Nya Macarna med M1-processor kan köra de flesta Intelprogram utan problem via Rosetta 2-översättning, men det blir snabbare om programmen kompilerats om för den nya arkitekturen. Därför kan det vara praktiskt att kunna se om ett visst program har optimerats, såväl innan du skaffar det som när det väl är installerat.

Kolla hos utvecklaren

Det första du kan göra är att göra en webbsökning på programmet och besöka utvecklarens webbplats. Här kommer det förmodligen stå stort och tydligt om programmet har uppdaterats, eftersom de flesta utvecklare lär vilja stoltsera med att vara tidigt ute.

Om det inte har optimerats kanske det ändå finns information om när du kan förvänta dig en uppdatering.

Med terminalen

Kontrollera med terminalen

Känner du dig hemma i terminalen är det ett lätt jobb att kontrollera om ett program är optimerat eller inte. Använd kommandot file på programmets körbara fil, som alltid ligger i programmets undermapp Contents/MacOS/. För att exempelvis kontrollera programmet Affinity Photo skriver vi in följande kommando:

file /Applications/Affinity\ Photo.app/Contents/MacOS/Affinity\ Photo

Enklast är att dra programmet från Finder till terminalfönstret efter ”file ” (observera mellanslaget) och sedan fylla på med /Contents/MacOS/ följt av ett tryck på tabbtangenten för att automatiskt fylla i den sista biten.

Resultatet för de flesta Intel-program utan Apple Silicon-optimering är en rad som slutar med ”Mach-O 64-bit executable x86_64”. För uppdaterade program skriver den ut flera rader och att det handlar om en ”universal binary with 2 architectures”.

Apparency

Använd ett enkelt tredjepartsprogram

Om du tycker det känns krångligt med kommandoradsprogram kan du ladda ned och testa programmet Apparency från utvecklaren Randy Saldinger på Mothers Ruin Software (som också utvecklar det fantastiska Suspicious Package som hjälper dig se innehållet i installationspaket). Det är gratis och om du aktiverar tilläget i Systeminställningar -> Tillägg -> Överblicka kan du visa info om vilka cpu-arkitekturer ett program stödjer genom att helt enkelt trycka på mellanslag när programmet är markerat i Finder.

Kör via Rosetta

Bonus – så kör du Intel-versionen

Om du av någon anledning har lust att testa hur ett program fungerar när det översätts via Rosetta 2, om det till exempel är något konstigt fel eller bara för att se hur mycket (eller lite) prestanda som går förlorad, finns det ett enkelt knep. Leta upp programmet i Finder och visa info (cmd-i). Kryssa i Öppna med Rosetta i övre delen av fönstret. Nästa gång du startar programmet kommer det köras som om det inte hade någon arm64-kod (arkitekturen Apples processorer använder) utan bara gammal vanlig x86-64-kod (arkitekturen Intels och AMD:s processorer använder).

Det här kan vara bra för att till exempel felsöka om ett program som nyligen uppdaterats med stöd för Apple Silicon är buggigt – om det fungerar bättre via Rosetta kan du köra så tills utvecklarna har fått ut fler buggfixar.