Apples nya Macar med M1-processor kan – tack vare att Mac OS och IOS delar så mycket kod och nu kör på samma processorarkitektur – köra Ipad-appar. Utvecklare kan själva välja om deras appar ska kunna installeras på Mac, och många har stängt av möjligheten.

Test: Macbook Air med M1-processor – makalöst bra dator

I de flesta fall handlar det om att apparna helt enkelt inte fungerar eller fungerar dåligt och utvecklarna vill skona användare från dåliga upplevelser.

Men en användare på Reddit har nu dokumenterat hur du enkelt kan kringgå detta och installera precis vilken IOS-app som helst. Vad du behöver är appen paketerad i en .ipa-fil, som du kan få med till exempel Imazing eller Apple Configurator 2. Du måste först skaffa appen på en IOS-enhet så att den finns bland dina köpta appar.

Allt du behöver göra för att installera är att dubbelklicka på .ipa-filen. Om du inte är inloggad på samma App Store-konto som du köpte den med kan du behöva fylla i användarnamn och lösen för det kontot.

Förutom att många appar kraschar eller fungerar väldigt dåligt finns andra problem som att det inte går att ändra storlek på fönstret eller använda helskärmsläge med appar som inte är gjorda för multitasking på Ipad. Vi skulle inte förvånas om Apple lägger till ett steg i installationen som kontrollerar om utvecklaren har tillåtit appen i fråga att köras på Mac.