Mackeeper är ett program som i många år har varit ökänt bland Macanvändare. Inte riktigt skadeprogram, men med riktigt ful marknadsföring och diverse knep för att skruva fast sig i din Mac och bli svårt att bli av med. Det utger sig för att vara ett program som städar och håller ordning i Macen och gratisversionen brukade visa falska meddelanden om olika ”säkerhetsbrister” som betalversionen skulle råda bot på. Det har därför kallats skräpprogram och ”scamware”.

Nu har Thomas Reed, chef för Mac- och mobilutveckling på antivirusutvecklaren Malwarebytes, upptäckt att senaste versionen av Mackeeper använder ett systemtillägg som har godkänts av Apple. Och han skräder inte orden:

Specifikt har Apple gett Mackeepers utvecklarcertifikat rätt att signera program som använder Endpoint Security-ramverket som används av till exempel antivirusprogram.

Mackeeper såldes 2019 till företaget Clario som har försökt tvätta bort skräpprogramstämpeln, men det har minst sagt mycket att bevisa innan vår rekommendation blir något annat än att undvika programmet.