Uppdaterad (2021-06-09):

Apple listar ny Macbook Pro med M1X-processor på Youtube

Inför Apples WWDC-event ryktades det att vi skulle få se nya modeller av Macbook Pro, men så blev inte fallet.

Nu uppmärksammar Macrumors att Apple har ”taggat” Macbook Pro med M1X-processor i videon för WWDC-presentationen på Youtube, något som tyder på att företaget faktiskt hade för avsikt att lansera nya datorer den här veckan.

För ett tag sedan hävdade Bloombergs Mark Gurman att de nya modellerna kommer utrustas med en mer kraftfull variant av M1-chippet med fler processor- och grafikkärnor. Dessutom sägs den maximala mängden arbetsminne öka från 16 till 64 gigabyte.

Nu kan vi alltså räkna med att den nya processorn kommer kallas för M1X och inte M2 som det också har ryktats om.


Uppdaterad (2021-06-08):

Nya Macbook Pro dröjer till hösten

Enligt en ny rapport från Digitimes som citeras av Macrumors har tillverkningen av de nya modellerna skjutits upp, något som innebär att lanseringen dröjer ytterligare några månader.

Skärmstorlekarna sägs bli 14 respektive 16 tum, där den nya 14-tummaren inte blir större än den nuvarande 13-tummaren. Med andra ord går skärmen nästan ända ut till kanten, något som många användare har efterfrågat.

I sammanhanget bör det påpekas att det kan bli tal om långa leveranstider för de nya datorerna, detta på grund av den globala komponentbristen.


Uppdaterad (2021-06-03):

Kinesisk databas avslöjar nya Macbook Pro

En databas från den kinesiska tillståndsmyndigheten avslöjar att nya modeller av Macbook Pro är på gång.

Enligt Macrumors har den nya 16-tummaren modellnumret A2527 och ett batteri på 8 693 milliamperetimmar, medan 14-tummaren har modellnumret A2519 och ett batteri på 6 068 milliamperetimmar.

I övrigt bjuds vi på en mer kraftfull Apple-processor och fler portar, något som du kan läsa mer om här nedanför.


Uppdaterad (2021-05-22):

Nästa Macbook Pro kan få M1X-processor

Processorn i nästa modell av Macbook Pro kan komma att heta M1X, och inte M2 som vissa uppgifter har pekat mot, skriver 9 to 5 Mac.

M1X ska visa att det rör sig om en ”biffigare” version av M1. Apple kan istället spara namnet M2 till nästa generation M-processorer, som kan göra sin debut i en ny generation Macbook Air under nästa år.

Uppgifterna pekar även mot att Apple kan slopa texten ”Macbook Pro” på skärmens framsida, lite som nya Imac helt har slopat Apple-loggan på framsidan.


Uppdaterad (2021-05-04):

Nya skärmar med mini-led

Enligt taiwanesiska Digitimes kommer årets modeller av Macbook Pro få skärmar med bakbelysningen mini-led, något som ger bättre färgåtergivning, mer svärta, högre kontrast och större dynamiskt omfång.

De nya skärmarna ska tillverkas av TSMT, alltså samma företag som producerar panelerna med mini-led i den senaste 12,9-tumsmodellen av Ipad Pro.

Som vanligt ska rykten som dessa tas med en nypa salt, men onekligen låter det logiskt om även Macbook Pro får stöd för mini-led.


Uppdaterad (2021-04-22):

Läckta ritningar avslöjar detaljer

Sajten 9to5Mac har publicerat läckta ritningar som visar att årets modeller av Macbook Pro kommer utrustas med fler portar, något som det har ryktats om under en längre tid.

På höger sida återfinns portar för hdmi, usb-c/thunderbolt och en kortläsare, medan det på vänster sida finns en magsafe-kontakt och ytterligare två portar för usb-c/thunderbolt.

Kodnamnen som används är J314 och J316, något som signalerar att skärmstorlekarna ligger på 14 och 16 tum. Vidare tycks det som om Touch Bar försvinner, något som det också har ryktats om sedan tidigare.

De läckta ritningarna sägs komma från en cyberattack mot Apples samarbetspartner Quanta Computer. Hackargruppen REvil har hotat med att publicera fler uppgifter om framtida produkter om företaget inte betalar en lösensumma senast den 1 maj.


Uppdaterad (2021-02-23):

Kan få inbyggd kortläsare och hdmi-port igen

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo blir en av nyheterna i årets modeller av Macbook Pro att den inbyggda kortläsaren kommer tillbaka, något som lär uppskattas av fotografer och filmare.

En annan positiv nyhet är att hdmi-porten också sägs vara på väg tillbaka, något som gör det enklare att koppla in vissa bildskärmar.

Bristen på portar har varit ett av de vanligaste klagomålen på Apples bärbara datorer under de senaste åren, så det är möjligt att företaget till sist tagit till sig av kritiken. Senast vi såg inbyggd kortläsare och hdmi-port i Macbook Pro var 2015.


Uppdaterad (2021-01-15):

Ny design och fler portar

Nästa Macbook Pro låter lovande, i alla fall för den som saknat Magsafe, fler portar och ogillar Touch Bar. Enligt en ny rapport från TF International Securites-analytikern Ming-Chi Kuo släpps nästa generation Macbook Pro under tredje kvartalet 2021, med flera rejäla uppdateringar. Detta rapporterar bland annat Macrumors och 9 to 5 Mac.

Den nya Macbook Pro ska enligt uppgifterna få en ny design med platta sidor, som på Ipad Pro och Iphone 12-serien. Dessutom slopas Touch Bar till förmån för de klassiska, fysiska funktionstangenterna.

Den magnetiska laddkontakten Magsafe ska göra återkomst i någon form, och fler portar ska läggas till på datorn. Kuo specificerar inte vilka portar, men de flesta kunder ska inte behöva köpa några extra adaptrar.

Även Bloombergs Mark Gurman stämmer in i uppgifterna, men tillägger också att skärmarna kan bli ljusstarkare med högre kontrast.

Nuvarande generationens Macbook Pro har visserligen uppdaterats med nytt tangentbord och M1-processor, men det här blir den första större designuppdateringen sedan 2016.