfter estetiskt.

MacBook Pro 14

Styrplattan är rejält tilltagen och fungerar precis så bra som du förväntar dig att styrplatta ska göra.

Ljud

Apple gjorde en stor grej av att de förbättrat ljudet, och visst stämmer det. Sex högtalare levererar riktigt bra ljud för att vara en laptop. De har stöd för ”rumsligt” ljud när du spelar musik samt Dolby Atmos när du kikar på film. Räkna inte med en hifi-upplevelse av guds nåde, utan tänk mer istället en ljudupplevelse á la de tre vise männen. Det låter förvånansvärt bra för att vara en dator, men det låter fortfarande ”dator”.

Prestanda

Apples egna SoC (System on a chip) väckte med all rätt uppmärksamhet när M1 lanserades för ungefär ett år sedan. En högpresterande och samtidigt strömsnål krets som gav Macbook Air/Pro och Mac Mini bättre prestanda, längre batteridrift och lägre strömförbrukning hos Mac Mini. I den Macbook Pro 14 vi testar sitter nya M1 Pro. Och den är snabb. Sjukt snabb. För att kunna jämföra använde vi en Macbook Air med M1, det är samma SoC som finns i nya Macbook Pro 13.

Vi började med att konvertera ett filmklipp med 8k-upplösning till 1080p i Handbrake. Vår Macbook Air med M1-processor klockade in på 13 minuter och 55 sekunder. Vilket inte är pjåkigt för en ultraportabel bärbar dator. Macbook Pro tillsammans med M1 Pro fullkomligen utklassade Macbook Air. Det tog sex minuter jämt för den att göra samma uppgift.

I Final Cut Pro blev resultatet ännu tydligare. Ett 8k-klipp exporterades med inställningen ”Apple Devices 1080p”. Det tog Macbook Pro 57 sekunder, medan Macbook Air och M1 behövde två minuter och 10 sekunder för samma uppgift. Nu kanske vän av ordning tycker att en minut hit eller dit spelar ingen roll. Då vill vi påpeka att klippet vi använde var två minuter långt. Sitter du och arbetar med längre filmer blir skillnaden väsentlig. Vi gjorde också testet på batteridrift. När Apple säger att det här är en dator som inte håller dig fjättrad till skrivbordet och den stationära datorn överdriver de inte. Och allt detta med extremt låg strömförbrukning.

När vi testar läs- och skrivhastigheten på hårddisken blir vi lika förbluffade. Skrivhastigheten enligt Black Magic är 4 334,6 MB/s och läshastigheten 5 287,2 MB/s. Jämför detta med Macbook Air M1 1 314,8 MB/s respektive 2 822,4. Och då är inte Macbook Air en långsam dator.

Macbook Pro 14
Black Magic visar ett mycket snabbt resultat.

Återigen, den här datorn är som en oljad blixt. Det ska sägas att fläktarna drog igång på Macbook Pro under Handbrake-testet. Men ljudet var inte störande.

Finns det något negativt att säga om datorn? Nej, egentligen inte. Om du är en vardagsanvändare kanske du tycker att den är dyr, men om du är professionell fotograf, musikskapare, filmskapare eller vad det nu kan vara, då får du mycket dator och prestanda för pengarna.

Apples nya SoC M1 Pro är helt enkelt ruskigt snabb. Och då har vi inte ens testat M1 Max.

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Produktnamn: Apple Macbook Pro M1 Pro
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M1 Pro, 10 kärnor
Grafik: Apple M1 Pro graphics 16 kärnor
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 14,2 tum Liquid Retina XR, 3 024 x1 964 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 3 st thunderbolt 4, hdmi, SDXC-minneskortläsare, 3,5 mm jack.
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Mac OS Monterey
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: Upp till 21 timmar
Storlek: 31,26 x 22,1 x 1,55 cm
Vikt: 1,6 kg
Rek. pris: Testad modell: Pris: Från 29 990 kronor på Prisjakt. Grundmodellen: 23 995 kronor på Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 12 352 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 528 poäng
Geekbench 5, cpu: 12 657 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 776 poäng
Geekbench 5, grafik: 34 471 poäng
Black Magic Disk Test, läsning: 5287 MB/s
Black Magic Disk Test, läsning, skriva: 4 334 MB/s

Betyg 4,5 av 5