Årets IOS-uppdatering till version 14 inkluderar en rad nyheter i Kamera-appen som gör fotografering och videoinspelning bättre, även om du inte köper en ny Iphone 12. Dels är det nyheter du kommer åt direkt i appen, dels nya inställningar.

Om du inte har sett några av nyheterna kan det bero på att du har en äldre Iphone-modell. Apple har nämligen aktiverat de flesta nyheterna på Iphone XR, Iphone XS och senare. Användare med Iphone X eller äldre har tyvärr bara tillgång till en liten del av nyheterna.

Snabbare fotografering

Apple påstår att det går 25 procent snabbare att ta den första bilden och upp till 90 procent snabbare att ta två eller fler bilder. På en Iphone X märker vi inte av en sådan stor förbättring, men lite snabbare går det. På nyare telefoner kan det ge en mer märkbar skillnad. Foton i porträttläge ska vara 15 procent snabbare, vilket kanske inte räcker för att du ska märka av det.

I Inställningar -> Kamera hittar du också den nya inställningen Prioritera snabbare fotografering, som gör att appen väljer lägre bildkvalitet om det behövs för att kunna fånga en bild snabbare. Det här kan hjälpa dig fånga förgängliga tillfällen som när ett barn eller husdjur gör något roligt.

Inställningar

Minns dina inställningar

I Inställningar -> Kamera hittar du nu den nya undermenyn Förvalsinställningar. Här kan du välja om appen ska komma ihåg vilken inställning du senaste använde för kameraläge (porträtt, foto, video, et cetera), filter och belysning, exponeringskompensation och Live Photo. Om du till exempel nästan alltid tar porträttbilder med filtret Levande och +0,5 exponering behöver du inte ändra inställningar varje gång.

Spegelvända selfies

Om du inte gillar att se dig själv som andra ser dig kan du numera välja att aktivera Spegelvänd kameran på framsidan i Inställningar -> Kamera så att selfies sparas som du ser dem och inte ”rättvända”. Men tänk på att det får text och annat att också bli spegelvänt.

Inställningar i appen

Enklare inställningar i kameraappen

På de nyare Iphone-modellerna som har många inställningar har Apple nu gömt alternativ som Live Photo, format, blixt, filter och nya exponeringskompensation. Längst upp i mitten ser du en liten pil. Tryck på den så visas den alternativa verktygsraden längst ner (något förvirrande, kan tyckas).

Exponeringskompensation

Exponeringskompensation

Precis som på systemkameror kan du numera manuellt tvinga kameran att exponera ljusare eller mörkare än autoexponeringen vill ha det till. Tryck på pilen uppe i mitten för att visa fler alternativ och välj plusminusikonen (±). Det här ersätter det gamla krångligare sättet att låsa exponering och sedan svepa uppåt eller neråt.

Volym upp för bildserie

I Inställningar -> Kamera finns också en inställning kallad Använd volym upp för bildserie som aktiverar just det: Du kan trycka och hålla volym upp-knappen intryckt för att ta flera bilder i rask följd.

Inte på gamla modeller
Gamla modeller, som Iphone X, har betydligt färre inställningar.