Apples nya Macar med egendesignade processorer kan inte köra Windows varken via Boot Camp eller virtualisering. Det beror på att arkitekturen är arm64 precis som på mobiltelefoner och till exempel Raspberry Pi.

Intel-program för Mac kan visserligen översättas med Rosetta 2 – och gör det med förvånansvärt liten prestandaförlust – men den klarar inte att emulera hypervisor-tekniken som krävs för virtualisering.

Men nu går det ändå att köra Windows-program på de nya Macarna, tack vare Crossover. Utvecklarna på Codeweavers har lyckats få igång programmet, som bygger på öppna källkodsprojektet Wine. Bland annat har de fått igång spel som Team Fortress 2 och till och med The Witcher 3.

Wine fungerar genom att översätta systemanrop för Windows till andra operativsystems egna systemanrop, och Crossover på Apple Silicon-Macar har alltså dubbel översättning: Först från Windows till Mac OS via Wine och sedan från x86-64- till arm64-arkitektur med Rosetta 2.

Codeweavers har släppt Crossover 20.0.2, men påpekar att det bara fungerar tack vare buggfixar i Mac OS 11.1 som fortfarande betatestas.